Alkohol samo od 18 i dobna granica za TikTok?

Alkohol samo od 18 i dobna granica za TikTok?
N&P:D.A:

Savezni povjerenik za lijekove Blienert predložio je da bi konzumacija alkohola trebala biti dopuštena tek od 18. godine. Političar SPD-a također poziva na dobno ograničenje za aplikaciju TikTok, koja je popularna među mladima.

Iz perspektive saveznog povjerenika za droge Burkharta Blienerta, pijenje alkohola trebalo bi biti tabu za maloljetnike. “Konzumacija alkohola trebala bi biti dopuštena tek od 18. godine, nakon punoljetnosti”, zahtijevao je Blienert u Rheinische Postu. Pritom je ponovio zahtjev koji već duže vrijeme postavlja.

Dobna granica od 18 godina već se odnosi na duhanske proizvode, objasnio je Blienert. Zakon o zaštiti mladih trenutačno dopušta mladima konzumaciju alkoholnih pića poput piva ili vina u javnosti u pratnji skrbnika.

“Ne vjerujem u opijanje uz pratnju od 14. godine”, kaže Blienert. “Alkohol je stanični otrov koji djeluje od prve kapi. Ne postoji bezopasna konzumacija alkohola.” Alkohol posebno snažno djeluje na adolescente koji su još u tjelesnom razvoju. Dokazano oštećuje mozak.

Lauterbach također za ograničenja

Savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach također se založio za zabranu takozvanog praćenog pijenja za osobe od 14 do 16 godina.

Prije samo nekoliko tjedana, Njemačko nutricionističko društvo (DEG) savjetovalo je ljudima da ne piju alkohol, mijenjajući time raniju procjenu. Čak i u umjerenim količinama, alkohol nije zdrav – ne postoji potencijalno zdravstvena i sigurna količina alkohola za sigurnu konzumaciju, napisalo je specijalizirano društvo u dokumentu o stajalištu objavljenom sredinom kolovoza.

Za TikTok je potrebno dobno ograničenje

Prema Blienertovom mišljenju, mladi ne bi trebali moći beskonačno koristiti aplikaciju društvenih medija TikTok:

TikTok mora biti zabranjen za djecu do dvanaest godina. Tek tada mladi mogu bolje procijeniti kako razumno koristiti društvene mreže, što je za njih dobro, a što nije.

“TikTok mora biti ocijenjen tehničkim ograničenjima prema dobi do 18 godina kako bi se isključili štetni elementi. Moramo pažljivo pratiti kada se veliča droga ili nasilje.” Ne bi trebalo biti “Divljeg zapada na društvenim mrežama”, nastavio je Blienert.

Rizici za djecu

Platforma TikTok predstavlja rizik jer dijete ne može odlučiti “kako se nositi sa sadržajem generiranim umjetnom inteligencijom i simbolima koji ga vode da stalno bude na TikToku”, naglasio je.

Međutim, povjerenica za droge smatra da je opća zabrana maloljetnicima pretjerana. Uvjeti korištenja usluge TikTok navode da platformu mogu koristiti samo osobe starije od 13 godina.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.