Sloboda putovanja s ograničenjima

Sloboda putovanja s ograničenjima
N&P:D.A.

EU se zapravo zalaže za slobodno putovanje.
Ali uvijek postoje faze u kojima se provode granične kontrole – tijekom posebnih događaja ili opasnosti. Postoje pravila za takve kontrole.

Europski most, koji povezuje Njemačku i Francusku između Kehla i Strasbourga, djeluje neupadljivo – a ipak je svakodnevni simbol slobode putovanja unutar Europske unije. Iz perspektive država članica, prekogranična putovanja bez kontrole jedno su od najvećih postignuća Unije.

Ali ovih tjedana ta sloboda tamo vrijedi samo u ograničenoj mjeri – bilo za putnike, turiste ili gospodarstvo. Policijskim službenicima ponovno je dopušteno mahati putnicima na pregled – s obje strane granice. Ali ovo nije ništa što se nikada prije nije dogodilo.

Tako je ovdje s vremena na vrijeme bilo prometnih gužvi kada je Francuska ponovno uvela granične kontrole nakon terorističkih napada 2015. godine. Sada je riječ o sigurnosti tijekom Olimpijskih igara u Parizu – kao i prije na Europskom prvenstvu (EP).

Njemačka je provjeravala na svim svojim granicama tijekom Europskog nogometnog prvenstva i sada tijekom Olimpijskih igara na granici s Francuskom – kao i na granicama s Poljskom, Češkom, Austrijom i Švicarskom, gdje se provode kontrole za suzbijanje kriminala krijumčarenja dugo vremena.

Sigurnosne vlasti strahuju da bi teroristi mogli iskoristiti sportske događaje kao metu za napade. U Njemačkoj se opasnost nije ostvarila. Igre upravo počinju u Francuskoj.

Granične kontrole moguće unatoč slobodi putovanja

Posljednjih su se godina zemlje EU-a opetovano oslanjale na granične kontrole tijekom posebnih događaja kao što su sportski događaji i sastanci na vrhu. Pravo EU izričito predviđa ovu mogućnost.

Međutim, države članice smiju ponovno uvesti kontrole na unutarnjim granicama samo u iznimnim slučajevima i samo “privremeno” u krajnjem slučaju.

U prvih nekoliko godina države članice prijavile su takve provjere u trajanju od nekoliko dana ili tjedana. Ali kako je vrijeme prolazilo, oni su tu priliku koristili sve duže i duže.

Prekoračeno je maksimalno trajanje

Primjer Francuska. Zemlja je bila meta nekoliko terorističkih napada počevši od 2015. Pariz je prvotno opravdavao ponovno uvođenje graničnih kontrola pozivajući se na napade u Parizu i Nici. Zatim se zadovoljio referencom: “trajna teroristička prijetnja” – i produžio je za mjesece umjesto za samo tjedne.

Njemačka je pak od rujna 2015. pravdala kontrole na granici s Austrijom pozivanjem na neregularne migracije; ponekad su se kao argumenti dodavali pandemija korone i sastanci na vrhu.

Obje zemlje odavno su prekoračile maksimalan rok od šest mjeseci ili dvije godine koji je donedavno propisivao Schengenski zakonik – zakon EU koji regulira ponovno uvođenje graničnih kontrola.

Europskog suda pravde o austrijskim kontrolama

Europska komisija je to do sada prihvatila. Slučaj koji se tiče austrijskih kontrola na granici sa Slovenijom ipak je završio pred Europskim sudom pravde (ECJ). Netko je tužio jer su bili provjereni. ECJ je zatim 2022. odlučio da, iako se granične kontrole mogu ponovno uvesti odmah nakon isteka maksimalnog razdoblja, to zahtijeva novu prijetnju.

Luksemburški suci sumnjali su da je Austrija dokazala novu prijetnju. Nacionalni sud je slijedio tu liniju i proglasio kontrolu nezakonitom.

Unatoč tome, kontrole su više puta produljivane – trenutačno do studenog 2024. Razlozi se tek neznatno razlikuju. Uvijek se radi o opasnostima migracija.

U međuvremenu je promijenjen Schengenski zakonik. Ipak, i dalje postoji maksimalno razdoblje za kontrole: ono je sada tri godine. A opravdanje je još potrebno: “Javni red ili unutarnja sigurnost” moraju biti “ozbiljno ugroženi”.

Rasprava o proširenju na svim granicama

Ovo zadnje se također ponekad gubi iz vida – trenutno, primjerice, kada se traži da Njemačka nakon Europskog prvenstva nastavi kontrole na svim njemačkim granicama, a ne samo na odabranima.

Savezna policija još nema nikakve podatke po susjednim državama koji bi se mogli koristiti za procjenu učinka kontrola na dotičnim granicama.

Iz perspektive Saveznog ministarstva unutarnjih poslova nema opravdanja za kontrole na zapadnim granicama i na sjeveru prema Danskoj. Migracijski putevi nisu vodili preko ovih susjednih država. S druge strane, o Austriji, Švicarskoj, Češkoj i Poljskoj. Stoga se kontrole na tim granicama mogu nastaviti na temelju borbe protiv kriminala krijumčarenja.

Osim toga, uvijek se mora odvagnuti što kontrola unutarnjih granica znači za turizam, za putnike, za obrte u pograničnim područjima, za gospodarstvo i trgovinu, rekao je glasnogovornik Federalnog ministarstva unutarnjih poslova.

Ne provjeravaju se svi

Ponovno uvođenje kontrola ne znači da svaki automobil, svaki biciklist i svaki pješak moraju pokazivati ​​svoje papire na svakom prijelazu.

Najuočljivije ograničenje slobode putovanja unutar EU dogodilo se vjerojatno tijekom pandemije. Tada su unutarnje granice bile ne samo kontrolirane, već su i privremeno uglavnom zatvorene. Ali ni to nije bio kraj Schengenu. Granice su ponovno otvorene.

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.