Gdje je WG-soba najskuplja

Gdje je WG-soba najskuplja
N&P:D.A.
* WG-soba =zajedničko stanovanje kod studenata, studenska soba = Wohngemeinschaftstzimmer

Prema studiji, studenti će morati dublje posegnuti u džep za zajedničke sobe s nadolazećim početkom zimskog semestra. Pogotovo u metropolama treba ih skupo platiti – u prosjeku nešto manje od 490 eura.

Neposredno prije početka novog zimskog semestra, zajedničke sobe na lokacijama njemačkih sveučilišta koštale su u prosjeku 489 eura mjesečno – ali razlike između pojedinih gradova ponekad su znatne. To proizlazi iz evaluacije Instituta Moses Mendelssohn u suradnji s platformom za zapošljavanje wg-gesucht.de, koja je dostupna dpa. Od zimskog semestra 2023./2024., zajedničke sobe poskupjele su u prosjeku 17 eura, a od početka ljetnog semestra ove godine dodatnih deset eura.

“Nakon završetka pandemije Covid-19 i ruskog napada na Ukrajinu, troškovi stanovanja su iznimno porasli. Sada možemo vidjeti fazu oporavka”, rekao je voditelj projekta Stefan Brauckmann. Prije zimskog semestra 2013./2014. soba u zajedničkom stanu koštala je u prosjeku 324 eura. Na wg-gesucht.de zajednički se stanovi obično nude s najamninom, koja također uključuje troškove struje, interneta i, u nekim slučajevima, namještaja i tehničke opreme.

München gotovo 300 eura iznad njemačkog prosjeka

Prema ocjeni, zajedničke sobe u Münchenu su najskuplje. Prosječna cijena sobe u zajedničkom stanu ovdje je 790 eura – 40 eura više nego prije zimskog semestra prošle godine. U ožujku je to još uvijek bilo 760 eura mjesečno. Trenutno slijede Frankfurt sa 680 eura (plus 50 eura), Berlin sa 650 eura (bez promjene u odnosu na prethodnu godinu), Hamburg sa 620 eura (plus 20 eura) i Köln sa 600 eura (plus 30 eura).

“Ovaj zimski semestar opet je pokazao da su razmjerno jeftine ponude vrlo brzo nestale s interneta. Ljudi koji su tek kasno upisali studij ili koji ne mogu pronaći smještaj na licu mjesta, na primjer zato što nisu dobili vizu, podliježu većem tržišni pritisak”, kaže Brauckmann. Jeftiniji smještaj studenti mogu pronaći u Siegenu (330 eura), Jeni (328), Wismaru (325) ili Chemnitzu (290). Međutim, podaci ovdje nisu toliko pouzdani kao na većim lokacijama.

Za ocjenu je analizirano više od 9000 ponuda koje su postavljene online u posljednja dva tjedna kolovoza. Uzete su u obzir ponude za svih 88 njemačkih sveučilišnih lokacija s više od 5000 studenata (bez studija na daljinu i upravnih fakulteta) – prema Brauckmannu, tamo je upisano 90,5 posto studenata. U ocjenjivanje su ušle samo ponude za sobu u zajedničkom stanu s ukupno dva ili tri stanara. Nova poduzeća nisu uzeta u obzir.

Studenti više od polovice svojih primanja plaćaju stanarinu

Studenti i pripravnici trenutno više od polovice svojih prihoda troše samo na stanarinu, kako su nedavno pokazali podaci Saveznog zavoda za statistiku (Destatis). Studenti u prosjeku moraju potrošiti 54 posto prihoda svog kućanstva za plaćanje stanarine – ako više ne žive u kući svojih roditelja. Pripravnicima 42 posto odlazi na troškove stanovanja.

Obje brojke su znatno iznad državnog prosjeka. Zbog toga Nijemci troše u prosjeku 25 posto na troškove stanovanja. Prema Destatisu, dobre dvije trećine učenika smatra se preopterećenim. To je također jedan od razloga zašto su oni više izloženi riziku pada u siromaštvo nego druge skupine stanovništva. Sveukupno, prema podacima, dobrih 14 posto Nijemaca je u opasnosti od siromaštva, čak 35 posto za studente i 18 posto za pripravnike.

Opterećenje proizlazi iz primanja koja su mladi svaki mjesec na raspolaganju. Savezni ured za statistiku pokazuje svojim brojkama iz ankete iz 2023. godine: Polovica studenata koji vode vlastito kućanstvo ima na raspolaganju manje od 867 eura. Za pripravnike je znatno više: prosječni prihod ovdje je 1.240 eura – ali izvori prihoda se znatno razlikuju

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.