Globalni državni dug raste preko 100 bilijuna

Globalni državni dug raste preko 100 bilijuna
N&P:D.A.

Prema Međunarodnom monetarnom fondu, očekuje se da će globalni državni dug premašiti 100 bilijuna dolara prvi put ove godine. Posebno SAD i Kina uzimaju sve više kredita.

Prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), očekuje se da će globalni dug premašiti 100 bilijuna dolara do kraja godine. Srednjoročno gledano, dug će rasti, navodi se u danas objavljenom izvješću.

Omjer zaduženosti uskoro 100 posto?

Mjereno u smislu gospodarske proizvodnje, očekuje se da će omjer duga biti 93 posto na kraju 2024. godine. Do 2030. očekuje se da će se približiti 100 posto. Tijekom pandemije vrijednost je skočila na dosadašnju rekordnu razinu od 99 posto. Za usporedbu: 2019., prije pandemije, iznosio je 90 posto.

Koliko god ovi novi brojevi izgledali drastično, možda su čak i preniski. I sam MMF je naglasio da su nedavne procjene duga često bile značajno preniske. MMF i Svjetska banka pozvali su građane na tradicionalni jesenski sastanak u Washington sljedeći tjedan. Projekcije globalnog gospodarskog učinka stoga se također očekuju u narednim danima.

Ove zemlje se sve više zadužuju

Ali koje su zemlje zapravo najveći dužnici? Prema MMF-u, globalni vladin dug prvenstveno je uzrokovan zaduživanjem u dva najveća gospodarstva, SAD-u i Kini. No, MMF također očekuje rast duga u Brazilu, Francuskoj, Italiji, Južnoj Africi i Velikoj Britaniji.

S obzirom na pritisak da se financira čišća energija, podrži stanovništvo koje stari i ojača sigurnost, malo je političke volje za smanjenje potrošnje. Stoga su “rizici za izglede duga snažno nagnuti prema gore”, rekao je MMF.

Rastući dug u SAD-u i Kini

U SAD-u će za tri tjedna biti izabran novi predsjednik. Bez obzira na ishod, stručnjaci očekuju da će dug najvećeg svjetskog gospodarstva naglo porasti.

Kina je nedavno najavila mjere za oživljavanje svog posrnulog gospodarstva, uključujući masovno izdavanje državnih obveznica. Prema informacijama kineskih poslovnih novina Caixin, pozivajući se na upućene krugove, Peking želi prikupiti ukupno šest trilijuna juana (oko 774 milijarde eura) za planirane gospodarske poticajne mjere izdavanjem državnih obveznica na dugi rok.

Potrebne su značajne uštede

U međuvremenu, Monetarni fond upozorio je globalne vlade da donesu teške odluke za stabilizaciju zaduživanja jer: “Čekanje je rizično. Iskustvo zemalja pokazuje da visoke razine duga mogu izazvati negativne tržišne reakcije i ograničiti prostor za proračunske manevre u uvjetima negativnih šokova, “ upozoravaju stručnjaci MMF-a.

Međutim, potrebne su drastične mjere kako bi se izašlo na kraj s eskalirajućim dugom. Da bi se dug stabilizirao ili smanjio, državna bi potrošnja morala pasti u prosjeku za 3,0 do 4,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), računaju u MMF-u. Vlade bi trebale biti “oprezne” kada osmišljavaju rezove kako bi spriječile svoje zemlje da upadnu u produženu fazu “anemičnog rasta”.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.