Svaka druga automobilska tvrtke planira otpuštanje radnika

Radna mjesta se sele u inozemstvo
Svaka druga automobilska tvrtke planira otpuštanje radnika
N&P:D.A.

Brojne njemačke i zapadnoeuropske automobilske tvrtke predviđaju masovno otpuštanje radnih mjesta u narednim godinama. Razlozi su pritisak na troškove, konkurencija i ulaganja njemačkih tvrtki u strane proizvodne pogone. Od toga posebno profitiraju Kina i Indija.

Prema anketi, brojna su radna mjesta u njemačkoj automobilskoj industriji ugrožena. Više od polovice anketiranih tvrtki u industriji planira ukinuti radna mjesta u Njemačkoj, pokazalo je istraživanje koje je među rukovoditeljima u industriji provelo savjetovanje o menadžmentu Horváth. Glavni razlozi su visoki troškovni pritisak i nova konkurencija, posebice iz Kine.

59 posto ispitanih tvrtki izjavilo je da očekuje smanjenje broja zaposlenih u Njemačkoj u idućih pet godina, a 14 posto čak očekuje značajno smanjenje. Međutim, samo 15 posto očekivalo je kadrovsko povećanje.

Stvari nisu bile ništa bolje u ostatku zapadne Europe, gdje je 53 posto ispitanih planiralo otpuštanje radnih mjesta. Tvrtke su također nastavile s velikim ulaganjima u Njemačkoj i zapadnoj Europi. Ali nova radna mjesta otvaraju se drugdje.

Otvaranje radnih mjesta izvan zapadne Europe

“Proizvodnja se sve više odvija u regijama u kojima se automobili u konačnici prodaju”, objasnio je Frank Göller, partner i stručnjak za automobile u Horváthu. “Ovo nije novo, ali postalo je izraženije.” Loša iskustva zadnjih godina s uskim grlima u isporuci, posebno za elektronske poluvodiče, to nisu promijenila. “Taj se proces dodatno ubrzava, što rezultira premještanjem radnih mjesta.”

Kao rezultat toga, kadrovi se izgrađuju gotovo posvuda u svijetu – samo ne u Njemačkoj i zapadnoj Europi. 75 posto ispitanih tvrtki želi graditi kapacitete u Indiji, 60 posto u Kini i isto toliko u istočnoj Europi. Također postoje znakovi rasta u ostatku Azije, kao iu Sjevernoj i Južnoj Americi.

“U Njemačkoj se rijetko stvaraju nova produkcija”, rekao je Göller. “Kada se stvaraju nove tvornice, one su obično izvan Njemačke. I tu se stvaraju radna mjesta.”

Pretvorba u električne pogone oslanja se na automatizaciju

Ipak, veliki dio investicija nastavlja teći u Njemačku. “Ako samo pogledate kompanije sa sjedištem u Njemačkoj, možete vidjeti barem da četvrtina ukupnih ulaganja kompanija, koje sve djeluju globalno, još uvijek teče ovdje”, kaže Göller. To je znatno više nego u bilo kojoj drugoj regiji svijeta.

Ali novac ide u nove proizvode i tehnologije i pretvorbu postojećih lokacija u električne pogone. „U proizvodnji je visoka razina ulaganja u automatizaciju proizvodnih sustava i digitalizaciju. Bilanca zaposlenosti je u skladu s tim loša.

Troškovni pritisak zbog niskog iskorištenja proizvodnje

“Ne vidimo da je Njemačka svedena na puko razvojno mjesto”, naglašava Göller. “Mnoge tvrtke, posebno velike korporacije, još uvijek su predane Njemačkoj kao lokaciji, a također i ovdašnjim pogonima.” Međutim, mnoge tvornice u Njemačkoj i Europi već su daleko od iskorištenja punog kapaciteta. Sukladno tome, veliki je i pritisak na troškove, na što su mnogi proizvođači odgovorili programima štednje i otpuštanjem radnih mjesta.

Za potrebe studije, savjetodavna tvrtka Horváth intervjuirala je 91 rukovoditelja iz industrije u pojedinačnim intervjuima u zadnjem kvartalu, od kojih je 55 bilo iz Njemačke. Više od polovice ispitanih dolazi od dobavljača, a ostatak od proizvođača automobila, velikih trgovaca i pružatelja usluga mobilnosti. Izbor nije reprezentativan, ali zbog velikog broja ipak ima smisla, objasnio je Göller.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.