Transport teških paketa postaju znatno skuplji

DHL reagira na reformu poštanskog zakona

Transport teških paketa postaju znatno skuplji
N&P:D.A.

Tegljenje teških paketa niz stepenice može brzo biti štetno za vaše zdravlje. Savezna vlada stoga se odlučila za nova pravila. Kao odgovor na to, tržišni lider DHL sada podiže cijene za teške pakete.

Ubuduće će DHL paketi imati cjenovnu kategoriju za pakete između 10 i 20 kilograma (18,99 eura za domaću dostavu) i kategoriju od 20 do 31,5 kilograma (23,99 eura). Prije je to bila samo jedna kategorija (19,99 eura), bez obzira je li paket bio težak deset kilograma ili tri puta više.

Dva dostavljača za pakete težine 20 kg i više

Savezna vlada nedavno je revidirala zastarjeli zakon o pošti. Među ostalim, paketi teški deset kilograma ili više sada moraju biti označeni. Ovo je namijenjeno za sprječavanje nosača paketa da se sami podignu i imaju problema s leđima. Zakon predviđa različite oznake za težinski razred od deset kilograma i od 20 kilograma. Ova diferencijacija sada uzrokuje da DHL malo promijeni svoj asortiman proizvoda.

Prema zakonu, pakete težine 20 i više kilograma u pravilu trebaju dostavljati dvije osobe, osim ako ne postoje odgovarajuća tehnička pomagala. U tom slučaju dopuštena je i dostava jedne osobe. Federalno ministarstvo rada do kraja godine trebalo bi utvrditi o kojim se točno tehničkim pomagalima radi. Prema političarima SPD-a i Zelenih, to ne bi trebao biti običan kamion s vrećama.

Nema više noćnih letova za dostavu pisama

Novi poštanski zakon prva je reforma njemačkog poštanskog zakona u 26 godina. Amandman daje Deutsche Postu više vremena za isporuku pisama, ali u isto vrijeme ona bi trebala pouzdanije doći do potrošača. U Njemačkoj se svaki dan pošalje 60 milijuna pisama i deset milijuna paketa.

Do sada je najmanje 80 posto pisama u Njemačkoj moralo biti isporučeno sljedeći radni dan, a 95 posto moralo je stići do primatelja nakon dva radna dana. Ubuduće bi 95 posto standardnih pisama trebalo primatelju stići treći radni dan nakon slanja, a 99 posto četvrti radni dan. To znači da se poštanska služba također odriče noćnih letova za dostavu pisama.

Povećava li se poštarina za pisma?

Trebala bi postojati nova pravila i svojevrsni limit cijena kada mrežna agencija određuje poštarinu za privatne korisnike. Poštarina za standardno pismo neće se moći popeti iznad granice od najviše jednog eura u sljedećem krugu 2025. godine, govorilo se nedavno u krugovima Ministarstva gospodarstva. Masovni proizvod trenutno košta 85 centi. To bi se moglo promijeniti već sljedeće godine. Pošta se zalaže za povećanje poštarine.

Amandman ne ide dovoljno daleko za konkurente Pošte. Konkurencija nije dovoljno ojačana, objašnjava Savezna udruga paketne i ekspresne logistike (BPEX). “Nažalost, konkurenti na tržištu paketa još uvijek ne podliježu istim uvjetima”, kritizirao je BPEX. Baš kao i DHL, udruga je pozdravila činjenicu da je amandman okončao godine slijepe ulice s neizvjesnošću o budućoj regulaciji industrije.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.