Samačka kućanstva su sve češće zadužena

Muškarci su u prosjeku zaduženiji
Samačka kućanstva su sve češće zadužena
N&P:D.A.

Samačka kućanstva češće su zadužena i stoga češće traže pomoć. Utvrdio je to Federalni zavod za statistiku. Prezaduženost je često potaknuta bolešću ili nesrećom.

Više od svake druge zadužene osobe koja se obratila za savjet lani je živjela sama u kućanstvu. 51 posto posjetitelja dužničkog savjetovališta živjelo je u samačkom kućanstvu, objavio je danas Federalni zavod za statistiku.

No, oni nisu najzaduženiji: u prosjeku su osobe u samačkim kućanstvima bile nešto manje zadužene s 29.738 eura od ukupnog broja savjetovanih s 31.749 eura.

Muškarcima je potrebno više vremena da se razduže

Značajnija je razlika u razinama duga između muškaraca i žena: 2023. godine muškarci koji žive sami imali su prosječan dug od 31.792 eura. To je u prosjeku 5328 eura više nego za žene.

Muškarci su također bili dublje u škripcu u odnosu na svoje prihode: matematički im je trebalo 28 neto mjesečnih prihoda da otplate svoje dugove. Prema ovoj računici, žene bi četiri mjeseca ranije bile bez dugova.

Razlozi tome su Bolest, ovisnost i nesreća

U međuvremenu, prezaduženost je često potaknuta bolešću, ovisnošću ili nesrećama. Gubitak posla ili razdvojenost od partnera također mnoge tjera u minus.

Osobito su česti (57 posto) dužnici prema javnim vjerovnicima poput zavoda za zapošljavanje, zdravstvenog ili mirovinskog osiguranja. Na drugom su mjestu među vjerovnicima telekomunikacijske tvrtke s 49 posto, ispred trgovaca. 30 posto onih koji traže savjet ima dugove prema poštanskim tvrtkama.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.