Mnogi štede na luksuzu i teretani

Mnogi štede na luksuzu i teretani
N&P: D.A.

Gospodarska kriza utječe na ponašanje potrošača. Štedi se, pogotovo kada je riječ o luksuznim izdacima, a sve su rjeđi i odlasci u restorane. Čak i odlazak u teretanu.

Potrošačko ponašanje potrošača prilagođava se ekonomskoj situaciji. Medijska grupa Funke izvještava, pozivajući se na novo istraživanje revizorske kuće EY, da više od jednog od tri Nijemca (37 posto) kaže da sada kupuje samo najnužnije. Ispitanici tada žele uštedjeti prvenstveno na luksuznim predmetima (58 posto).

Mnogi ispitanici ograničavaju se i kada je u pitanju dostava kupovne (49 posto) i pripremljene hrane (48 posto) te članarine u teretani (43 posto).

Industrija putovanja se odvaja od ostalih

Ali druge aktivnosti u slobodno vrijeme također se razmatraju iz perspektive troškova. Prema istraživanju, mnogi potrošači planiraju potrošiti manje novca (40 posto) prilikom posjeta restoranima, kinima ili kazalištima. Dobra trećina također želi uštedjeti s pružateljima usluga streaminga (34 posto).

Čini se da Nijemci čine iznimku kada je riječ o putovanjima, jer unatoč inflaciji i gospodarskom padu, njemačka turistička industrija ljeti je rasla. Prema stanju rezervacija krajem kolovoza, prodaja je deset posto veća nego u ljeto 2023., objavilo je jučer Njemačko putničko udruženje DRV.

Naravno, neizvjesno je hoće li tako i ostati: industrija se trenutno još uvijek može u velikoj mjeri odvojiti od lošeg gospodarstva i slabe potrošačke klime. “Ali ne smijemo biti naivni”, upozorio je šef DRV-a Norbert Fiebig. “Ako se negativni gospodarski trendovi učvrste, ovaj se razvoj neće zaustaviti samo kod turističke industrije.”

Nijemci su pretežno pesimisti

Općenito, prema izvješću medijske grupe Funke, Nijemci su pesimistični u pogledu budućnosti. Samo četvrtina ispitanih (26 posto) vjeruje da će im se vlastite financijske prilike u idućoj godini poboljšati. No, 74 posto smatra da će se situacija s vlastitim novcem pogoršati ili ostati ista.

Kada je u pitanju ekonomska situacija u Njemačkoj, sudionici ankete imaju malo nade u brzo poboljšanje. Samo 31 posto ispitanih smatra da će se ekonomija u ovoj zemlji oporaviti u sljedećih dvanaest mjeseci. 36 posto tada vjeruje suprotno.

Trgovci su također skeptični

U ogledalu, njemački trgovci su također skeptičniji u pogledu budućnosti. Ifo poslovna klima u maloprodaji u rujnu se pogoršala. Trgovci su lošije procijenili svoju trenutnu situaciju i postali su pesimističniji u pogledu sljedećih nekoliko mjeseci. “Potrošači nisu sigurni u gospodarsko političko okruženje. To znači da se ne može očekivati ​​dinamičan razvoj privatne potrošnje do kraja 2024. godine”, kaže stručnjak ifo-a Patrick Höppner.

Trenutačno se zapravo ne nazire poboljšanje: ovog je tjedna savezna vlada snizila svoju ekonomsku prognozu. Sada očekuje još jednu godinu recesije 2024. Ministar gospodarstva Robert Habeck najavio je u srijedu da će se bruto domaći proizvod smanjiti za 0,2 posto, a ne porasti za 0,3 posto kako se ranije očekivalo. U 2023. godini već je bio minus od 0,3 posto.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.