Zabrana gasa za smijanje (dušičnog oksida) i “popratnog pijenja alkohola”

Planovi Ministra zdravlja Dr. Lauterbacha

Zabrana gasa za smijanje (dušičnog oksida) i “popratnog pijenja alkohola”
N&P:D.A.

Dušikov oksid je popularna party droga među mladima. Ministar zdravstva Lauterbach sada je očito sastavio prijedlog zabrane. On također želi zabraniti 14 i 15 godišnjacima “opijanje uz pratnju”.

Prema medijskom izvješću, savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach izradio je izmjene zakona kako bi se zaustavila prodaja plina za smijanje maloljetnicima.

List Rheinische Post izvještava da bi amandman nametnuo ograničenja na proizvodnju, trgovinu, kupnju i posjedovanje dušikovog oksida.

Stoga bi ubuduće za djecu i mlade trebala vrijediti opća zabrana prodaje i posjedovanja.

Prema amandmanu, industrijska, komercijalna ili znanstvena uporaba dušikovog oksida trebala bi ostati dopuštena kao “priznata uporaba” sve dok se zlouporaba tvari kao opojnog sredstva može isključiti.

Prema izvješću, pozadina je da se dušikov oksid također koristi u industriji, primjerice za pjenjenje krema, ili se koristi u medicini i znanosti.

Rizici se često podcjenjuju

Dušikov oksid često se koristi kao “droga za zabavu”. Zakonski je dostupan u Njemačkoj i često se udiše iz patrona s kremom ili balona. Stručnjaci upozoravaju da se rizici često podcjenjuju.

Negativne posljedice uključuju napade vrtoglavice, mučnine i simptome paralize – u kombinaciji s rizikom od dugotrajne štete i ovisnosti.

U raspravi su savezne države također pozvale na ograničenja prodaje. U rezoluciji Saveznog vijeća od federalne vlade je zatraženo da ispita uključivanje dušikovog oksida u aneks novog Zakona o psihoaktivnim tvarima.

Ovdje su navedene kemijske varijante psihoaktivnih tvari koje savezna vlada klasificira kao opasne za stanovništvo.

Lauterbach za zabranu “pijanja uz pratnju”

Federalni ministar zdravstva također želi zabraniti kemikalije gama-butirolakton i 1,4-butandiol. Poznate su kao takozvane nokaut kapi.

Prema Rheinische Postu, izmjena zakona bit će primijenjena nakon ljetne stanke i mogla bi stupiti na snagu ove godine.

U međuvremenu, Lauterbach je također pozvao na zabranu takozvanog praćenog pijenja za osobe od 14 do 16 godina.

“Iz perspektive zdravstvene politike, ne mogu postojati dva mišljenja o ovom pitanju. Takozvano popraćeno pijenje treba zabraniti”, rekao je novinama njemačke uredničke mreže. Prisutnost odraslih ne mijenja štetnost alkohola za djecu.

Prema Zakonu o zaštiti mladih, mladi u Njemačkoj od 16 i više godina smiju piti i kupovati pivo, vino ili pjenušac u javnosti.

Ako je s njima “osoba pod skrbništvom” – poput oca ili majke – to im je dopušteno od 14. godine.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.