Alpski simbol: Nova pravila za zimske gume vrijede od listopada

Alpski simbol: Nova pravila za zimske gume vrijede od listopada
N&P:D.A.

Postoji li mali planinski vrh s pahuljom snijega na mojoj zimskoj gumi? Ili stari simbol M+S? Ako mijenjate gume na automobilu kako biste sigurno prebrodili zimu, obratite pozornost na to. M+S, što znači “bljuzgavica i snijeg” (“Matsch und Schnee”) i stariji je naziv za zimske gume ili gume za sve vremenske uvjete. Ali: proizvođači više ne smiju prodavati takve gume od 2018. A od listopada se više neće smjeti koristiti u zimskim uvjetima na cestama.

ADAC hvali alpski simbol

Svatko tko bude uhvaćen sa M+S znakom da vozi po snijegu i ledu suočit će se s novčanom kaznom i jednim bodom u Flensburgu. Ne postoje standardizirani kriteriji ispitivanja za ove gume koji osiguravaju njihov dobar rad u zimskim uvjetima. Nije bilo neutralnih testova za dobivanje oznake M+S; bio je dovoljan malo deblji profil.

Ovo je drugačije za gume s alpskim simbolom, planinom s tri vrha i snježnom pahuljom. Za to postoje standardizirani postupci, uključujući ponašanje pri kočenju i ubrzanju, kao i svojstva gume. Čak i pri niskim temperaturama, ove bi gume trebale ostati fleksibilne i nuditi bolje prianjanje. Na taj način se određuje takozvana “vrijednost karakteristike prianjanja na snijegu”. Ako prijeđe određenu oznaku, guma dobiva simbol Alpine. Zbog ovih povećanih standarda kvalitete, ADAC smatra da uvođenje novih zimskih guma ima smisla u interesu sigurnosti prometa zimi.

Nema općih zahtjeva za obavezu zimskih guma

Uzgred, M+S gume koje još uvijek imaju dovoljan gazni sloj ne moraju se bacati. S njima možete nastaviti vožnju, samo ne u zimskim uvjetima na cesti. Općenito, u ovoj zemlji ne postoji opći zahtjev za zimske gume, već takozvani “situacijski zahtjev za zimske gume”. To znači da možete voziti samo sa zimskim gumama ili gumama za sve vremenske uvjete sa simbolom Alpine u zimskim uvjetima na cesti – tj. ledu, blatu ili poledici.

U odgovoru na upit BR24, Allianz osiguranje ističe da u slučaju prometne nesreće unatoč nedopuštenim gumama za sve vremenske uvjete, osiguranje vozila pokriva i osiguranje od odgovornosti i kasko osiguranje. Dakle, ne radi se o vožnji bez osiguranja. Ako gume u trenutku nesreće ne zadovoljavaju zakonske uvjete, osiguravatelj motornih vozila može ograničiti svoje usluge ili poduzeti regresne zahtjeve protiv osiguranika, navode iz Allianza. Ako živite na granici s Bavarskom, o pravilima biste se trebali informirati i kod svojih susjeda.

Izvor: br.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.