Nijemci najmanje troše na hranu

Studija potrošnje u cijeloj EU
Nijemci najmanje troše na hranu
N&P:D.A.

Potrošači u Njemačkoj troše relativno mali dio svojih prihoda na hranu. Prema studiji provedenoj diljem EU-a, to se također odnosi na proizvode za zdravlje i njegu.

Ni u jednoj drugoj zemlji EU potrošači ne troše tako mali udio svojih prihoda na hranu i proizvode za zdravlje i njegu kao u Njemačkoj. Studija međunarodnog instituta za istraživanje tržišta NIQ pokazala je da je udio tih izdataka u privatnoj potrošnji lani iznosio 13,4 posto, što je niže nego u svih ostalih 26 zemalja.

Visoka primanja, jaka konkurencija

Međutim, preferencije Nijemaca samo su jedan od nekoliko utjecajnih čimbenika. “Prosječni prihodi su visoki u Njemačkoj”, objašnjava NIQ stručnjak za maloprodaju Filip Vojtech. U usporedbi na razini EU-a, to donekle stavlja niži udio ovih rashoda u perspektivu. Osim toga, konkurencija u sektoru maloprodaje hrane u Njemačkoj je veća nego bilo gdje drugdje, kaže Vojtech. To spušta cijene. “Nedavno su porasli zbog visoke inflacije, ali su još uvijek relativno niski.”

Njemački potrošači u zadnje vrijeme obraćaju više pažnje na cijene i sve češće iskorištavaju ponude. Prema podacima NIQ-a, Njemačka je zabilježila najsnažniji porast kupnje na popisu u zapadnoj Europi, s porastom od 14 posto.

Maloprodaja čini samo četvrtinu potrošnje

Prema studiji, Njemačka je također zadnja kada se uspoređuje koliko su ljudi ukupno potrošili u trgovinama. U Saveznoj Republici Njemačkoj tek je dobar svaki četvrti euro ušao u maloprodaju 2023., svaki treći u cijeloj EU, a gotovo svaki drugi u istočnoeuropskim zemljama poput Mađarske i Bugarske.

Zbog veće kupovne moći, kućanstva u Njemačkoj troše manji dio svojih prihoda na hranu, odjeću i drugu robu, navodi Vojtech. Međutim, troškovi života za stanovanje i energiju su veći. Osim toga, više se novca troši na usluge i aktivnosti u slobodno vrijeme. Tradicionalno se više odlazi na štednju i financijska ulaganja.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.