Što je važno za dječji doplatak u 2024. godini i što će se promijeniti u 2025. godini

Što je važno za dječji doplatak u 2024. godini i što će se promijeniti u 2025. godini
N&P:D.A.

Djeca svojim roditeljima ne troše samo vrijeme već i dosta novca.
Dječji doplatak (njem. Kindergeld) dobivaju svi roditelji kao podršku za svoju djecu.
Njemačka vlada (trenutno semaforska koalicija koja se sastoji od SPD, Grüne (Zelenih) i FDP (Liberala)) se nakon burne diskusije odlučila na određene promjene u 2024 godini.

Semaforska koalicija radi na reformi dječijeg doplatka (Kindergeld) i želi ga uklopiti u osnovni sustav dječje skrbi, koja sadrzi beneficije iz paketa obrazovanja i participacije, koji bi se trebao isplatiti u jednom iznosu. Sa time se želi osigurati da roditelji dobiju sve subvencije na koje imaju pravo. Da bi SPD-ov projekt mogao da krene za provjerom i isplatom, potrebno je oko 5000 novih federalnih radnih mjesta. Zbog toga je taj projekt nije u proslosti koaliciju prosao. Umjesto toga, dogovoreno je povećanje dječjeg doplatka za pet eura mjesečno. Zadnji put je povećan na 250 eura u 2023. Od 2025. trebao bi biti 255 eura po djetetu mjesečno. Tko ima pravo na dječji doplatak i gdje se morate prijaviti za dječji doplatak?

Pregled svih pitanja i odgovora:

Tko ima pravo na dječji doplatak za 2024?

– svi roditelji s njemačkim državljanstvom koji žive u Njemačkoj svaki mjesec primaju dječji doplatak.

– dječji doplatak pod određenim uvjetima mogu ostvariti i strani državljani koji: žive ili rade u Njemačkoj i građani su EU ili državljani Norveške, Švicarske, Velike Britanije, Islanda ili Lihtenštajna zaposleni su obveznici doprinosa za socijalno osiguranje, primaju naknadu za nezaposlene ili bolesniku i državljani su Alžira, Bosne i Hercegovine, Kosova, Maroka, Crne Gore, Srbije, Tunisa ili Turske su neosporno priznate izbjeglice ili oni koji imaju pravo na azil

– vlasnik važeće dozvole za nastanjenje ili boravišne dozvole koja vam omogućuje rad u Njemačkoj najmanje šest mjeseci

Koliki je dječji doplatak za 2024?

Od siječnja 2023. dječji doplatak u Njemačkoj iznosi 250 eura mjesečno po djetetu. Tako će ostati i 2024. Do sada je obiteljski fond svaki mjesec dodjeljivao 219 eura za prvo i drugo dijete, 225 eura za treće i 250 eura za svako sljedeće dijete. To je sada jedinstveno regulirano. To znači da roditelji uvijek dobivaju 250 eura, bez obzira na broj djece.

Što se mijenja s dječjim doplatkom?

Savezni ministar financija Christian Lindner još je u travnju najavio povećanje dječjeg doplatka za iduću godinu. “Moramo pričekati izvješće o egzistencijalnom minimumu na jesen kako bismo saznali točan iznos”, objasnio je političar FDP-a njemačkoj redakciji. Dječji doplatak već je 2023. “vrlo oštro i nerazmjerno povećan” kako bi se rasteretile obitelji. Kao rezultat, međutim, dogovoreno je povećanje od pet eura. Od siječnja 2025. iznos će biti 255 eura. Osim povećanja dječjeg doplatka, u 2025. godini slijedi i daljnje povećanje dječjeg doplatka na plaću i poreza na dohodak. Porezna olakšica za djecu trebala bi se retroaktivno povećati na 9.540 eura za tekuću godinu, a zatim za dodatnih 60 eura sljedeće godine.

Gdje mogu podnijeti zahtjev za dječji doplatak i koji rok moram poštovati?

