Smetnje u računalnim sustavima diljem svijeta

Pogođene banke i zračne luke
Smetnje u računalnim sustavima diljem svijeta
N&P:D.A.

Zračni prijevoznici, banke ili medijske tvrtke:
Problemi s računalnim sustavima prijavljeni su u nekoliko zemalja.
U Njemačkoj su, između ostalih, pogođene dvije zračne luke.
Problem bi mogao biti povezan s antivirusnim programom.

Očigledno globalni IT kvar izazvao je goleme poremećaje diljem svijeta. Zrakoplovne tvrtke, banke i medijske organizacije u Australiji, Novom Zelandu, SAD-u i Europi, između ostalih, prijavile su velike probleme. Njihov opseg još nije jasan.

Njemačka je također pogođena: nijedan zrakoplov nije poletio niti sletio u zračnu luku BER u glavnom gradu Schönefeld satima. “Zbog tehničkog kvara dolazi do kašnjenja u obradi. Letovi su obustavljeni do 10 sati”, rekla je glasnogovornica zračne luke.

Nekoliko dana nakon početka ljetnih praznika problemi su zabilježeni i u zračnoj luci Hamburg. Pogođeni su računalni sustavi četiri zračne tvrtke, rekla je glasnogovornica zračne luke. Riječ je o Eurowingsu, Ryanairu, Vuelingu i Turkish Airlinesu. Avioprijevoznici bi u početku karte izdavali ručno.

Daljnji prekidi zabilježeni su u zračnim lukama u Australiji, Indiji, Češkoj, Nizozemskoj i SAD-u.

Klinike u Kielu i Lübecku otkazuju planirane operacije

Sveučilišna bolnica Schleswig-Holstein za danas je otkazala sve planirane operacije na svojim lokacijama u Kielu i Lübecku. Ambulante su također ostale zatvorene, objavila je klinika na svojoj web stranici. “Njega pacijenata u UKSH je zajamčena, kao i hitna pomoć.”

Navodno postoje i problemi sa supermarketima u Njemačkoj – na primjer s lancem Tegut.

Pogođeni kanali vijesti, zdravstvo i sustavi plaćanja

Microsoftovi korisnici više nisu mogli pristupati svojim programima kao inače. Informativni kanali u Australiji – uključujući ABC i Sky News – nisu mogli emitirati svoje televizijske i radijske kanale i izvijestili su o iznenadnim gašenjima računala sa sustavom Windows. Nešto slično izvijestio je i Sky News iz Velike Britanije.

Došlo je i do poremećaja u informatici zdravstvenog sustava, preko koje liječnici pristupaju podacima pacijenata. U Južnoafričkoj Republici brojni bankomati nisu radili. U mnogim supermarketima pogođeni su sustavi naplate.

Kvar u tvrtki za kibernetičku sigurnost Crowdstrike kao razlog?

Web stranica DownDectector, koja prati prekide interneta koje su prijavili korisnici, također je zabilježila prekide na uslugama Visa, ADT Security i Amazon, kao i zrakoplovnih prijevoznika kao što su American Airlines i Delta.

Točan uzrok je još uvijek nejasan. Mogući izvor poremećaja mogao bi biti problem u američkoj tvrtki za kibernetičku sigurnost Crowdstrike. Na telefonskoj liniji korisničke službe tvrtke iz američke savezne države Teksas puštena je snimka u kojoj je kompanija objavila da se Microsoftov operativni sustav ruši u vezi s vlastitom Falcon antivirusnom zaštitom.

Australija saziva hitan sastanak

Zbog problema je australska vlada sazvala hitan sastanak. “Australska vlada blisko surađuje s nacionalnim koordinatorom za kibernetičku sigurnost na ovim prekidima”, citirale su novine Sydney Morning Herald glasnogovornika vlade.

Izvor: tagesschau.de

One thought on “Smetnje u računalnim sustavima diljem svijeta

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.