U opticaju je sve više krivotvorenih novčanica.

Bundesbank poziva na oprez
U opticaju je sve više krivotvorenih novčanica.
N&P:D.A.

Krivotvorene novčanice od 20 ili 50 eura: U Njemačkoj se povećao broj krivotvorenog novca. Nedavno je krivotvorenih novčanica bilo više nego u sedam godina. Kako ih prepoznati?

U prvoj polovici 2024. u Njemačkoj je bilo više krivotvorenih novčanica nego u sedam godina. Kako je objavila Bundesbanka, riječ je o gotovo 39.000 novčanica. Oni su bili vrijedni 2,4 milijuna eura.

Posljednji put više krivotvorenih novčanica – tzv. cvjetića – bilo je u prvoj polovici 2017. (više od 39.000). U odnosu na posljednju polovinu 2023. vrijednost je porasla za 29 posto.

Visina štete, međutim, porasla je samo za gotovo pet posto. Prema Bundesbank, to je zato što kriminalci radije krivotvore manje novčanice.

Krivotvorene novčanice od 50 eura su najčešće

S udjelom od 37 posto krivotvorene novčanice od 50 eura bile su najčešće u optjecaju, ispred krivotvorina od 20 (30 posto) i krivotvorenih stotica (15 posto). Čak su i krivotvorene novčanice od deset eura bile znatno češće nego u prethodnom polugodištu; No, njihov udio u ukupnom broju novčanica iznosi tek sedam posto.

Veći krovotvorene novčanice su, međutim, postali rjeđi. Broj krivotvorina od 200 i 500 eura znatno je smanjen u odnosu na posljednju polovinu godine. Zajedno čine tek desetinu zaplijenjenih krivotvorina. Novčanica od 500 eura nije ponovno tiskana od 2019., ali se i dalje smatra zakonskim sredstvom plaćanja.

Relativno malo lažnog novca

“Općenito, količina krivotvorenog novca ostaje niska: čisto matematički gledano, bilo je devet krivotvorenih novčanica na svakih 10.000 stanovnika”, rekao je član uprave Bundesbanke Burkhard Balz. Popularna prijevara koju koriste kriminalci je neprimjećena zamjena pravih novčanica za krivotvorene, kako izvještava Bundesbank.

Ona savjetuje provjeru autentičnosti novčanica. Jer krivotvoreni novac neće biti zamijenjen. Svakome tko to prihvati ostat će šteta. Bundesbank hitno upozorava protiv pokušaja prodaje krivotvorenih novčanica nekom drugom jer je to kazneno djelo. Umjesto toga, cvijeće treba predati u Bundesbank ili policiji.

Krivotvorine lako uočiti

Mnoge krivotvorine je lako uočiti. Označeni su s prednje ili stražnje strane bilješkama kao što su “MovieMoney” ili “PropCopy” gdje bi inače bio vidljiv potpis. Bundesbank i policija savjetuju provjeru novčanica po principu “osjeti-vidi-nagni” prije prihvaćanja.

Kod većine euro novčanica, papir novčanice djeluje čvrsto i čvrsto. To znači da se jednostavne krivotvorine mogu prepoznati dodirom. Osim toga, vodeni žig u neispisanom području svake novčanice može se vidjeti kao slika u sjeni kada se drži prema svjetlu. Elementi holograma se mijenjaju kada se novčanica nagne. Pojavljuju se efekti duginih boja koji okružuju motive.

Mnogo lažnih kovanica od dva eura

Osim novčanica, krivotvore se i kovanice. U prvoj polovici 2024. godine zaplijenjeno je gotovo 80.000 krivotvorenih kovanica. To je bilo 19 posto više nego u drugoj polovici 2023. 94 posto krivotvorina su najveće kovanice od dva eura.

Prema Bundesbank, značajno povećanje prvenstveno je posljedica činjenice da kreditne institucije i tvrtke za prijenos gotovine još uvijek obrađuju zaostale kovanice koje više nisu prikladne za opticaj iz vremena pandemije korone. Krivotvoreni novčići također su uključeni u te ostatke.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.