Roditelji bi trebali podnijeti zahtjev za dječji doplatak sada, a najbolje bi bilo odmah nakon rođenja djeteta, ali najkasnije nakon šest mjeseci, iz obiteljskog fonda Savezne službe za zapošljavanje. Jer: Doplatak za djecu isplaćuje se retroaktivno najduže šest mjeseci od dana podnošenja zahtjeva. Samo u pojedinačnim slučajevima dječji doplatak može se odrediti u razdoblju od šest mjeseci. To možete pronaći u odgovarajućoj odluci iz obiteljskog fonda. Zahtjev za dječji doplatak možete ispuniti putem interneta te ga isprintati i potpisati te poslati. Prvo se mora poslati u obiteljski fond u šifriranom obliku. Osim ako se obiteljska situacija ne promijeni, obiteljski fond će nastaviti plaćati svake godine. Stoga nije potrebna nikakva dodatna prijava za primanje trenutne fiksne stope od 250 eura (ili 255 eura sljedeće godine). Međutim, obitelj mora odmah obavijestiti obiteljski fond ako se, na primjer, preseli. To se može učiniti pomoću online obrasca za obavijest o promjeni.

Do kada vrijedi dječji doplatak?

Dječji doplatak u pravilu osigurava država od rođenja do punoljetnosti. Nekoliko mjeseci prije punoljetnosti roditelji poštom dobiju pristupnicu koju mogu ispuniti imaju li još pravo na dječji doplatak.

Ovaj zahtjev postoji u sljedećim slučajevima:

Od 18. do 21. rođendana:

Djeca s obrazovanjem bez posla

Od 18. do 25. rođendana:

Djeca na srednjem strucnom obrazovanju (Ausbildung)
Djeca bez srednjem strucnom obrazovanja
Djeca u prijelaznom razdoblju do četiri mjeseca između napuštanja škole i početka obuke ili volonterske službe
Djeca u dobrovoljnoj socijalnoj ili ekološkoj godini, u saveznoj volonterskoj službi ili drugoj priznatoj volonterskoj službi

Nakon navršenih 25 godina:

Djeca s invaliditetom koja se ne mogu sama uzdržavati

Obiteljski fond uvijek traži potvrdu o školovanju ili studiju najkasnije do listopada.

Studijum:
Ako dijete studira u inozemstvu, i dalje će primati dječji doplatak sve dok je prijavljeno u Njemačkoj i provodi semestralni odmor uglavnom kod kuće. Studij je završen kada su rezultati ispita pismeno objavljeni.

Međutim, postoji jedna iznimka: ako dijete nastavi učiti kako bi popravilo ocjenu, čak i ako je već postiglo svoj cilj učenja, dječji doplatak će se nastaviti isplaćivati. Kod dvojnog studija nije važno je li dijete već završilo naukovanje i radi li više od 20 sati tjedno. Sve dok je tečaj dio početne obuke, također ćete primati dječji doplatak.

Međutim, ako je student prethodno bio zaposlen, tečaj se računa kao drugo osposobljavanje.
Više nema dječjeg doplatka za studente koji tada rade više od 20 sati tjedno.

Srednje stručno obrazovanje/obuka (Ausbildung)

Obuka završava kada je to ugovorom određeno. Čak i ako su rezultati ispita već dostupni, do tada ćete i dalje imati pravo na novac. Kad je riječ o pravu na dječji doplatak, u osnovi je svejedno radi li se o prvom ili daljnjem školovanju. Više nema subvencije ako dijete radi više od 20 sati tjedno nakon početnog osposobljavanja uz dodatno osposobljavanje. Pravo na dječji doplatak imaju i vjenčana djeca koja su na prvoj obuci.

Tko prima dječji doplatak?

Korisnik prima novac iz obiteljskog fonda tijekom dotičnog mjeseca. Ako dijete živi s oba roditelja u kućanstvu, oni se međusobno moraju dogovoriti na koji račun treba prenijeti dječji doplatak. Dječji doplatak mogu primati i bake i djedovi ako su unuci duže vrijeme pod njihovom skrbi. Ako se roditelji rastaju, dječji doplatak prima osoba s kojom dijete živi u cijelosti ili pretežno. Čak i ako roditelji žive u različitim zemljama EU, roditelj s kojim dijete živi ima pravo na novac – čak i ako to nije Njemačka.

Vaša zakonska obveza

Zakonski ste obvezni priopćiti gore navedene promjene (tehnički izraz: obveza suradnje). Osobne promjene mogu značiti da više ne ispunjavate uvjete za dječji doplatak ili dječji doplatak. Ako ste primali dječji doplatak ili dječji doplatak bez ispunjavanja uvjeta, morate vratiti odgovarajuće iznose. Ako ne ispunite svoju obvezu suradnje, bit ćete podvrgnuti novčanoj kazni, a u težim slučajevima i kaznenom gonjenju. Molimo vas da odmah obavijestite svoj obiteljski fond o svim važnim promjenama.

Izvor: arbeitsagentur.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.