Ova prava i obveze imaju srednje stručni pripravnici (Azubis)

Ova prava i obveze imaju srednje stručni pripravnici (Azubis)
N&P:D.A:

Bilo kao krovopokrivač, vozač autobusa ili bankovni službenik: diljem zemlje mnogi mladi ljudi započeli su svoje stručno osposobljavanje početkom kolovoza ili ga počinju početkom rujna.
Koja prava i obveze imaju pripravnici?

Pripravnik ili Vježbenik (Auszubildender oder Lehrling)
U zemljama njemačkog govornog područja (Njemačka, Lihtenštajn, Austrija, Luksemburg i Švicarska), pripravnik ili vježbenik je osoba koja je na obuci.

Obuka (prije naukovanje) završava ispitom sa završnim ispitom za kvalificiranog radnika.

Koje dužnosti imam kao pripravnik?

Mnogi pripravnici su vjerojatno čuli izreku: “Godine naukovanja nisu godine majstora”.

To znači: Ponekad postoje dosadni ili manje zabavni zadaci koje treba odraditi.

Osim toga, pripravnici moraju porde rada u tvrtki pohađati i strukovnu školu.

Nije dopušteno jednostavno “fuseriti” i držati se podalje. To je kao u klasičnoj školi.

Pripravnici dobivaju radnu odjeću i potreban alat.

Morate pažljivo postupati sa dobivenim alatima i strojevima od svog poslodavca.

I naravno: sve tajne i podaci koje naučite na poslu moraju tamo i ostati.

Zato nemojte sutradan pričati ljudima što ste saznali o svom susjedu tijekom radnog dana
u poslovnici banke, na primjer.

Moram li preuzeti sve zadatke – mogu li zahtijevati određene?

Da, u načelu, polaznici moraju izvršiti sve zadatke koje im trener zada. Trener ili drugi zaposlenici u tvrtki mogu dodijeliti zadatke polaznicima. Oni se u biti moraju napraviti, čak i ako na prvi pogled nemaju nikakve izravne veze s obrtom ili željenim poslom.

Ali postoji jedno ograničenje: zadaci moraju služiti u svrhu obuke i ne smiju fizički opteretiti vježbača.

Ali što to konkretno znači? To je navedeno u pravilniku o osposobljavanju s tzv. okvirnim planom osposobljavanja. Ovo sadrži vještine i sposobnosti koje polaznik treba naučiti tijekom obuke.

Međutim, trener može sam odlučiti kako to želi podučiti polaznika. To ponekad mogu biti zadaci koji su dosadni, ne zabavni ili iscrpljujući. U iznimnim slučajevima može se ubrojiti i tipično kuhanje kave.

Stvarno jasna granica se ne može povući. Na kraju, što je u redu, a što više nije moguće, često ovisi o pojedinačnom slučaju. Uostalom, ako se ponavljaju nepotrebni ili neprikladni zadaci, trener bi se mogao suočiti s novčanom kaznom do 5000 eura.

Koliko sati moram raditi?

To ovisi o dogovoru u tvrtki. To je obično osam sati dnevno, ne uključujući pauze za ručak. Ako ima puno posla u ovom trenutku, to može biti i do deset sati čistog radnog vremena.

Važno: dopušteno je maksimalno 48 sati tjedno. Zaštita mladih odnosi se na mlađe pripravnike. To znači: raditi ne više od osam sati dnevno i ne više od 40 sati tjedno. Svatko tko još nema 18 godina može inzistirati na tome.

Što je s radom navečer ili vikendom?

I ovdje postoje razlike ovisno o dobi: ovisno o tvrtki, odrasli ponekad moraju raditi vikendom ili u kasnoj smjeni. Maloljetnici, s druge strane, uglavnom smiju biti na rasporedu samo od 6 do 20 sati; Međutim, mala odstupanja od ovoga dopuštena su za određene tvrtke kao što su restorani ili pekare.

Ako na kraju radite više nego što je dogovoreno, to znači prekovremeni rad ili više novca. Međutim, prekovremeni rad općenito se plaća na isti način kao i uobičajeno radno vrijeme, čak i vikendom ili kasnim satima. Nešto drugačije vrijedi samo ako je uređeno kolektivnim ugovorom ili individualnim ugovorom o izobrazbi.

Što ako sam bolestan?

U slučaju bolesti, polaznik se mora na vrijeme javiti u vježbeničku tvrtku. Ovisno o pravilima tvrtke, prvi dan može biti potrebna i liječnička potvrda o nesposobnosti za rad.

Ako kasnije javite da ste bolesni, to može biti neopravdani izostanak. Trener tada može izdati upozorenje i, ako se to ponovi, također može izdati trenutni prekid.

Svatko tko dovoljno rano prijavi bolest općenito će nastaviti primati punu plaću. Poslodavac to mora platiti prva četiri tjedna, nakon čega to pokriva zdravstveno osiguranje. No, ima ga malo manje nego da vježbenik radi normalno.

