Kako treba poboljšati hitnu pomoć

Vlada odobrila reformu
Kako treba poboljšati hitnu pomoć
N&P:D.A.

Semafor koalicija želi reformirati hitnu pomoć – i time rasteretiti hitne službe i bolničke hitne prijeme.
Vlada je odobrila nacrt. Ključna komponenta su “akutni kontrolni centri”. Pacijenti hitne pomoći u Njemačkoj bi u budućnosti trebali dobiti bolju i ciljaniju skrb. Savezna vlada odobrila je odgovarajući nacrt zakona. Cilj je bolje postupati s pacijentima u hitnim slučajevima i smanjiti preopterećenost liječnika, bolničkih hitnih službi i hitnih službi.

“Akutni kontrolni centri” kao jezgra

Ključna komponenta su “centri za akutnu kontrolu”, gdje liječnici daju savjete telefonom ili videom i upućuju one koji traže pomoć u skladu s tim. U tu svrhu ubuduće će se umrežiti nacionalni broj hitne pomoći 112 i dežurna služba obveznog zdravstvenog osiguranja 116117. Cilj je smanjiti broj hitnih operacija koje se mogu izbjeći. “Svatko tko se može liječiti ambulantno i za koga može biti dovoljan telefonski ili video savjet ne mora ići u bolnicu”, objasnio je savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach.

Cilj: rasteretiti hitne službe

Druga ključna točka reforme je stvaranje “integriranih hitnih centara”. Ubuduće će to biti središnje kontaktne točke u hitnim slučajevima – 24 sata dnevno. Prema Lauterbachovim planovima, oni bi bili smješteni u bolnici, čija bi hitna služba bila kombinirana s ordinacijom hitne službe Udruge liječnika obveznog zdravstvenog osiguranja i središnjim centrom za početnu procjenu. Prema nacrtu zakona, bitan element integriranog hitnog centra bio bi centar za početnu procjenu: On bi trebao uputiti one koji traže pomoć u odgovarajuću ustanovu, na primjer ordinaciju hitne službe. Treba uključiti i privatne prakse.

Lauterbach je rekao da bi se pacijenti trebali moći osloniti na brzu i dobru njegu u hitnim slučajevima. “Olakšavamo teret s notorno pretrpanih hitnih soba i osiguravamo učinkovito upravljanje pacijentima.” Ministar je naglasio: “U budućnosti bi se akutna skrb trebala odvijati tamo gdje to ima medicinskog smisla.”

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.