Građevinskoj krizi se ne nazire kraj

Odobrenja za gradnju nastavljaju opadati
Građevinskoj krizi se ne nazire kraj
N&P:D.A.

Im deutschen Wohnungsbau zeichnet sich weiterhin keine Trendwende ab.
Auch im April lag die Zahl der Baugenehmigungen deutlich
unter dem Niveau des Vorjahres.

Njemačka stanogradnja i dalje je u krizi. U travnju je broj građevinskih dozvola pao za 17 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine na 17.600, objavio je Federalni zavod za statistiku.

Od siječnja do travnja izdano je 71.100 dozvola za izgradnju i prenamjenu stanova. To je 21 posto manje nego u istom razdoblju lani. Visoki troškovi materijala i izgradnje te značajan rast kamata na kredite značajno su poskupjeli građevinske projekte u posljednje dvije godine.

Poziv na više državnih sredstava

Građevinske dozvole već mjesecima se smanjuju. S obzirom na nedostatak stambenog prostora, posebno u gradskim područjima, udruge u građevinarstvu i industriji nekretnina guraju više državnih sredstava.

„Ne može se poreći gorka stvarnost: nedostatak stambenog prostora u Njemačkoj i dalje se pogoršava“, komentiralo je Središnje udruženje njemačke građevinske industrije (ZDB) trenutne brojke. “Ono što nije odobreno danas, ne možemo graditi sutra i stanari će nestati na tržištu. Stotine tisuća dodatnih stanova zapravo bi sada trebalo biti pušteno u pogon. Mi smo miljama daleko od toga.”

“Put do oporavka je dug”

Nedavno su se pojavili i signali iz industrije koji barem daju nadu za kraj silaznog trenda. Indeks poslovne klime instituta Ifo za industriju stanogradnje porastao je u svibnju s minus 52,3 u travnju na minus 46,4 boda.

“Graditelji kuća se nadaju da su ostavili dno iza sebe”, rekao je voditelj ankete Ifo Klaus Wohlrabe. “Ali put do oporavka još je dug.” To dokazuje stalni nedostatak narudžbi: u svibnju je to prijavilo 51,7 posto tvrtki, nakon 55 posto u travnju.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.