Gdje cijene još rastu – a gdje više ne rastu

Inflacija u lipnju

Gdje cijene još rastu – a gdje više ne rast

Stabilne cijene energije i hrane obuzdale su inflaciju. No, ako malo bolje pogledate, velike su razlike:
Dok je struja znatno pojeftinila, maslinovo je ulje skuplje gotovo 50 posto.

Cijene energije u Njemačkoj nedavno su znatno pale. U lipnju su energenti u odnosu na prethodnu godinu pojeftinili za 2,1 posto, objavio je Federalni zavod za statistiku. U odnosu na svibanj bili su jeftiniji 1,1 posto.

Zahvaljujući ovakvom kretanju i stabilnim cijenama hrane, ukupne potrošačke cijene u lipnju su bile samo 2,2 posto više od razine iz istog mjeseca prošle godine – nakon 2,4 posto u svibnju. Statističari su tako potvrdili preliminarne podatke.

Jeftiniji su ogrjev i peleti, skuplje je maslinovo ulje

“Cijene energije i hrane prigušuju stopu inflacije od početka godine”, objasnila je Ruth Brand, predsjednica Saveznog ureda za statistiku. “Nasuprot tome, i dalje bilježimo iznadprosječna poskupljenja usluga.” U odnosu na svibanj cijene su u Njemačkoj porasle za 0,1 posto.

Energija je, s druge strane, bila znatno jeftinija. Na međugodišnjoj razini posebno su pale cijene ogrjevnog drva i drvenih peleta, gotovo 14 posto. Električna energija pojeftinila je 6,3 posto, a prirodni plin 4,3 posto. Benzin i dizel u lipnju su koštali 0,6 posto manje nego u istom mjesecu lani. Grijanje je pak poskupjelo gotovo 28 posto, a lako lož ulje gotovo osam posto.

Cijene hrane u lipnju su blago porasle, no inflacija je s 1,1 posto ostala ispod ukupne inflacije, ističu statističari. Potrošači su morali znatno više platiti maslinovo ulje (plus 47 posto). Šećer, džem i med bili su skuplji oko šest posto u odnosu na lipanj 2023., alkoholna pića i duhanski proizvodi gotovo četiri posto, a čokolada gotovo jedanaest posto. Mliječni proizvodi su, pak, bili tri posto jeftiniji.

Temeljna inflacija je ispod tri posto prvi put u više od dvije godine

Isključujući hranu i energiju, takozvana temeljna stopa inflacije u lipnju je iznosila 2,9 posto, ispod granice od tri posto prvi put od veljače 2022. (plus 2,8 posto). Međutim, temeljna inflacija pokazuje da su povećanja cijena u drugim važnim područjima bila viša od ukupne inflacije.

Iznadprosječno su poskupjele usluge, i to osiguranje za više od dvanaest posto, posjet restoranima za gotovo sedam posto, a noćenja za oko pet posto. “Neto najamnine također ostaju važne za kretanje cijena usluga; stopa inflacije ovdje je iznosila 2,2 posto”, istaknuo je statistički ured. Pojeftinile su tek neke usluge – uključujući karte za međunarodne letove (minus 6,4 posto).

U svibnju 2024. povećanje cijena usluga već je iznosilo 3,9 posto, i zato što više nije postojao prigušujući učinak njemačke karte. U lipnju 2024. kombinirane karte za vlakove, autobuse i slično poskupjele su za 3,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Vjerojatno će se nastaviti trend stabilnih cijena

Cijene robe ukupno su porasle za 0,8 posto od lipnja 2023. do lipnja 2024. te su stoga bile znatno ispod ukupne inflacije. Od toga su poskupjeli i proizvodi široke potrošnje za 0,8 posto te trajna roba za 0,6 posto. Neke su robe ipak osjetno poskupjele – duhanski proizvodi (plus 5,6 posto), bezalkoholna pića (plus 5,1 posto) i cipele (plus 4,5 posto).

Prema procjenama ekonomista, trend stabilnih cijena vjerojatno će se nastaviti iu ljeto: očekuju da će inflacija uskoro biti ispod dva posto. Ako inflacija padne u Njemačkoj i eurozoni u cjelini, to će Europskoj središnjoj banci (ECB) dati prostor za daljnje smanjenje ključnih kamatnih stopa tijekom godine.

U lipnju je ECB snizio ključne kamatne stope u valutnom području za 0,25 postotnih bodova prvi put od vala inflacije. ECB smatra da će se željena stabilnost cijena održati na oko dva posto povećanja cijena.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.