Informacije za Rome i Sinti u Njemačkoj

Informacije za Rome i Sinti u Njemačkoj
N&P:D.A.

Grupa Idemo u svijet Njemačka je od svoga  pocetka i u buduće tolerantna i želi da podjeli sa svima svoje informacije.Tako da su i svi Romi i Sinti dobro dosli u grupi. Evo nekoliko linkova za Vas u Njemačkoj.

Roma Center e.V Romska antidiskriminacijska mreža

Romski centar je nacionalna migrantska samoorganizacija koju su 2006. godine osnovali Romi iz Jugoslavije. Fokus našeg rada je političko i povijesno obrazovanje, antidiskriminacija i osnaživanje, savjetovanje i podrška Romima migrantima u slučaju diskriminacije i rasno motiviranog nasilja, kao iu području bijega i boravka. Trenutno vodimo savjetovališta za ukrajinske Rome u nekoliko saveznih država. Humanitarna potpora Romima u različitim zemljama također je važan dio našeg rada.

Umreženi smo s romskim organizacijama diljem Europe. Od 2009. godine održali smo nekoliko međunarodnih susreta povodom Dana sjećanja na holokaust Roma 2. kolovoza u Memorijalnom centru Auschwitz-Birkenau. Uslijedili su daljnji međunarodni susreti s mladima i odraslima. U svibnju 2023. organizirali smo Svjetski kongres Roma u Berlinu koji je okupio romske organizacije i aktiviste iz cijelog svijeta.

Političko-obrazovni rad Romskog centra uključuje podizanje svijesti o situaciji Roma migranata u Njemačkoj i njihovim zemljama porijekla, npr. kroz događaje za širu javnost ili obuku za službenike vlasti ili socijalne radnike.

Romski centar dugi niz godina djeluje na području obilježavanja kako Porajmosa (holokausta), tako i protjerivanja Roma s Kosova nakon rata 1999. godine i pogroma u Rostock-Lichtenhagenu 1992. godine.

Kampanja Svi ostaju!, koju je pokrenuo Romski centar, a kojom se provode protestne akcije za pravo na ostanak u nacionalnoj mreži, postoji od 2009. godine. To uključuje spektakularne akcije kao što je okupacija Michela u Hamburgu ili prosvjed kod spomenika Sintima i Romima Europe ubijenima pod nacistima.

S Romskom antidiskriminacijskom mrežom (RAN) Romski centar od 2015. godine gradi nacionalnu mrežu protiv rasizma i diskriminacije Roma. RAN ima vlastitu web stranicu na kojoj se može pronaći većina naših publikacija. Tu je i maska ​​za unos na četiri jezika za prijavu slučajeva diskriminacije. Podrška u slučajevima diskriminacije dio je rada RAN-a, kao i široki odnosi s javnošću i događanja na području antidiskriminacije. RAN je sada osnovan iu Srbiji.

Na web stranici RAN-a objavljujemo razne članke o povijesnoj i sadašnjoj situaciji Roma u Europi i šire. Ne bave se samo progonom, diskriminacijom i otporom protiv nje, već i umjetnošću, glazbom i pop kulturom.

Redovito provodimo istraživačka putovanja u razne zemlje kao što su Srbija, Kosovo i Makedonija kako bismo dokumentirali situaciju Roma na licu mjesta. 2022. bili smo u Poljskoj i Češkoj kako bismo istražili situaciju romskih izbjeglica iz Ukrajine. Od prikupljene građe nastale su putopisne reportaže i filmski dokumentarni filmovi. Objavili smo i izvještaj o putovanju i stanju u Njemačkoj.

Romski centar je suosnivač Savezne romske udruge, krovne organizacije migranata Roma u Njemačkoj. Zajedno redovito objavljuju preporuke političarima i javnosti kako bi poboljšali položaj Roma u Njemačkoj i Europi. Obojica su također sudjelovali u studijama Nezavisne komisije za anticiganizam i doprinijeli znatnim materijalom.

Godine 2021. zajedno s drugim organizacijama iz dijaspore kosovskih Roma diljem Europe osnovali smo Koaliciju za prava kosovskih Roma koja se zalaže za prava raseljenih Roma s Kosova i malobrojnih preostalih Roma na Kosovu.

Romski centar je 2023. godine prepoznat kao nositelj političkog obrazovanja od strane Federalne agencije za građansko obrazovanje.

Kontakt:

Romski centar e.V. Romska antidiskriminacijska mreža – RAN

Na Leinekanalu 4

37073 Göttingen

Tel: 0551 – 388-7633

www.roma-center.de

www.ran.eu.com

mail[at]roma-center.de

Radno vrijeme ureda na telefon:

Ponedjeljkom 10:00 – 12:00 sati

Četvrtak 14:00 – 16:00

Kako pronaći naš ured: Romski centar nalazi se u poslovnom naselju EPIZ na 3. katu.

Ulazi (B i C) su s lijeve strane dvorišta. Ulaz B ima lift.

https://www.roma-center.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.