“Nestati će brže nego što ih možemo vidjeti”

Prepreke za strane kvalificirane radnike
“Nestati će brže nego što ih možemo vidjeti”
N&P:D.A.

Vlada semafora planira porezne olakšice za strane kvalificirane radnike kako bi ih namamila u Njemačku. Stvarni problem je potpuno drugačiji: previše birokracije.

Hümeyra Kücük više od godinu dana radi u Caritasovom ambulantnom centru u Rheinfeldenu blizu švicarske granice. Kücük je turska državljanka koja je odrasla u Švicarskoj – gdje je i stekla obuku. Iako bi kao njegovateljica u Švicarskoj mogla zaraditi znatno više, ona i dalje uživa raditi u Njemačkoj: radno vrijeme može bolje uskladiti s brigom o djeci. Budući da uglavnom obavlja kućne posjete pacijentima koji primaju izvanbolničku skrb, može fleksibilno organizirati svoj rad.

“Inače je nepravedno”

Hümeyra Kücük vjerojatno bi također imala koristi od planiranih poreznih olakšica koalicije semafora: budući da joj je ovo prva godina rada u Njemačkoj, porezna olakšica za nju trenutno bi iznosila 30 posto. U drugoj godini bi to bilo 20 posto, u trećoj bi i dalje bilo deset posto. Ipak, Kücük ne vjeruje u planove. “Ako ja dobijem poreznu olakšicu, trebale bi je dobiti i moji njemački kolege. Inače je nepravedno”, kaže ona. Uostalom, jednako su se trudili.

Voditeljica službe za njegu Kerstin Posniak boji se nemira u timu ako strani kvalificirani radnici dobiju porezne olakšice, ali njemački kvalificirani radnici ne za isti posao. “Mislim da bismo trebali tražiti negdje drugdje da vidimo gdje leže problemi”, upozorava ona.

Stručno obrazovanje se ne priznaje

Pravi problem je birokracija – također u Hümeyra Kücüku. Gotovo godinu i pol dana čekala je da joj se obuka koju je završila u Švicarskoj prizna u Njemačkoj. Ali vlasti su bile preopterećene i stalno su ih odgađale. “Svaki put kad nazovem nadležno regionalno vijeće, kažu mi da rade na tome. Ali ne znam koliko će to trajati”, izvještava Hümeyra Kücük.

Rezultat: Kücük trenutno radi kao nekvalificirani pomoćnik. To za njih mjesečno znači 300 eura manje. Ovisno o tome koliko nadležni čekaju, ta razlika može narasti i do 800 eura mjesečno. Jer kvalificirani radnici dobivaju više novca od Caritasa što su dulje u tvrtki. Ali ne i nekvalificirani pomoćnici. Caritas bi joj teoretski mogao isplatiti veću plaću, ali onda dodatne troškove ne bi nadoknadila zdravstvena osiguranja.

Svaki dan nove birokratske prepreke

Rolf Steinegger, član uprave Caritasa Hochrhein, gotovo svaki dan nailazi na birokratske prepreke: kamerunski specijalist koji je davno zaposlen ne može dobiti vizu i ne može putovati u Njemačku. Američka medicinska sestra smjela je šest mjeseci voziti u Njemačkoj s međunarodnom vozačkom dozvolom, no sada odjednom mora praviti njemačku vozačku dozvolu za puno novaca. U drugim slučajevima, jedan birokrat ne zna što radi drugi.

Porezne olakšice nisu pravo rješenje za strance, već i za većinu Nijemaca: u anketama više od polovice odbija planove za semafore. Ima i oštrih kritika iz same koalicije i oporbe. Stručnjaci poput ekonomistice Monike Schnitzer, voditeljice “Wirtschaftsweisea”, smatraju pristup ispravnim, ali i naglašavaju da su u Njemačkoj prije svega birokratske prepreke one koje stoje na putu boljem zapošljavanju kvalificiranih radnika.

Hümeyra Kücük vjerojatno bi imala veću neto vrijednost na kraju mjeseca čak i bez poreznih olakšica da joj je konačno priznata švicarska stručna kvalifikacija. “Umorna sam od čekanja”, kaže ona. U jednom trenutku će se vratiti u Švicarsku. A centru za skrb i njegovim pacijentima nedostajao bi hitno potreban stručnjak.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.