Smanjenje cijepljenja protiv raka grlića maternice

Smanjenje cijepljenja protiv raka grlića maternice
N&P: D.A.

Suprotno svim preporukama, sve se manje djece cijepi protiv HPV virusa. Pokazuje to istraživanje zdravstvenog osiguranja. Virusi mogu potaknuti maligne tumore – poput onih na vratu maternice.

Humani papiloma virus (skraćeno HPV) može uzrokovati zloćudne tumore kod muškaraca i žena – primjerice u ustima i grlu, na spolnim organima ili čak rak vrata maternice. Zato Stalna komisija za cijepljenje već godinama preporučuje cijepljenje djevojčica i dječaka protiv HPV-a.

No brojke zdravstvenog osiguranja Barmer pokazuju da se protiv njega cijepi sve manje djece. Između 2021. i 2022. stopa procijepljenosti pala je za 23,5 posto. U odnosu na rekordnu 2015. čak 37 posto manje.

Ima puno toga za nadoknaditi među djevojčicama i dječacima

Oko 40 posto djevojčica do 14. godine nije cijepljeno protiv najčešćeg uzročnika raka grlića maternice – to je oko 150.000 djevojčica svake godine. Među dječacima također ima puno toga za nadoknaditi: samo 25 posto 13-godišnjaka potpuno je cijepljeno protiv HPV-a. Stopa procijepljenosti također je znatno pala između 2021. i 2022. godine.

Postoje jasne regionalne razlike. Istočne njemačke pokrajine su posebno daleko ispred: u Saskoj-Anhaltu je 75,7 posto 17-godišnjih djevojaka potpuno cijepljeno. Na drugom mjestu slijede Mecklenburg-Zapadno Pomorje i Brandenburg sa 71,8 posto i 71,5 posto.

Na dnu su zapadnonjemačke pokrajine Bavarska, Bremen i Baden-Württemberg s 51,3, 54,2 odnosno 55,2 posto. Dok je samo 12,5 posto djevojčica u Saskoj-Anhaltu potpuno necijepljeno, to pogađa 32,5 posto u Bavarskoj.

Potražnja za sustavom podsjetnika

Stručnjaci i društva za zdravstveno osiguranje stoga pozivaju na održivi sustav podsjetnika za osobe s prazninama u cijepljenju. “Prihvaćanje i osjetljivost na cijepljenje protiv HPV-a mora se nastaviti povećavati kako bi se značajno poboljšala stopa cijepljenja”, zahtijeva Christoph Straub, voditelj zdravstvenog osiguranja Barmer.

HPV virusi se prenose spolnim odnosom. Stalna komisija za cijepljenje pri Institutu Robert Koch od 2007. preporučuje cijepljenje za djevojčice u dobi od 9 do 14 godina, a od 2018. i za dječake. Plaćaju ga društva za zdravstveno osiguranje.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) cilja na globalnu stopu procijepljenosti djevojčica od 90 posto do 2030. godine. Prema podacima registra za rak, 4640 žena u Njemačkoj je 2020. dobilo rak vrata maternice, a 1564 su umrle. Najčešći okidač su HPV virusi.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.