Potrošači pokreću energetsku tranziciju u svojim domovima

Potrošači pokreću energetsku tranziciju u svojim domovima
N&P:D.A.

Otprilike trećina privatnih kućanstava već se oslanja na dizalice topline, solarne sustave itd. – i taj trend raste. Glavni motiv je vlastiti novčanik, tek nakon toga dolazi zaštita klime.

Energetska tranzicija napreduje u njemačkim stambenim zgradama. Gotovo trećina (31 posto) privatnih kućanstava već koristi barem jednu od relevantnih tehnologija za energetsku tranziciju, kako pokazuje “Barometar energetske tranzicije” državne KfW banke. To je 12,9 milijuna kućanstava.

Naročito su rašireni fotonaponski sustavi koje već ima ugrađeno 15 posto kućanstava. Još šest posto kućanstava želi kupiti barem jednu tehnologiju energetske tranzicije u sljedećih dvanaest mjeseci. U osnovi, KfW uključuje dizalice topline, fotonaponsku energiju, solarnu toplinsku energiju, skladištenje baterija, kombiniranu toplinu i energiju, grijanje na drvene pelete i električne automobile. Svi ovi uređaji namijenjeni su smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Entuzijazam za energetsku tranziciju je pao

Prema brojkama Savezne agencije za okoliš, građevinski sektor prošle je godine neznatno premašio ciljanu vrijednost sa 102 milijuna tona CO2. Međutim, nakon razočarenja oko kontroverznog Zakona o energiji u zgradarstvu, opće odobravanje među ispitanicima je opalo. Otprilike 82 posto ispitanih smatra da je prijelaz energije važan ili vrlo važan. Na isto pitanje postavljeno prošle godine, 88 posto se složilo. Spremnost za sudjelovanje čak je pala sa 68 posto na 60 posto.

Voditelj studije Daniel Römer smatra da rezultati uzrokuju određeni stupanj neizvjesnosti među stanovništvom. Međutim, još uvijek postoji golema većina onih koji energetsku tranziciju gledaju pozitivno. U posljednjih godinu dana posebno je dinamično porasla nabava baterijskih akumulatora koji se često ugrađuju uz fotonapon kako bi se bolje iskoristila vlastita solarna energija. Takvi uređaji za pohranu dostupni su u 6,7 posto kućanstava, što također odgovara udjelu električnih automobila.

Najvažnija motivacija: uštedite novac

Po 6,4 posto kućanstava ima toplinske pumpe i sustave grijanja na pelete, a 9,1 posto ima solarni sustav za toplu vodu. Ispitanici pri donošenju investicijskih odluka jasno stavljaju vlastite ekonomske prednosti u prvi plan. Ušteda troškova je najčešće citirani razlog za kupnju tehnologija energetske tranzicije. Zaštita klime je tek na drugom mjestu nakon želje da postanemo neovisniji o dobavljačima energije.

No, mnogi spominju i prepreke u provedbi pojedinih mjera. Najčešće se navodi nedostatak financijskih sredstava, 41 posto. 37 posto sumnja u isplativost dotične investicije. Drugi razlozi su nedostatak majstora ili nedostatak vremena za rješavanje složene materije.

Domaćinstva Južne Njemačke vode u izgradnji

Istraživanje s više od 6000 sudionika također je otkrilo jasne regionalne razlike. U južnoj Njemačkoj postoji znatno više kućanstava s energetskom tranzicijom (41 posto) nego u istočnoj Njemačkoj (24 posto). Ali brojke su u porastu u svim dijelovima zemlje.

Udio sudionika u energetskoj tranziciji najmanji je u velikim gradovima. Ovdje ima mnogo iznajmljivača, a manje vlasnika kuća nego na selu. Ljudi u gradu stoga češće ovise o pristanku stanodavaca ili suvlasnika.

Izvor. tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.