Mišići su najbolji lijek

Mišići su najbolji lijek
N&P:D.A.

Mišići su motor tijela, ali imaju i veliki utjecaj na naše zdravlje.
Mogu smanjiti rizik od bolesti mozga i usporiti procese starenja.

Što se tiče volumena, mišići su najveći organ u našem tijelu i čine oko 30 do 40 posto naše težine. Bez mišića ne može doći do pokreta; obrnuto, nema snage mišića bez pokreta. Dakle, svaka aktivnost zahtijeva rad mišića.

Ali naši mišići mogu učiniti puno više od pukog pokretanja tijela. Oni nisu tu samo da nam pomognu ići kroz život uz čisto fizičku podršku ili da drugima izgledaju privlačni. Nova istraživanja pokazuju da su zdravi i utrenirani mišići također važni za naš metabolizam, naš imunološki sustav i mnoge organe.

Mišićna masa kao organ

“U prošlosti se na mišiće gledalo samo kao na pogonske strojeve. Danas znamo da je cjelokupna mišićna masa organ koji komunicira sa svim ostalim organima u tijelu. Na taj način se na staničnoj razini pokreće niz različitih procesa ozdravljenja. “, objašnjava specijalistica sportske medicine Christine Graf s njemačkog sportskog sveučilišta u Kölnu.

Čudotvorna tableta mišića

Ova komunikacija odvija se putem glasničkih tvari koje je otkrio danski istraživač. Bente Klarlund Pedersen došao je do revolucionarnog otkrića u studiji 2007. godine. Kako bi istražila utjecaj tjelovježbe na imunološki sustav, uzela je krv ispitanicima nakon treninga. Unutra je pronašla povišenu razinu tvari koja se zove interleukin-6.

Tada se znalo da pomaže kod upalnih reakcija u tijelu, ali ga inače proizvode imunološke stanice. Klarlund Pedersen i njezin tim otkrili su da mišićne stanice također proizvode ovu tvar i zatim je distribuiraju po tijelu. Istraživač je skupini ovih tvari dao ime “miokini” – izvedeno iz grčkih riječi za “mišić” i “pokret”.

Danas znamo da miokini ne pomažu samo kod upalnih procesa. “Ove glasničke tvari komuniciraju s cijelim ostatkom našeg tijela”, objašnjava Wilhelm Bloch. Sportski liječnik istražuje miokine na njemačkom sportskom sveučilištu u Kölnu. “To je također razlog zašto miokini djeluju u cijelom tijelu i na svaki pojedini organ.”

Aktivni mišići mogu smanjiti određene bolesti

Glasničke tvari slične hormonima izravno utječu na naše središnje organe kao što su mozak, jetra, srce i crijeva. Ako razgradimo mišiće, ti se organi mogu razboljeti ili se mogu javiti metaboličke funkcije poput dijabetesa. Aktivni mišići, s druge strane, mogu smanjiti rizik od bolesti mozga poput demencije ili Alzheimerove bolesti te usporiti procese starenja.

Miokini su učinkoviti u liječenju glavnih bolesti civilizacije. Čim se mišići pokrenu, postaju male ljekarne.

Miokini i rak

Bloch trenutno istražuje kako se miokini mogu boriti protiv raka. Da bi to učinili, ispitanici voze bicikl na biciklističkim ergometrima različitim intenzitetom. Zatim im se uzima krv i izdvaja se krvni serum koji sadrži miokine. Krvni serum se zatim nanosi na različite tumorske stanice. Dosadašnji rezultati istraživanja pokazuju: Djeluje.

U svom je projektu otkrio da miokini utječu na rast, diobu i kretanje stanica raka. Prema Blochu, tjelovježba ne može zamijeniti lijekove, ali se prognoza oboljelih od raka može znatno poboljšati redovitim treninzima snage: “Ovisno o vrsti tumora, progresija bolesti ili recidiv kod onih koji su ozdravili može se smanjiti za 10. na 40 posto”, objašnjava Bloch.

Primite se utega

“Kad god me pitaju: Što bih zapravo trebao trenirati? Također za svoje zdravlje, za moju kvalitetu života. Tada uvijek kažem: Trčanje je jedno. S druge strane, hitno mi treba trening mišića.” Prema Ingu Froböseu sa Sportskog sveučilišta u Kölnu, nikad nije kasno za početak treninga snage.

Naprotiv: mišićni trening je posebno važan u starijoj dobi kako bi se spriječila sarkopenija, tj. degenerativni gubitak skeletnih mišića povezan sa starenjem. Osobe sa sarkopenijom imaju nisku fizičku sposobnost i veću sklonost padu i stoga lomovima kostiju. Osim toga, kvaliteta života se pogoršava i postoji opasnost od gubitka neovisnosti.

“Uvijek se postavlja pitanje: kada dođem u određene godine, isplati li se, na primjer, i dalje vježbati mišiće. Dobre vijesti: Nikad nije kasno”, kaže Froböse.

Vaga nije najpametniji mjerni instrument

Mlađim ljudima vizualni razlozi često su glavni razlog odlaska u teretanu. Dok su se mišićava leđa oduvijek smatrala estetskim za muškarce, trendovi društvenih medija kroz fit influencere također su promijenili stvari za žene, kaže sportski znanstvenik Tilo Petersdorf iz fitness studija MTMT u Münchenu.

“Tema mišića i žena je sve bolja. Prije je bilo jako loše jer su bili sasvim drugi ideali ljepote. Sada je tako da kao žena možeš imati malo više, odnosno više mišića. Ali to ne znači da “Zato je vaga postala zastarjela kao najvažniji alat za mjerenje ljepote. To je pomalo šteta, jer mišići samo teže.”

“Ako želite imati mišiće, morate ih koristiti”

Točnije, litra mišića je oko 15 posto teža od litre masti. To znači da težina ostaje ista ili se čak povećava kroz trening. Ono što težina na vagi ne pokazuje: kroz trening snage mijenja se kvaliteta sastava tijela, odnosno više mišića, manje masti. A to je pak puno važnije za zdravlje od određene brojke na vagi. “Ako želite imati mišiće, morate ih koristiti”, kaže Petersdorf.

“Samo sa dva sata strukturiranog treninga snage tjedno, koji ne oštećuje vaše zglobove i uz dovoljno regeneracije, možete postići mnogo. A ovaj sustav vam pomaže da mišići rade i zdravo starite. Jednostavno, ali ne i lako. Vi samo treba to učiniti.”

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.