Stanodavci više ne smiju zabraniti balkonske elektrane

Nova pravila kod stanova za iznajmljivanje

Stanodavci više ne smiju zabraniti balkonske elektrane
N&P:D.A.

Instalacija balkonskih elektrana postaju lakša za stanare.
Za razliku od dosad, vlasnici i najmodavci više ne mogu uskratiti suglasnost bez valjanog razloga.

Tako je odlučio Bundestag.

Bundestag je odlučio o izmjenama zakona o stanarskom pravu i zakona o vlasništvu nad nekretninama koje olakšavaju postavljanje balkonskih elektrana.

Jučer navečer donesenim zakonom tzv. priključni solarni uređaji uvršteni su u katalog građevinskih promjena koje stanari imaju zakonsko pravo odobriti.

Za razliku od dosad, vlasnici i najmodavci više ne mogu uskratiti suglasnost bez valjanog razloga. Zakon još mora proći Savezno vijeće.

Da bi mogli postaviti balkonsku elektranu, stanarima je prije bila potrebna izričita suglasnost stanodavca – odnosno, kao vlasnici stana, suglasnost udruge vlasnika stanova.

Ranije se ova suglasnost također mogla odbiti bez objektivnog razloga.

“Booster za solarizaciju”

U budućnosti bi iznajmljivači i WEG (Wohneigentümergemeinschaft=Udruga vlasnika stambenih objekata) i dalje trebali imati pravo glasa kada se radi o tome kako se solarni uređaj na utičnicu točno pričvršćuje na kuću. Može li se takav sustav uopće instalirati tada više ne bi bilo temeljno sporno.

Postavljanje balkonskih elektrana već je olakšano u prošlom kvartalu. Od 1. travnja pojednostavljena je registracija uređaja. Sada je dovoljna pojednostavljena registracija u glavnom registru tržišnih podataka Federalne mrežne agencije.

Na snagu je stupio i solarni paket koji omogućuje, između ostalog, korištenje normalne utičnice za sustave, privremeno korištenje starih, nedigitalnih brojila i veću snagu od 800 W na inverteru umjesto dosadašnjih vrijedi 600 watta.

Savezna udruga solarne industrije pohvalila je najnovije zakonske promjene: Gotovo svako smanjenje birokracije dovodi do povećanja potražnje, rekao je Carsten Körnig, glavni direktor udruge. Govorio je o “pojačivaču za solarizaciju balkona”.

Više od pola milijuna sustava već je u funkciji

U međuvremenu, u Njemačkoj se bilježi procvat balkonskih elektrana: prema glavnom registru tržišnih podataka Savezne mrežne agencije, više malih solarnih sustava počelo je s radom u drugom kvartalu nego ikad prije.

U srijedu je bilo više od 152.000 balkonskih elektrana koje su proradile od travnja do lipnja. To je veliki porast od 52 posto u usporedbi s drugim kvartalom 2023.

Ukupno, registar tržišnih matičnih podataka trenutno bilježi dobrih 563.000 sustava u funkciji. Stvarne brojke vjerojatno će biti čak i veće, jer postoji kasno razdoblje registracije od nekoliko tjedana, a neki sustavi jednostavno nisu registrirani.

Isplativo za tri do šest godina

Isplativost balkonskih elektrana ovisi ne samo o otkupnoj cijeni i lokaciji nego i o tome koriste li je operateri u vremenu u kojem proizvode električnu energiju.

Prema nedavno objavljenoj studiji Sveučilišta RWTH Aachen u ime komunalnog poduzeća Eon, oni se u prosjeku isplate nakon radnog vremena od tri do šest godina.

Balkonske elektrane su relativno mali solarni sustavi koji se preko utičnice spajaju na kućnu mrežu. Ne morate visjeti na istoimenom balkonu.

Električna energija koju proizvode smanjuje potrošnju, a time i račune za struju njihovih operatera. Višak električne energije otječe u javnu mrežu besplatno.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.