Gotovine sve manje?

Industrija prijevoza novca za bankomate stupila u štrajk
Gotovine sve manje?
N&P:D.A.

Gotovina bi mogla postati rijetka na bankomatima u narednim danima. Razlog je dvodnevni štrajk upozorenja u djelatnosti prijevoza gotovine u cijeloj zemlji. Sindikat očekuje i zamjetne učinke zbog nadolazećeg vikenda.

Gotovina bi mogla postati rijetka na bankomatima u narednim danima. Razlog je dvodnevni štrajk upozorenja u djelatnosti prijevoza gotovine u cijeloj zemlji. Sindikat očekuje i zamjetne učinke zbog nadolazećeg vikenda.

Zbog štrajka upozorenja u cijeloj zemlji potrošači će se morati pripremiti na nestašicu gotovine sljedećih dana. Od ranog jutra zaposlenici tvrtki koje se bave prijevozom novca i dragocjenosti u nekoliko saveznih država obustavili su rad. “Počeli smo na mnogim mjestima između 4 ujutro i 5 ujutro”, rekao je glasnogovornik uslužnog sindikata ver.di u Schwerinu. Zbog toga je dosad započelo samo nekoliko obilazaka kombijem za prijevoz gotovine. “Ima toliko malo tura da ćete to osjetiti sljedećih nekoliko dana.”

Pozadina štrajka upozorenja su pregovori o plaćama i kolektivnom pregovaranju za oko 10.000 zaposlenika u industriji diljem zemlje. Prema pisanju ver.di, Savezna udruga njemačkog novca i vrijednosnih usluga (BDGW) u drugom krugu pregovora nije dala prihvatljivu ponudu. Ni nakon naknadnih višednevnih štrajkova upozorenja nije došlo do bolje ponude. Pregovori između poslodavaca i sindikata trebali bi se nastaviti do petka u Münchenu.

Učinci će vjerojatno biti vidljivi do sredine tjedna

Budući da je predviđeno da štrajk upozorenja traje do petka u 23.59 sati, a subota i nedjelja nisu uobičajeni radni dani u industriji, ver.di pretpostavlja da bi se posljedice mogle osjetiti do sredine tjedna. “Trebat će dan ili dva da se stvari ponovno slegnu.” Gotovina bi mogla postati rijetka. BDGW također to potvrđuje.

Ako je sudjelovanje u štrajku visoko, “onda će sigurno biti selektivnog utjecaja na dostupnost gotovine”, rekla je glasnogovornica Silke Zöller. No, korisnici su se također pripremili zajedno s pružateljima usluga te, primjerice, imaju veće bankomate na vrlo frekventnim mjestima.

Sindikat u kolektivnom pregovaranju traži da se prekovremeni rad plati prekovremenim radom preko osam sati radnog dana.

Osim toga, zahtijeva jedinstveni regres i božićnicu u visini polovice bruto mjesečne plaće te pravo na godišnji odmor od 31 dana na temelju petodnevnog radnog tjedna za sve zaposlenike.

Uz to, ver.di poziva na značajno povećanje plaća – na vrhuncu od 23 eura po satu u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Donjoj Saskoj.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.