49 mjera za spas gospodarstva

Vlada odobrila paket rasta
49 mjera za spas gospodarstva
N&P:D.A.

Vlada je dogovorila tzv. paket rasta. Plan uključuje porezne olakšice, više poticaja za odlazak na posao i bolje uvjete amortizacije za tvrtke. Glavne točke na prvi pogled.

Vlada je u srijedu odobrila strateški dokument od 31 stranice za jačanje Njemačke kao poslovnog mjesta. 49 pojedinačnih mjera ima za cilj pomoći Njemačkoj učiniti privlačnijom za tvrtke i investitore, kao i strane kvalificirane radnike.

Savezni ministar financija Christian Lindner rekao je da će novi obim u proračunu doći samo kroz veći gospodarski rast. Neki planovi su vrlo konkretni, drugi su nejasni i nejasno kako će se provesti. Unutar Semafora već je bilo kritika na račun nekih mjera. Savezno vijeće bi također moglo usporiti neke mjere.

Ekonomski rast

Takozvana inicijativa za rast prvenstveno je namijenjena jačanju potencijala rasta njemačkog gospodarstva. Semafor koalicija koju čine SPD, Zeleni i FDP kladi se da će paket mjera iduće godine dovesti do dodatnog rasta od oko pola postotnog boda. To bi bilo 26 milijardi eura dodatne ekonomske proizvodnje. Ekonomisti su skeptični da se to može postići.

Poticaji za veće zapošljavanje

Vlada želi potaknuti ljude da više i duže rade dobrovoljno. Na primjer, doprinosi poslodavca za mirovinsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti ubuduće će se plaćati izravno kao plaća zaposlenicima koji već primaju mirovinu. Prema koaliciji, na prosječnu plaću to je svaki mjesec oko 250 eura više neto. Prekovremeni rad će dobiti porezne olakšice i stvorit će se poticaji da poslodavci svojim zaposlenicima isplaćuju bonus ako im povećaju radno vrijeme. Ovo se odnosi na zaposlene na puno radno vrijeme. Kritičari upozoravaju da se posebno žene moraju više integrirati na tržište rada. Ali često rade honorarno.

Treba postojati početno financiranje novcem građana. Kada dugotrajno nezaposlene osobe uz posao prestanu primati građansku naknadu, sad im je omogućeno da prve godine zadrže znatno veći dio svoje zarade, a da im se to ne uračunava u naknadu za stanovanje.

Radna snaga

Posljednjih se dana posebno kritički raspravljalo o tome da koalicija semafora želi pojačati poticaje za dolazak stranih kvalificiranih radnika u Njemačku. Trebali bi dobiti porezne olakšice u prve tri godine nakon dolaska i tako dugoročno biti vezani za Njemačku. U prve tri godine neoporezivo je 30 posto, 20 posto i deset posto bruto plaće.

Kritičari se žale da je to nepravedno i da bi moglo ojačati stranke na rubu političkog spektra na državnim izborima na istoku. Istodobno, izbjeglicama treba olakšati rad ovdje i tako rano stajati na vlastitim nogama. Ako imigracijske vlasti ne odluče drugačije u roku od dva tjedna, smatra se da je radna dozvola izdana.

Hladana progresija

Stopu poreza na dohodak treba uskladiti s kretanjem inflacije za 2025. i 2026. kako se porezno opterećenje građana ne bi dodatno povećavalo. Porezni obveznici trebali bi biti rasterećeni za ukupno 23 milijarde eura. Povećat će se dječji i osnovni doplatak za 2024. i 2025. godinu, a početkom 2025. godine doplatak za djecu.

Smanjenje birokracije

Praktične provjere za smanjenje birokratskih prepreka trebale bi postati obvezujuće za sva savezna ministarstva. Osim toga, europska direktiva o opskrbnom lancu trebala bi se provoditi uz što je moguće manje birokracije tijekom ovog zakonodavnog razdoblja.

Zaštita podataka je pojednostavljena. Službenik za zaštitu podataka bit će potreban samo za tvrtke s 50 ili više zaposlenih, umjesto dosadašnjeg zahtjeva za 20 zaposlenika. Kad je riječ o kontroli izvoza, posebno srednjim poduzetnicima treba olakšati poslovanje – većim brojem ljudi i pojednostavljenim procedurama.

Planirana ulaganja

Koalicija semafora želi stvoriti više prostora za privatna ulaganja – primjerice ubrzanom amortizacijom ulaganja i većim dodatkom za istraživanje. Takozvani degresivni AfA (odbitak za istrošenost) produljuje se do 2028. godine, a stopa se povećava s 20 na 25 posto. Osim toga, postojat će posebna amortizacija za komercijalno korištene električne automobile retroaktivno od početka srpnja do kraja 2028. – do povećane kataloške cijene od 95.000 eura.

Nadalje, državna razvojna banka KfW trebala bi dobiti instrumente za potporu proširenju proizvodnih kapaciteta. Ovdje bi se trebalo raditi o saveznim jamstvima i niskokamatnim kreditima. Postojat će i fond za transformaciju kapitala s posebnim fokusom na srednje poduzetnike i obrte.

Cijene energije

Koalicija želi omogućiti sigurnu, čistu i pristupačnu energiju za poslovno mjesto. Kako bi se rasteretilo gospodarstvo, u studenom će se paket cijena električne energije učiniti stalnim i proširiti. “Trajno smanjujemo porez na struju za one koji sada imaju koristi od njega na minimum u EU i produljujemo naknadu cijene električne energije do 2030. godine”, stoji u njemu.

Kako se ne bi preopteretili kupci električne energije ili gospodarstvo, treba smanjiti troškove mreže i stabilizirati mrežarine.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.