Vječna rasprava o promjeni vremena

Vječna rasprava o promjeni vremena
N&P:D.A.

Vječna rasprava o promjeni vremena Svakih šest mjeseci isto pitanje:
Pomičemo li sat jedan sat unaprijed ili unatrag?
I svaki put se vodi rasprava o tome je li bolje ljetno ili standardno vrijeme.

Dana 27. listopada ponovno počinje standardno računanje vremena koje mnogi nazivaju i zimskim računanjem vremena. U nedjelju navečer sat će se ponovno pomaknuti jedan sat unazad. I još jednom, postoje bezbrojni članci o tome kako zapamtiti kada sat ide naprijed, a kada nazad. Ili intervjui sa stručnjacima koji objašnjavaju koje je od ta dva vremena bolje za nas – spojler: to je standardno vrijeme.

Činjenice o promjeni vremena

Čak i ako možemo spavati sat vremena duže, promjena je u početku stresna za naše tijelo. Dugoročno se ipak prilagođava novom ritmu. Nekima su potrebna samo dva dana, drugi se s tim moraju boriti tjedan dana. Diljem Europe ljudi su zapravo već odlučili ukinuti promjenu vremena. No države EU-a još se nisu dogovorile hoće li ljetno ili standardno vrijeme biti trajno. Ovisno o zemlji, u jednom ili drugom trenutku postoje prednosti. Sa stalnim ljetnim računanjem vremena, primjerice, u Španjolskoj bi bio mrak do pola 10 sati, ali bi u Poljskoj bilo svijetlo od 3 sata ujutro.

Stalno zimsko ili ljetno računanje vremena?

Prema anketama, Nijemci su za stalno ljetno računanje vremena. Ali to je u jasnoj suprotnosti sa znanstvenim rezultatima, jer postoji jasan konsenzus u istraživanju spavanja: standardno vrijeme je bolje za nas. Istraživač spavanja Albrecht Vorster sa Sveučilišne klinike za neurologiju u Bernu to objašnjava ovako: “Zimsko vrijeme je standardno vrijeme u kojem sunce doseže svoju najvišu točku u podne u 12 sati. Godišnji prosjek je da sunce izlazi u 6 sati ujutro. ujutro i u 6 navečer U umjetnom ljetnom računanju vremena koje smo uveli 1980. godine, cijelu stvar odgađamo.” U dva dana nakon promjene vremena u ožujku, zbog koje smo morali ustati sat vremena ranije, dokazano je da je bilo više prijema u bolnicu jer je bilo nezdravo odjednom ustati ranije, objašnjava Vorster.

Jednakost ljetnog i zimskog računanja vremena

Osobe koje kasno liježu i kasno spavaju pripadaju kasnom kronotipu. Kronotipovi opisuju individualnu biološku sklonost ritmu spavanja i budnosti. Posebno teško padaju takozvane sove koje nakon promjene vremena moraju ustati sat vremena ranije. Njihova kognitivna izvedba je lošija ujutro, što ih stavlja u nepovoljniji položaj, objašnjava istraživač spavanja Michael Schredl sa Središnjeg instituta za mentalno zdravlje u Mannheimu. Zato bi škole, primjerice, trebale početi kasnije kako bi se nadoknadio ovaj nedostatak. A ako se promjena vremena ne ukine, onda bi ljetno računanje vremena trebalo početi mjesec dana kasnije – kaže istraživač spavanja Vorster. “Puno više boli u zadnjem tjednu ožujka jer tada opet moramo ustati u mraku dva tjedna.” A bilo bi i pošteno jer ljetno računanje vremena trenutno traje sedam mjeseci, a zimsko samo pet.

Svjetlo kao mjerač vremena više nije dovoljno

U istraživanju spavanja, promjena sata često se uspoređuje s jet lagom. Ali za razliku od putničkog jet laga, ostajemo na istom mjestu. To znači da nema novog ritma svjetlo-tama. Umjesto toga, morate promijeniti vlastiti ritam prema suncu, kaže Schredl. “Moraju postojati drugi mjerači vremena, ne svjetlo, već fizička aktivnost i obroci, između ostalog.” Proizvodi s melatoninom također bi mogli pomoći. Oglašavaju da se vlastiti hormon sna melatonin dobro podnosi i može pomoći kod problema s uspavljivanjem. Istraživač spavanja Schredl stoga smatra da nije nerazumno uzimati melatonin kako bi se ublažili negativni učinci pomicanja sata. Međutim, o tome još nema studija.

Barem dolazi “bolja” promjena vremena

Jesenska promjena vremena uglavnom stvara manje problema ljudima jer dobivamo sat vremena besplatno i možemo spavati jedan dan duže. Ipak, kao i svakih šest mjeseci, savjet je da u prvom tjednu nakon pomicanja sata budete manje strogi prema sebi – i češće izlazite van i sunčajte se. To pomaže da se ponovno prilagodite promjeni vremena.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.