Airbus ukida do 2500 radnih mjesta

Tehnologija obrane i svemira
Airbus ukida do 2500 radnih mjesta
N&P:D.A.

Europski proizvođač zrakoplova Airbus želi srezati svako 14. mjesto u svom odjelu za svemir i obranu. Posao sa satelitima posebno je u posljednje vrijeme opteretio bilancu tvrtke – također zbog Elona Muska.

Budući da se Airbus bori s ogromnim gubicima u satelitskom poslu, proizvođač zrakoplova želi ukinuti do 2500 radnih mjesta u svom obrambenom i svemirskom odjelu. To bi bilo sedam posto od 35.000 radnih mjesta u poslu koji uključuje izgradnju borbenih i vojno-transportnih zrakoplova kao i telekomunikacijskih satelita (“OneSat”). Zrakoplovna tvrtka danas je objavila da bi se rastavljanje trebalo dogoditi do sredine 2026. godine.

Koje su lokacije zahvaćene razjasnit će se krajem godine nakon razgovora sa sindikatima i radničkim vijećima. Airbus gradi satelite prvenstveno u Immenstaadu na Bodenskom jezeru, u Toulouseu, Londonu i Münchenu. Društvene posljedice smanjenja radnih mjesta trebale bi biti ograničene što je više moguće, a zaposlenici bi također trebali pronaći novo zaposlenje u drugim, rastućim područjima u Airbusu, navodi se.

“Brži, mršaviji i konkurentniji”

Planovi su dio preokreta u poslovanju, koje je sve više problematično. “Sada poduzimamo sljedeće korake, ne samo kako bismo se prilagodili sve težem svemirskom tržištu”, rekao je šef odjela Mike Schöllhorn u Münchenu. “Moramo postati brži, vitkiji i konkurentniji.” Airbus izvlači posljedice krize, posebice u satelitskom odjelu. Izložena je sve većoj konkurenciji novih, privatnih pružatelja usluga poput projekta “Starlink” američkog poduzetnika Elona Muska, koji rade brže i jeftinije.

U proteklih nekoliko mjeseci Airbus je otpisao ukupno 1,5 milijardi eura jer posao sa satelitima zastaje, a troškovi brojnih vojnih ugovora izmiču kontroli – iako posao s vojnim zrakoplovima i kibernetičkom sigurnošću zapravo dobro ide. Novinska agencija Reuters već je u srpnju saznala da je grupa uspostavila program štednje za cijeli odjel nakon što su menadžeri situaciju s troškovima ocijenili “kritičnom”. Šef Airbusa Guillaume Faury također je tada najavio: “Sada se hvatamo u koštac s korijenom problema.”

Govori o konsolidaciji industrije

Airbus želi pojedinačnim područjima zrakoplovnog odjela dati više odgovornosti u budućnosti i smanjiti organizacijsku strukturu kako bi se potvrdio na tržištu koje se brzo mijenja. Osim toga, Faury pokušava promicati europsku konsolidaciju, posebice u satelitskom poslovanju. U tijeku su razgovori između ostalih s obrambenim tvrtkama Leonardo iz Italije i Thales iz Francuske.

Airbusov glavni konkurent Boeing također je prošlog tjedna objavio da će otpustiti 17.000 radnih mjesta, deset posto svoje radne snage. No, riječ je o core biznisu s komercijalnim zrakoplovima, u kojem se američka grupacija bori s velikim gubicima i operativnim problemima. Odjel obrane stabilizira poslovanje zahvaljujući nalozima američke vlade. Boeing mora prilagoditi svoje osoblje “financijskoj stvarnosti”, rekla je nova izvršna direktorica Kelly Ortberg.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.