Kupovina budućnosti

Samouslužne blagajne
Kupovina budućnosti

Sve se više trgovaca oslanja na samoposlužne blagajne: svaka se kupnja automatski prepoznaje bez ručnog skeniranja ili kontakta sa zaposlenicima. Ali ne žele svi koristiti ovu tehnologiju.

Kupac se sam služi. Barem onaj španjolskog modnog diva Bershka u poslovnici u frankfurtskoj trgovačkoj ulici Zeil. U najvećoj poslovnici u Europi, Bershka se oslanja na futurističko iskustvo kupnje: kupci jednostavno stave svoje artikle u posebnu kasu koja automatski prepoznaje koji se artikli kupuju – bez ikakvog ručnog skeniranja i bez kontakta sa zaposlenicima koji preuzimaju gotovinu ili otključavaju robu . Kupac i dalje mora sam platiti nove dijelove, otključati ih i spakirati.

Samoposlužnim blagajnama, skraćeno samoposlužnim blagajnama, modni lanac prati trend koji je već neko vrijeme vidljiv u maloprodaji. Prema istraživačkom institutu EHI, broj trgovina s ponudom samozaplate nastavio je rasti posljednjih godina.

Sve više samo-skeniranja

U 2019. u Njemačkoj su još uvijek postojale 903 trgovine koje su imale ponudu samoplaćanja, no 2023. već ih je bilo 4270. Postoje i mobilni sustavi za samoskeniranje, koji rade, na primjer, pomoću ručnog skenera ili aplikacije na pametnom telefonu. Neke trgovine čak nude oboje, kaže stručnjak za maloprodaju Jörg Funder sa Sveučilišta Worms. “Broj trgovina sada je tako velik da je gotovo u cijeloj zemlji.”

Prema EHI-ju, dobrih 60 posto svih trgovina sa stacionarnim samoposlužnim blagajnama u 2023. bilo je u sektoru maloprodaje hrane. Uz Rewe i Edeku uslugu sada nude i diskonteri Lidl i Aldi. Nedavno je 15 posto samoposlužnih blagajni bilo u drogerijama i trgovinama željezarijom te u trgovinama za kućnu radinost.

Prednosti za kupce i trgovce

Lanac drogerija dm od 2022. nudi i samoposlužne blagajne. Prema tvrtki, sada je dostupan u više od 350 podružnica diljem Njemačke. Podružnica u Fuldi je čak proširena ove godine. Dvije samoposlužne blagajne sada su postale tri. Tu su i dvije blagajne s osobljem. Kupci su dobro prihvatili samostalnu blagajnu, izvještava voditeljica poslovnice Vanessa Reinhardt. Blagajne su koristili kupci svih dobi. “U vrijeme najvećeg opterećenja, kada je više ljudi u poslovnici, više se koristi usluga samoposlužne blagajne kako bi se smanjilo vrijeme čekanja.”

I nisu samo kupci ti koji profitiraju. Osoblje također može preraspodijeliti kapacitete i pružiti klijentima detaljnije savjete, rekao je voditelj poslovnice. “Samoposlužnim blagajnama ni na koji način ne štedimo zaposlenike niti smanjujemo radno vrijeme zaposlenika”, izvještava ona.

Stručnjak za maloprodaju Jörg Funder vidi daljnje prednosti za trgovce: “Nudi priliku za komunikaciju jedan na jedan s kupcem.” Na taj način trgovci mogu potaknuti više kupnje – također kako bi ostvarili još veću zaradu.

Tradicija nasuprot tehnologiji

Dok mnogi trgovci vide prednosti u samoposlužnim blagajnama, za druge to nije opcija. Nisu ekonomični, pogotovo za manje trgovine: trgovine su premale, prodaja je premala. Za Holgera Enicka iz modne kuće Fink u Fuldi to nije glavni razlog za odustajanje od tehnologije. Jer ne želite brzinu i neovisnost koju očekujete u drogeriji, na primjer. “Zato što uvijek imamo osobni kontakt, od pozdrava do rastanka”, naglašava Enick. Njegovi kupci cijene iskustvo kupnje i osobnu uslugu, posebno kada je riječ o modi visokih cijena.

Kupci modne kuće nisu jedini u svojoj želji za tradicionalnim shopping iskustvom. To je i razlog zašto će dobro poznate blagajne uslužne zone i dalje postojati, iako su samoposlužne blagajne u porastu, uvjerava stručnjak za maloprodaju Jörg Funder.

Shopping budućnosti

Ipak, razvoj u maloprodaji pokazuje da tehnologija nastavlja napredovati i nudi nove prilike za poboljšanje iskustva kupnje. Slično Bershki, druge velike tvrtke već nude funkciju samoprovjere bez skeniranja, uključujući Zaru, Uniqlo i Decathlon.

Koriste vjerojatno najnapredniji sustav, objašnjava trgovački stručnjak Finde, takozvane RFID čipove. “To su čipovi koji emitiraju radio signal. Zatim se jednostavno povuku preko transpondera ili stave u kutiju i tada se automatski skeniraju u tom trenutku.”

Automatsko plaćanje: spakirati u ruksak i izaći?

Amazon trenutačno testira čipove u Londonu, na primjer, kako bi kupci u budućnosti poštedjeli odlaska na terminale za samoplaćanje, kaže Funder. “Možete ga jednostavno staviti u ruksak i čim izađete iz trgovine, ovi radio čipovi će automatski očitati koje ste artikle kupili.” Odgovarajući novac automatski bi se teretio s računa kupca. Ovdje više nema aktivnog procesa skeniranja ili fizičkog plaćanja.

Po cijeni od osam do deset centi, čips je trenutno relativno skup, zbog čega se u ovom trenutku još ne isplati svim trgovcima. “Ovo je još uvijek previše, pogotovo kada je u pitanju hrana, da bi se koristilo na sve strane”, rekao je stručnjak za maloprodaju.

Izvor: tageasschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.