Deutschlandticket (Karta za Njemačku) bit će skuplja za devet eura

Deutschlandticket (Karta za Njemačku) bit će skuplja za devet eura
N&P:D.A.

Od iduće godine karta za Njemačku koštat će 58 umjesto 49 eura. O tome su se složili ministri prometa saveznih država. Uz kartu možete koristiti lokalne i regionalne autobuse i vlakove, ali ne i međugradske vlakove.

Karta za Njemačku će od sljedeće godine koštati 58 eura mjesečno. Ministri prometa saveznih pokrajina dogovorili su povećanje od devet eura od 1. siječnja 2025., rekao je za novinsku agenciju dpa Oliver Krischer, ministar okoliša, zaštite prirode i prometa pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija.

“Dogovor na posebnoj konferenciji ministara prometa pokazuje da se države žele držati uspješnog modela Deutschlandticket i dalje ga razvijati”, rekao je političar Zelenih, koji trenutno predsjeda konferencijom ministara prometa. “S ovom cijenom moći ćemo održati kartu atraktivnom i postaviti financiranje na solidnije temelje”, kaže Krischer.

“Solidno financiranje je ključno”

Prije konferencije još je bilo neslaganja. Dok je Bavarska podigla cijenu od 64 eura mjesečno kako bi pokrila troškove, Donja Saska, Mecklenburg-Zapadno Pomorje i Baden-Württemberg, između ostalih, izjasnile su se za niža povećanja cijena. Rečeno je da bi previsoka cijena ugrozila atraktivnost karte. Ipak, zemlje su prije sastanka jasno dale do znanja da je ključno čvrsto, dugoročno financiranje.

Deutschlandticket, koja trenutačno iznosi 49 eura mjesečno, vrijedi od 1. svibnja 2023. Daje vam pravo na putovanje diljem zemlje svim lokalnim i regionalnim autobusima i vlakovima, ali ne i vlakovima na dugim relacijama. Ulaznica je zamišljena kao pretplata, ali se može otkazati mjesečno. Za putnike, osobito u gradskim područjima, često je jeftinija od ostalih sezonskih karata.

Deutschlandticket je uspješni model

Dugo se raspravljalo o financiranju Deutschlandticketa: prijevozničke tvrtke trpe veliki gubitak prihoda zbog jeftinije ponude. Savezna i državna vlada prvotno su se složile nadoknaditi polovicu toga. Povećana su regionalna sredstva kojima savezna vlada podupire države u pružanju javnog prijevoza. Do sada su savezna i državna vlada dodale svaka oko 1,5 milijardi eura.

U srpnju je Bundestag usvojio novu verziju zakona o regionalizaciji. S promjenom zakona, sredstva neiskorištena prethodnih godina mogu se koristiti za financiranje Deutschlandticket sljedeće godine. Time se namjeravaju kompenzirati mogući financijski nedostaci saveznih država.

Nova cijena namijenjena je osiguranju dugoročnog financiranja za Deutschlandticket. Karta pojednostavljuje tarifnu strukturu mnogih prijevozničkih udruženja diljem Njemačke i stoga je politika i gospodarstvo često opisuju kao uspješan model. Otprilike 13 milijuna ljudi diljem Njemačke trenutno koristi Deutschlandticket.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.