Zastoj umjesto rasta

Njemačko gospodarstvo
Zastoj umjesto rasta
N&P: D.A.

Vodeći istraživački instituti snizili su svoje ekonomske prognoze za njemačko gospodarstvo. U 2024. očekuje se i pad bruto domaćeg proizvoda – za 0,1 posto. Ekonomisti ne vide blagi napredak do 2025.

Vodeći instituti za ekonomska istraživanja snizili su zajedničku ekonomsku prognozu. U Njemačkoj stoga ponovno očekuju slabiji gospodarski razvoj. Prema njihovoj prognozi, bruto domaći proizvod će ove godine vjerojatno pasti za 0,1 posto. Zavodi su proljetos predviđali minimalno povećanje od 0,1 posto.

Sada očekuju rast od 0,8 posto za 2025. godinu. U proljetnoj prognozi očekivali su rast od 1,4 posto. Prema trenutnoj prognozi, 2026. godine slijedi rast od 1,3 posto. Istraživači su već u proljeće drastično smanjili svoju prognozu. Njemačka je već neko vrijeme u ekonomskoj krizi. U 2023. gospodarska proizvodnja u najvećem europskom gospodarstvu već je pala za 0,3 posto.

Strukturne promjene i konkurencija iz Kine

“Osim ekonomske slabosti, strukturne promjene također opterećuju njemačko gospodarstvo”, objasnila je Geraldine Dany-Knedlik, voditeljica odjela za predviđanje i ekonomsku politiku u njemačkom Institutu za ekonomska istraživanja (DIW). “Dekarbonizacija, digitalizacija, demografske promjene i vjerojatno također veća konkurencija kompanija iz Kine pokrenuli su procese strukturne prilagodbe koji umanjuju izglede za rast njemačkog gospodarstva.” Ovo dakle stoji više od dvije godine.

Polagani oporavak vjerojatno će započeti u nadolazećoj godini. No gospodarski rast vjerojatno više neće moći pratiti trend prije izbijanja pandemije korone “u dogledno vrijeme”, navodi DIW. Instituti smatraju industriju posebno pod pritiskom.

Konkurentnost proizvođača kapitalnih dobara i energetski intenzivnih sektora trpi zbog povećanih troškova energije i sve veće konkurencije visokokvalitetnih industrijskih proizvoda iz Kine, koji istiskuju njemački izvoz na svjetskim tržištima.

Nedostaje narudžbi.

Gospodarskom situacijom u Njemačkoj vrlo je zabrinuta i Njemačka gospodarska i industrijska komora. “Raspoloženje u sve većem broju kompanija u svim regijama naše zemlje dramatično je loše”, naglasio je predsjednik DIHK-a Peter Adrian. “Ekonomski uvjeti u Njemačkoj čine poduzetničke aktivnosti sve neprivlačnijim. Sve su premještanja proizvodnje i zatvaranja poduzeća, investicije propadaju. Doživljavamo stagnaciju umjesto rasta.”

OGLASI

Raspoloženje potrošača lagano je poraslo – na niskoj razini

Prema institutima, stalan nedostatak ulaganja simptomatičan je za probleme u proizvodnom sektoru. Trajno visoka razina kamatnih stopa te velika ekonomska i geopolitička neizvjesnost vjerojatno su utjecale na ulaganja tvrtki i sklonost kupnji privatnih kućanstava. “Privatna kućanstva sve više štede svoje prihode umjesto da troše novac na nove stanove ili robu široke potrošnje”, navodi se. Jučer je Savezni ured za statistiku objavio da je njemačka građevinska industrija početkom druge polovice godine doživjela kolaps potražnje. Pristigle narudžbe u građevinarstvu u srpnju su bile 5,9 posto slabije nego u prethodnom mjesecu.

Uostalom, raspoloženje potrošača u Njemačkoj se iznenađujuće malo poboljšalo u listopadu. Barometar potrošačke klime u listopadu je porastao na minus 21,2 boda s revidiranih minus 21,9 bodova u prethodnom mjesecu, kako su danas objavili GfK i Nürnberški institut za tržišne odluke (NIM). Međutim, to ne signalizira preokret trenda – povećanje sklonosti štednji sprječava snažniji oporavak potrošačkog raspoloženja, rečeno je. Glavni ekonomist Alexander Krüger iz Hauck Aufhäuser Lamp Privatbank i dalje uočava mnogo neizvjesnosti i nevoljkosti među potrošačima. “Visoka sklonost štednji pokazuje da ljudi još uvijek radije čuvaju novac nego ga troše.”

U međuvremenu, dugotrajna gospodarska kriza vjerojatno neće ostaviti traga na tržištu rada. Prema zajedničkoj prognozi, ove i sljedeće godine očekuje se porast stope nezaposlenosti na šest posto. Za usporedbu: 2023. godine iznosio je 5,7 posto. Ova vrijednost ne bi trebala biti ponovno dosegnuta do 2026. “Ekonomski zastoj sada pokazuje jasnije znakove na tržištu rada”, rekli su instituti. Stručnjaci Nürnberškog instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja (IAB) također su nedavno izvijestili da je tržište rada pod sve većim pritiskom.

Kritika paketa rasta savezne vlade

Zajedničku prognozu pripremaju DIW, institut ifo, Institut za svjetsku ekonomiju Kiel, Leibniz institut za ekonomska istraživanja Halle i RWI – Leibniz institut za ekonomska istraživanja Essen. Saveznoj vladi služi kao osnova za nove projekcije u listopadu, koje zauzvrat čine osnovu za procjenu poreza.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) predvidjela je jučer da će Njemačka ostati jedna od najsporije rastućih industrijskih nacija barem do 2025. godine. Od velikih industrijskih zemalja, samo će Japan ove godine vjerojatno biti lošiji. I indeks menadžera nabave za privatni sektor, koji uključuje industriju i pružatelje usluga, također je pao na 47,2 boda u rujnu, što se još više udaljava od praga rasta od 50 bodova. Objavio je to početkom tjedna pružatelj financijskih usluga S&P Global.

Semafor koalicija planira paket rasta zbog tekućeg zatišja. Danas je, primjerice, Bundestag donio takozvani Zakon o oslobađanju birokratije. Skraćeni rokovi čuvanja računa i još oko 60 pojedinačnih mjera namijenjeni su smanjenju birokratskih napora za tvrtke i građane. Međutim, mjere nisu dovoljne za poslovne udruge. Traže temeljne reforme i žale se na visoke cijene energije, previše birokracije i manjak kvalificiranih radnika u usporedbi s drugim zemljama.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.