ECB ponovno smanjuje ključnu kamatnu stopu

ECB ponovno smanjuje ključnu kamatnu stopu
N&P:D.A.

Inflacija pada, a Europska središnja banka (ECB) reagira: snižava kamatne stope po drugi put ove godine. Takozvana depozitna kamata sada iznosi 3,5 posto. To ima posljedice ne samo za štediše.

Europska središnja banka (ECB) reagira na pad inflacije u eurozoni. Depozitna kamata koju banke dobivaju kada novac parkiraju u središnjoj banci, koja određuje trend na financijskom tržištu, pada za 0,25 postotnih bodova na 3,5 posto. Ovo je objavila središnja banka u Frankfurtu na Majni.

U isto vrijeme, monetarne vlasti oko šefice ECB-a Christine Lagarde samo nekoliko tjedana prije sljedećeg sastanka u listopadu ostavljaju otvorenim što će se dogoditi u pogledu monetarne politike: “Vijeće ECB-a ne obvezuje se na određeni put kamatne stope u unaprijed.”

Glavna stopa refinanciranja pada za 0,6 bodova

Takozvana glavna stopa refinanciranja, po kojoj banke mogu posuđivati ​​novac, najnovijom će se odlukom smanjiti za 0,6 bodova na 3,65 posto. Monetarne vlasti očekuju da će smanjenje kamatnih stopa dati pozitivne impulse rasta.

Smanjenjem ključnih kamata, uzimanje kredita postaje sve jeftinije za tvrtke i fizičke osobe. Suprotno tome, štediše se moraju pripremiti za pad kamatnih stopa u svojoj banci i niže povrate na police životnog osiguranja, na primjer. Uvjeti oročenja, primjerice, već su se unaprijed pogoršali.

Prije zaokreta kamatnih stopa u lipnju, ECB je dugo držao visoke kamatne stope u borbi protiv inflacije. Time bi se inflacija u eurozoni trebala držati pod kontrolom. To je nedavno palo na 2,2 posto – i time na najnižu razinu u tri godine. U Njemačkoj je čak niža i iznosi 1,9 posto.

Fuest: Smanjenje kamata je opravdano

Mnogi analitičari i banke pohvalili su oprezan kurs monetarnih vlasti. Na primjer Clemens Fuest, predsjednik ifo instituta. Rekao je: “ECB-ovo smanjenje kamatnih stopa je opravdano.” S obzirom na pad inflacije posljednjih mjeseci i slabe gospodarske izglede, ublažavanje monetarne politike moglo bi biti opravdano. Međutim, ne treba ići predaleko zbog stalne prijetnje inflacije.

Fuest je umanjio očekivanja da bi smanjenje kamatne stope moglo pružiti gospodarski poticaj: “Ovo smanjenje kamatne stope neće imati neposredan učinak na gospodarstvo jer je već procijenjeno na tržištima.”

Još nekoliko koraka do kraja godine?

Friedrich Heinemann iz Instituta ZEW naglasio je: “Ovo smanjenje kamata bilo je neizbježno.” Odlučujući argument čak nije bilo ni nedavno približavanje inflacije ciljanim dva posto središnje banke – već sve lošiji izgledi za rast Njemačke. “Budući da je rast u najvećem gospodarstvu eurozone stao, a ovdje čak postoji prijetnja od recesije, otvoren je put za dva do tri smanjenja kamatnih stopa do kraja godine.”

Neuspjeh njemačkog pokretača rasta opteretio je cijelu eurozonu i stoga smanjio pritisak na cijene. Heinemann očekuje da eurozona – za razliku od SAD-a – ide prema “tvrdom prizemljenju na putu izlaska iz inflacije”.

Temeljna inflacija i dalje je prilično visoka

Kritike su stigle iz Europske konfederacije sindikata (ETUC). Smatra da smanjenje nije dovoljno dalekosežno. Glavna tajnica ETUC-a Esther Lynch rekla je: “Iako je ovo smanjenje korak u pravom smjeru, ono nije dovoljno za ublažavanje financijskog pritiska rekordnih kamatnih stopa na radnike ili za otključavanje prijeko potrebnih ulaganja.”

ETUC se također osvrnuo na izvješće koje je upravo predstavio bivši šef središnje banke Mario Draghi. To upozorava da bi visoke kamatne stope mogle javni dug učiniti prevelikim problemom te da bi to negativno utjecalo na ulaganja u “zelenu” i digitalnu transformaciju.

Stručnjak za inflaciju Emmanuel Mönch s Frankfurtske škole za financije i menadžment, međutim, ukazao je na stalnu inflaciju. “Ukupna stopa inflacije je jako pala, ali to je uglavnom zbog činjenice da su cijene energije i hrane jako pale”, rekao je ekonomist. “Ako pogledate usluge i ostalu robu, stopa inflacije je još uvijek prilično visoka, tako da po mom mišljenju nije nužno bilo potrebe za smanjenjem kamata.”

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.