Deutsche Bahn želi ukinuti 30.000 radnih mjesta

Deutsche Bahn želi ukinuti 30.000 radnih mjesta
N&P:D.A.

Deutsche Bahn je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila gubitak od milijardu dolara.
Sada tvrtka želi reagirati – i ukinuti desetke tisuća radnih mjesta u sljedećih pet godina.

Deutsche Bahn je u prvoj polovici 2024. ostvario gubitak od 1,2 milijarde eura. Štrajkovi, ekstremni vremenski uvjeti, gradilišta i slaba potražnja značajno su pogoršali rezultat grupe u usporedbi s prethodnom godinom, objavila je željeznica. Grupacija na lošu bilancu želi odgovoriti ukidanjem radnih mjesta.

Ukupno će oko 30.000 radnih mjesta s punim radnim vremenom biti ukinuto u sljedećih pet godina, rekao je glavni financijski direktor Deutsche Bahna Levin Holle. Gubit će se radna mjesta, posebice u administraciji; ove godine planirano je ukidanje oko 1500 radnih mjesta.

“U budućnosti moramo stvoriti više mobilnosti s ​​manje ljudi”, naglasio je Holle. Upravo kroz digitalizaciju i automatizaciju, administrativne bi procese u budućnosti trebalo moći provoditi manji broj zaposlenika.

Šef željeznice Lutz i dalje očekuje da će biti u plusu

Željeznica je u istom razdoblju prošle godine već zabilježila gubitak od 71 milijun eura. Šef željeznice Richard Lutz pretpostavlja da će željeznica krajem godine opet biti u plusu, barem operativno, odnosno prije kamata i poreza. Tvrtka je već prošle godine unaprijed izvršila brojna ulaganja u infrastrukturu. Željeznica stoga očekuje značajne otplate od savezne vlade za 2024. godinu. Prodaja je dakle iznosila 22,31 milijardu eura (minus tri posto).

“Granica njenog učinka” je dosegnuta

Lošem rezultatu, navode iz željeznice, posebno su doveli negativni vanjski čimbenici. “Ekstremni vremenski događaji neviđenih razmjera gurnuli su željezničku infrastrukturu, kojoj je već bila potrebna obnova, do granica njezine učinkovitosti i pogoršali operativnu i financijsku situaciju u putničkom i teretnom prijevozu”, rekao je šef željeznice Lutz. “Bilo je i štrajkova i nesreća poput tunela Rauheberg.”

Osim ovih čimbenika, potražnja kupaca također je pala. Prema grupi, 64,2 milijuna putnika koristilo je vlakove na duge udaljenosti u prvih šest mjeseci tekuće godine – šest posto manje nego u prvoj polovici 2023.).

Ciljevi točnosti nemogu se vise dostignuti

Točnost u međumjesnom prijevozu iznosila je 62,7 posto u prvoj polovici godine, što je značajno pogoršanje u odnosu na prvu polovicu 2023. Cilj je bio stopa od 70 posto. U ukupnom željezničkom putničkom prijevozu grupe ta je stopa iznosila 90,1 posto.

ituacija je bila posebno teška u lipnju. U nekoliko regija dogodile su se poplave, oštećenja brana i klizišta, što je utjecalo na željeznički promet. Gotovo svaki drugi vlak je kasnio, odnosno kasnio je najmanje šest minuta. Stopa točnosti bila je 52,9 posto. Ujedno je lipanj bio mjesec s najvećom prodajom u povijesti željeznice zbog Europskog nogometnog prvenstva.

Pozitivno se ističe samo jedna divizija

Čak ni uspješna logistička podružnica DB Schenker nije uspjela nadoknaditi gubitke u prvoj polovici godine. Tvrtka, koja se prodaje, ostvarila je operativnu dobit (EBIT) od 520 milijuna eura. No, to je oko 100 milijuna eura manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Ministar prometa Wissing vidi željeznicu na potezu

S obzirom na loše polugodišnje rezultate, savezni ministar prometa Volker Wissing vidi hitnu potrebu za akcijom od strane željeznica. “Moramo dovesti mrežu u stanje što je prije moguće u kojem će se zadovoljiti velika potražnja za putničkim i teretnim prijevozom”, upozorio je političar FDP-a. Savezna vlada je stavila na raspolaganje financijska sredstva i stvorila pravnu osnovu za generalnu obnovu željezničke mreže. Sada je red na DB.

Željeznica do 2030. godine želi potpuno obnoviti mrežu trasa. Radovi na održavanju i proširenju planirani su na 40 prometnih dionica trase u dužini od oko 4000 kilometara. Početak je dan prije otprilike tjedan i pol dana zatvaranjem Riedbahna između Frankfurta na Majni i Mannheima.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.