Ako ste bolesni prečesto i dugo, možda će vam biti dopušteno da ispit polažete tek kasnije. Nema fiksne odredbe o tome kada će to stupiti na snagu. Međutim, polaznici to moraju očekivati ​​ako su propustili više od deset posto dana obuke. Ako bolest traje tako dugo, tvrtka može, ovisno o pojedinačnom slučaju, raskinuti ugovor o školovanju.

Mogu li uzeti odmor za vrijeme treninga?

Da. Svatko tko radi pet dana u tjednu ima najmanje 20 dana godišnjeg odmora. Prema pripravnicima se postupa jednako kao prema svim ostalim zaposlenicima.

Posebne odredbe Zakona o zaštiti pri zapošljavanju mladih vrijede i za mlade kada je u pitanju godišnji odmor: mlađi od 16 godina imaju najmanje 30 radnih dana godišnjeg odmora, mlađi od 17 godina najmanje 27 radnih dana, a mlađi od 18 godina najmanje 25 radnih dana godišnjeg odmora.

Iznimka se odnosi na probni rad. Općenito, tijekom tog razdoblja ne smijete uzeti godišnji odmor – osim ako vam šef to ne dopusti.

Tko me može podučavati?

Svi koji su za to kvalificirani. U principu, to je moguće samo za one koji su sami naučili zanimanje za osposobljavanje i završili ispit sposobnosti trenera.

U slučaju vještih obrta, općenito je samo majstorima ili osobama s nekoliko godina radnog iskustva dopušteno pohađanje obuke. I: Treneri općenito moraju raditi u tvrtki u kojoj polaznik provodi obuku.

Tko mora platiti radnu odjeću i alat?

Tvrtka mora biti opremljena kako bi pripravnik mogao naučiti sve važno. Vježbenička tvrtka to mora osigurati. To se također odnosi na potrebnu zaštitnu odjeću, kao što su zaštitna odijela u željezari, kao i na radnu odjeću kao što su uniforme Deutsche Bahna.

Ali stvari su drugačije s normalnom radnom odjećom i odjećom u strukovnoj školi. Pripravnik to obično mora sam platiti. To može uključivati ​​i odijelo za ured – ako je potrebno.

Inače, bilježnice, olovke i udžbenici za strukovne škole su sredstva za učenje. Pripravnik to obično mora sam platiti.

Kako su raspoređeni školski i radni sati?

Strukovna škola se smatra radnim vremenom. Dan s više od pet sati po 45 minuta računa se kao puni radni dan.

Ponekad postoje blok lekcije koje traju nekoliko tjedana odjednom – ti se tjedni smatraju radnim vremenom. To znači da trener više ne smije narediti polazniku da uđe u tvrtku nakon pet sati nastave.

Koliko ću novca dobiti?

To se razlikuje od industrije do industrije. Prvi odlučujući faktor je je li vježbenička tvrtka vezana kolektivnim ugovorima. Na primjer, ako tvrtka pripada udruzi poslodavaca, kao što je Federalna udruga kemijskih poslodavaca u kemijskoj industriji, i ta je udruga sklopila kolektivni ugovor. Minimalni dodatak za osposobljavanje može se odrediti u kolektivnom ugovoru – to tada vrijedi.

Drugačije je ako poduzeće pripada djelatnosti koja ima kolektivni ugovor, ali sama nije vezana kolektivnim ugovorom. Tada plaća može biti i do 20 posto manja od one koja je inače za djelatnost ugovorena kolektivnim ugovorom.

Za sve djelatnosti i tvrtke bez kolektivnog ugovora vrijedi apsolutna donja granica: minimalna naknada za osposobljavanje sukladno Zakonu o stručnom osposobljavanju. Trenutno iznosi 649 eura mjesečno u prvoj godini školovanja i povećava se sa svakom godinom školovanja – u drugoj je, primjerice, već najmanje 766 eura. Tvrtka mora platiti barem ovu naknadu. Ali postoji jedna caka: ako je kolektivnim ugovorom ugovorena niža minimalna plaća, to ima prednost.

Dobra vijest: uvijek je moguće više ako je šef voljan. Koliko je to na kraju uvijek mora biti jasno regulirano ugovorom o školovanju.

Može li poduzeće plaćati manje od minimalne plaće?

U nekoliko situacija može se dogoditi da plaća bude niža od minimalne plaće (vidi gore) ili da pripravnik ima pravo na manje jer se radi o obuci s nepunim radnim vremenom.

No, ako je gazda doista u ugovor upisao prenisku naknadu, prijeti mu kazna i do 5000 eura. Ugovor bi u ovom trenutku mogao biti nevažeći.

Pripravnik tada može razgovarati o detaljima i o tome kako dalje sa svojim sindikatom, profesorom u strukovnoj školi ili odvjetnikom.

Izvor: teagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.