Američke burze u velikom padu

Američke burze u velikom padu
N&P:D.A.

Slabi podaci na tržištu rada izazvali su rasprodaju na Wall Streetu. Strahovi od recesije su se povećali, a velike tehnološke dionice također su se našle pod pritiskom.

Na Wall Streetu je strah od gospodarskog pada ubrzao pad krajem tjedna. Iznenađujuće spor rast broja radnih mjesta i porast nezaposlenosti u srpnju ponovno su aktualizirali temu recesije. Industrijske narudžbe primljene u lipnju također su bile slabe.

Nedavni slabi ekonomski podaci bili su mlin za one koji vjeruju da su Federalne rezerve predugo držale svoje visoke kamatne stope. Banka je tek u srijedu najavila smanjenje kamata u rujnu. Prethodnog dana slabi podaci o raspoloženju iz industrije već su pokrenuli rasprodaju na burzi.

Osim toga, brža spirala eskalacije na Bliskom istoku i slaba tromjesečna izvješća iz tehnološkog sektora uznemirili su ulagače.

Svi indeksi tamno crveni

Na kraju dana svi važniji indeksi Wall Streeta bili su u značajnom minusu. Vodeći indeks Dow Jones izgubio je 1,51 posto na 39.737 bodova i tako ponovno ispod 40.000 bodova.

Tržišni indeks S&P 500 također je znatno oslabio, pavši za 1,84 posto na 5346 bodova. Najviše je izgubila tehnološka burza Nasdaq koja je izgubila 2,43 posto, dok je indeks Nasdaq 100 selection pao za 2,38 posto. Slabost na Wall Streetu danas se uvelike osjetila, a europska tržišta također su prethodno bila u znatno slabijem trendu.

“Loše vijesti sada su stvarno loše vijesti”, komentirao je glavni tržišni analitičar Jochen Stanzl iz brokera CMC Markets. “Podaci o tržištu rada pogađaju točno istu notu koja je izvršila pritisak na burzu posljednjih dana trgovanja: strah od recesije u američkom gospodarstvu kasnije tijekom godine.”

Nezaposlenost u SAD-u raste

Naime, u srpnju je na američkom tržištu rada otvoreno daleko manje radnih mjesta od očekivanog. Dodano je samo 114.000 novih radnih mjesta izvan poljoprivrede, navodi se u vladinom izvješću o radnim mjestima objavljenom danas poslijepodne. Ekonomisti su očekivali 175.000, što je pad sa 179.000 (prvobitno 206.000) u prethodnom mjesecu.

Posebno utvrđena stopa nezaposlenosti u srpnju je iznenađujuće porasla na 4,3 posto. Ekonomisti su očekivali da će ostati na prošlomjesečnoj razini od 4,1 posto. Istodobno, kretanja plaća su oslabila. Ministarstvo je izvijestilo o povećanju plaća po satu od 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec. Analitičari su očekivali rast od 0,3 posto. Fed smatra kretanje plaća odlučujućim faktorom pri procjeni kretanja inflacije.

“To sugerira da će američka središnja banka u budućnosti više brinuti o ciljnoj zaposlenosti nego o ciljnoj inflaciji”, rekli su ekonomisti Commerzbanka.

Stručnjaci smatraju da je rast radnih mjesta od oko 100.000 mjesečno dovoljan da se osiguraju radna mjesta za rastuće radno sposobno stanovništvo SAD-a. To znači da bi cilj Feda o hlađenju gospodarstva, ali ne i klizanju u recesiju, bio ostvaren.

Stručnjaci smatraju da je rast radnih mjesta od oko 100.000 mjesečno dovoljan da se osiguraju radna mjesta za rastuće radno sposobno stanovništvo SAD-a. To znači da bi cilj Feda o hlađenju gospodarstva, ali ne i klizanju u recesiju, bio ostvaren.

DAX u padu

Zamah domaćim burzama danas je prvenstveno došao iz SAD-a. Nakon što je slabije industrijsko raspoloženje u SAD-u dan prije već izazvalo strahove od recesije, isti je ton nastavljen i danas. Slabiji od očekivanih podaci o tržištu rada ukazuju na skoro smanjenje kamatnih stopa od strane američke središnje banke (Fed) u rujnu, ali istodobno potiču strahove od recesije. Slaba tromjesečna izvješća američkog tehnološkog sektora također su razočarala europske ulagače.

To znači da je promjena teme na burzi savršena nakon višemjesečnog fokusiranja prvenstveno na to kada će moćna američka Banka federalnih rezervi konačno pokrenuti zaokret u kamatnim stopama. Osim toga, pojavila su se razočaravajuća tromjesečna financijska izvješća iz tehnološkog sektora. Posljednje, ali ne i najmanje važno, eskalirajuća situacija na Bliskom istoku također potiče averziju ulagača prema riziku.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.