Kada stanodavac može zadržati depozit / 1.dio

Kada stanodavac može zadržati depozit / 1.dio
N&P:D.A.

Nije neuobičajeno da dođe do sporova ako stanodavac zadrži polog nakon što se stanar iselio.
Kada je to moguće i zašto je Savezni sud sada ojačao položaj stanodavaca?

Kada se depozit može zadržati?
Zastara zahtjeva za naknadu štete
Koji je slučaj bio u razmatranju?
Odluka BGH
Značaj presude za stanodavce
Značenje presude za stanare

Kada se depozit može zadržati?

U načelu, stanodavcima je dopušteno zadržati depozit svojim stanarima iz različitih razloga. To mogu biti, na primjer, nepodmirene najamnine ili nepodmireni dodatni troškovi poslovanja.

Kozmetički popravci ili naknada štete zbog neizvršenih kozmetičkih popravaka također mogu predstavljati razlog zadržavanja ako nadilaze uobičajeno trošenje i prema tome su dogovoreni u ugovoru o najmu. Drugi razlozi uključuju kompenzaciju ili popravke zbog štete na iznajmljenoj imovini.

Preduvjet za zadržavanje pologa za najam je da je namjenski. To znači da se depozit može koristiti samo za potraživanja koja su regulirana ugovorom. Renoviranje za sljedeće stanare ili potraživanja iz prethodnih ugovora ne mogu se financirati depozitom.

Kada zahtjevi za naknadu štete zastarijevaju?

Prema odjeljku 548. stavku 1. Građanskog zakonika (BGB), stanodavci imaju šest mjeseci nakon povrata stana za traženje naknade štete od svojih bivših stanara.

Međutim, BGB predviđa iznimku od roka zastare – naime, ako se potraživanje teoretski moglo podmiriti prije isteka šest mjeseci, tada je naplata još uvijek moguća kasnije.

Uvjet za to je, između ostalog, da postoje dva slična potraživanja, odnosno “cash against cash” za gotovinski polog. U slučaju štete na nekretnini za iznajmljivanje, najmodavci mogu birati hoće li odmah tražiti novčanu naknadu ili će najmoprimcu dati priliku da sam vrati stan u prvobitno stanje.

Koji je slučaj bio u razmatranju?

U predmetu kojim se bavio Osmi građanski senat Saveznog suda pravde (BGH) (AZ: VIII ZR 184/23), stanarka je otkazala svoj stan u Erlangenu i predala ga 8. studenog 2019. Nakon što se žena iselila, stanodavac se 26. veljače 2020. – u zakonskom zastarnom roku od šest mjeseci – žalio na štetu u stanu čiji je trošak procijenio na 1175 eura.

No, stanarki nije rekao treba li sama popraviti stan ili će morati platiti štetu. Stanar nije platio štetu, pa je stanodavac zadržao polog od 785,51 eura. No, to se dogodilo tek nakon što je nastupila šestomjesečna zastara.

Žena je tužila i rekla da je stanodavac samo ispunio njegove zahtjeve uskrativši polog. U tom trenutku već je nastupila zastara od šest mjeseci, tvrdi tužitelj. Regionalni sud Nürberg-Fürth presudio je u njezinu korist. Stanodavac je stoga prije isteka roka trebao najaviti da želi zadržati novac umjesto da traži popravak stana. Stanodavac se obratio Saveznom sudu pravde da preispita presudu u Nürnbergu.

Izvor: tagesschau.de

One thought on “Kada stanodavac može zadržati depozit / 1.dio

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.