Više ponuda popusta nego ikad prije

Više ponuda nego ikad prije
N&P:D.A.

Visoke cijene hrane i manja pakiranja u posljednje vrijeme određuju svakodnevicu potrošača. Ali mnogi supermarketi trenutno nude visoke popuste. Ako kupite unaprijed, možete puno uštedjeti.

Marlene Woytke dobro je pripremljena za kupovinu namirnica na tržnici Rewe u Nidderau, Hesse. Svaki tjedan uspoređuje cijene i traži najbolje ponude u tržišnim reklamnim novinama i aplikacijama. Izbor je velik i raznovrstan; ovaj tjedan može birati između tri snižene marke kada je u pitanju samo kava.

Woytke kaže da već dugo nije kupila kavu po normalnoj cijeni. Najradije kupuje unaprijed jer su namirnice posljednjih godina nevjerojatno poskupjele, a popusti su u postocima jako visoki, kaže.

Veliki popusti. Kupujte zalihe.

I Woytke je u pravu u svom opažanju: uštede na sniženom proizvodu mnogo su veće nego prije poskupljenja, objašnjava Eva Stüber, stručnjakinja za potrošače na Kölnskom institutu za istraživanje maloprodaje (IFH). Svježi sir, koji sada po uobičajenoj cijeni košta u prosjeku dva eura, i dalje se može kupiti za 88 ili 99 centi – kao i prije inflacije.

Jedan od razloga zašto potrošači sve više iskorištavaju ponude i kupuju unaprijed. Marlene Woytke uzima tjesteninu kad ide u kupovinu. Artikl koji traje zauvijek, košta više od dva eura po normalnoj cijeni i dostupan je na akciji za samo 88 centi. – Napunite svoje zalihe.

Rastuća prodaja s popustima

Brojke instituta za istraživanje tržišta GfK pokazuju: Trgovci su u prvoj polovici 2024. ostvarili nevjerojatnih 23,3 posto ukupne prodaje s posebnim ponudama. U istom razdoblju prije četiri godine tek 16 posto prodaje dolazilo je od sniženih proizvoda. Broj ponuda je u stalnom porastu i to već godinama.

Prema analizi agencije za usporedbu cijena smhaggle, Kaufland prednjači po broju tjednih ponuda s oko 400 sniženih proizvoda. Kod Edeke ih ima 250, kod Rewea 200. Diskonteri su daleko iza, Aldi ima u prosjeku 100 ponuda, Lidl oko 130. No, u diskonterima je tek oko 2500 proizvoda, dok supermarketi u prosjeku imaju 25.000 artikala. Posebno su popularne marke u fokusu.

Ali kako bi dugoročno ostale konkurentne, tvrtke robnih marki moraju se pokušati izvući iz sve brže spirale popusta, objašnjava istraživač potrošača Stüber. S jedne strane, naravno da je iznimno važno da proizvođači budu zastupljeni u proizvodima koji su uključeni u kampanju kako bi bili vidljivi i relevantni. S druge strane, izazov je ne ući u spiralu kupnje proizvoda samo ako su na popustu.

Izazovi za proizvođače

Odgovor proizvođača na sve veći trend ponude također je mješovit. Kao i mnogi drugi, Crvenkapica se drži povučeno i na pitanje Hessischer Rundfunka kaže: “Budući da su maloprodajne cijene isključivo diskrecijsko pravo trgovaca, molimo vas za razumijevanje da ne dajemo izjavu o ovome.”

Mliječna tvrtka Ehrmann reagira kritičnije: “Nedavno prikazane cijene s popustima do 60 posto (…) ni na koji način ne odražavaju vrijednost naše dobre hrane.” Kupcu se kaže da je roba zapravo preskupa po normalnoj cijeni, napisala je tvrtka u odgovoru na zahtjev Hessischer Rundunka.

Dugoročna lojalnost kupaca nikada nije bila veći izazov za diskonte i supermarkete – onaj s najboljim ponudama pobjeđuje iz tjedna u tjedan. Po jednom, pobjednici u ovoj igri trenutno su kupci.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.