Stanovništvo Japana se smanjuje rekordnom brzinom

Stanovništvo Japana se smanjuje rekordnom brzinom
N&P:D.A.

Mnoge industrijalizirane zemlje imaju niske stope nataliteta – problem je posebno akutan u Japanu.
Broj stanovnika tamo je sada u padu već 14. godinu zaredom.

Japansko stanovništvo nastavlja se smanjivati ​​rekordnom brzinom. Broj Japanaca lani je pao za 801.000 na samo 122,4 milijuna u odnosu na prethodnu godinu. To odgovara padu od 0,65 posto. To je najoštriji pad otkad se prikupljaju usporedivi podaci, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova u Tokiju.

14 godina pada stanovništva

Po prvi put svih 47 prefektura u zemlji zabilježilo je pad broja japanskih državljana. Uključujući strane stanovnike, u Japanu je živjelo 125,4 milijuna ljudi. To je oko 511.000 manje nego godinu dana ranije.

To znači da broj stanovnika treće najveće svjetske ekonomije, ispred Njemačke, pada već 14 godina. Zbog niske stope nataliteta i gotovo ikakve imigracije, Japan stari brže od bilo koje druge industrijske nacije. Ova zemlja ima drugu najstariju populaciju na svijetu nakon Monaka.

Napuštena područja i prazne kuće

Čitava područja zemlje izumiru, milijuni kuća su prazni i propadaju, škole se zatvaraju. Premijer Fumio Kishida pozvao je na mjere “bez presedana” za povećanje stope nataliteta kako bi se zaustavio pad stanovništva do 2030. Ali ostaju sumnje u učinkovitost ovih inicijativa, koje uglavnom predstavljaju proširenje postojećih mjera. U siječnju je Kishida upozorio da je njegova zemlja na rubu pitanja “možemo li nastaviti funkcionirati kao društvo”.

Pad je najveći od početka prikupljanja podataka 1968. Japan je prošle godine zabilježio manje od 800.000 rođenih. Zemlja ima relativno stroga imigracijska pravila, ali ih vlada postupno ublažava kako bi nadoknadila nedostatak radne snage.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.