Samo trećina režija je bez greške?

Računi za režije
Samo trećina režija je bez greške?

Mnogi stanari ovih dana dobivaju račune za režije. Ako plaćate naslijepo, možda uzalud bacate novac.
Zato što su mnogi računi netočni.

Kerstin Steinert gleda pregled dodatnih troškova na računu svog stanodavca: “Iritira me, moram dati nekome tko se u to razumije”, kaže ona. Ona sjedi u uredu Dietricha Rühlea, on je pravnik u Udruzi stanara Mittelrajina, jednoj od većih udruga stanara u Njemačkoj. “Vaš stanodavac je nešto od toga rasporedio na temelju stambene površine, nešto na temelju potrošnje, a nešto na temelju stambenih jedinica, koje je raščlanio na vrhu.” Objašnjava joj da je to sasvim u redu, pod uvjetom da stanodavac sva potraživanja može obrazložiti računima.

Kerstin Steinert već je nekoliko godina članica udruge stanara, a na to ju je uvjerio susjed. Od tada svake godine dolazi ovamo s računom za režije. Dala je provjeriti i ugovor o najmu kad se useljavala. A kad bi se kad-tad iselila, dobila bi i pomoć oko pitanja oko stanarine, renoviranja i predaje stana. Sve je to uključeno u vašu godišnju naknadu od 120 eura.

No, članarina se razlikuje od udruge stanara do udruge stanara. Usluge koje se nude također su različite. Ako je potrebno, Udruga stanara Srednje Rajne također priprema podneske za suprotstavljene odvjetnike ili sud ako dođe do pravnog spora. “Dobra stvar je”, kaže Dietrich Rühle, “ako dođe do suda, naši članovi imaju dobre šanse za pobjedu, uostalom, već smo ispitali slučaj.”

Veći dodatni troškovi od 2023. nisu neuobičajeni

Steinert kaže da su prošle godine ona i stanodavac povećali mjesečne akontacije za dodatne troškove zbog povećanja troškova energije. Ipak, ovoga puta vaša doplata trebala bi biti veća nego prošle godine. To joj se čini čudno. Pravnik udruge stanara na prvi pogled ne vidi greške, no to ne znači da je sve u redu. “Ako imamo tri komunalna računa, onda je u prosjeku jedan potpuno u redu. Jedan je samo formalno neispravan, a treći je neispravan i sadržajno. To bi bila moja procjena”, kaže.

U slučaju Kerstin Steinert, poštuju se sve formalnosti, informacije, rokovi, obračun usluga i raspodjela po svim stanovima u kući. Ono što nije jasno iz računa za komunalne usluge je da li je iznos naplaćenih usluga točan; za to morate vidjeti račune. “Ono što sada radim”, objašnjava odvjetnik Rühle, “pisat ću vašem stanodavcu i tražiti da se objelodane pojedinačni računi. Kad to dobijem, javit ću vam se s rezultatom i mi raspravit ćemo što treba učiniti.” Za razliku od odvjetnika slobodnjaka, neće biti dodatnih troškova za naknadni termin. Dopisivanje je također uključeno u godišnju naknadu.

U Njemačkoj je 1,3 milijuna kućanstava učlanjeno u jednu od brojnih udruga stanara. Ako to ne želite, račun za režije možete provjeriti i kod neovisnog pružatelja usluga. Neka osiguravajuća društva za pravnu zaštitu također nude takvu uslugu. Ako je, kako procjenjuje Dietrich Rühle, samo trećina svih računa ispravna, milijuni stanara svake godine plaćaju previše dodatnih troškova.

Što je uključeno u troškove režije ?

U početku se samo ono što je evidentirano u ugovoru o najmu može naplatiti kao dodatni trošak. To mogu biti: porez na imovinu, voda, kanalizacija, grijanje, topla voda, lift (čak i oni koji žive u prizemlju moraju platiti za eventualno korištenje – ne za popravke), čišćenje ulica uključujući uslugu čišćenja i posipanja, odvoz smeća, vrt održavanje, čišćenje objekata, unutarnja i vanjska rasvjeta u zajedničkim prostorijama, dimnjačari, razna osiguravajuća društva, domar (ali ne za popravke) i televizijski prijamnici.

S toga je vrijedno usporediti ono što stoji u ugovoru o najmu s naplatom.
Ako ne odgovara, ne morate platiti.

Primjenjuje se i načelo ekonomske učinkovitosti. Iznajmljivači nisu dužni prihvatiti najjeftiniju ponudu za robu, usluge ili osiguranje. No, ako stanar smatra da uvijek plaća više nego što je potrebno, ovdje može prigovoriti.

Procijenjeni iznosi mogu biti smanjeni

Ako troškovi nisu dokumentirani, ali je stanodavac procijenio potrošnju npr. plina, ulja ili tople vode, iznos se može paušalno umanjiti za 15 posto. Uvijek ima smisla tražiti račune za troškove. Stanodavac ne mora raditi kopije. On može zatražiti da najmoprimac pregleda njegove dokumente prilikom posjete licu mjesta.

Troškovi se mogu obračunavati po stambenoj jedinici, po kvadratnom metru ili po potrošnji. Samac u velikom stanu trebao bi se potruditi da mu se obračuna potrošnja. Velika obitelj obično je jeftinija pri obračunu po stambenoj jedinici.

Ako je stan bio useljen tek sredinom godine ili se netko iselio prije kraja godine, ne mogu se obračunati dodatni troškovi za cijelu godinu.

Vlasnik ima dvanaest mjeseci da svoje troškove prenese na stanare. Ako zakasni, potraživanje je neučinkovito i ne mora se platiti. Stanari imaju i dvanaest mjeseci za prigovor na račun za režije, bez obzira jesu li ga već platili ili ne.

Kako bi izbjegli neugodna iznenađenja, ne samo najmodavci, već i najmoprimci mogu povećati svoje odbitke – odnosno akontacije dodatnih troškova – za sljedeću godinu. To znači da će dodatno plaćanje svakako biti manje.

Što nije uključeno u operativne režiju ?

Nekim troškovima uopće nije mjesto u operativnim ili komunalnim računima: popravci, čak i ako ih radi doma. Ako domar obavlja popravke, najmodavac mu tu uslugu mora oduzeti od plaće jer se ne smije pojaviti u dodatnim troškovima.

Upravljanje imovinom, osiguranje pravne zaštite stanodavca ili njegove bankovne i računske naknade, kao i troškovi najma opreme kao što su aparati za gašenje požara ne smiju se naplaćivati.

Bolje je potražiti pomoć nego platiti previše

“Posljednjih godina kod nas su fakture za dodatne troškove postale moda”, kaže Dietrich Rühle iz udruge stanara, “to prije nije bio slučaj.” To je vjerojatno zbog povećanja cijena energije. Danas se više isplati nego prije nekoliko godina provjeriti dodatne troškove. „Ali naši članovi dolaze i s drugim problemima, s otkazom od strane stanodavca ili s uznemiravanjem“, kaže Rühle.

I ovdje je često bolje prepustiti trećoj strani da razmotri spor. “Ruke su nam vezane samo kada naši članovi dođu sa susjedskim sporovima – pogotovo ako su obje strane naši članovi. Ali također bismo imali nekoliko riječi posredovanja u ovom slučaju.”

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.