Operacije leta ponovno radi

Nakon IT kvara
Operacije leta ponovno radi
N&P:D.A.

U zračnim lukama i lukama diljem svijeta ponovno počinje obrada putnika i robe nakon globalnog IT sloma. Međutim, u nekim slučajevima putnici ipak moraju očekivati ​​kašnjenja.

Nakon ozbiljnog IT kvara koji je zahvatio zrakoplovne tvrtke, bolnice i televizijske kuće diljem svijeta, situacija se u mnogim zemljama postupno vraća u normalu. Nekoliko zračnih prijevoznika u SAD-u i Aziji rekli su da su nastavili s radom. U berlinskoj zračnoj luci operacije carinjenja također su ponovno tekle “glatko”, kako je glasnogovornik BER-a rekao novinskoj agenciji AFP na zahtjev.

Prema direktoru tajlandske nacionalne zračne luke Keerati Kitmanawat, trenutno “nema dugih redova u zračnim lukama kao što smo to jučer doživjeli”. U Australiji su se operacije uglavnom vratile u normalu, iako je zračna luka Sydney i dalje prijavljivala kašnjenja letova.

Usluga prijave na let ponovno je uspostavljena u zračnim lukama u Hong Kongu i Južnoj Koreji, a usluge prijave na let sada su uglavnom normalizirane u Indiji, Indoneziji i u zračnoj luci Changi u Singapuru.

Neke zračne luke još uvijek imaju poteškoća s prijavom na let i sigurnosnim kontrolama. Glasnogovornik BER-a rekao je da putnici u glavnoj zračnoj luci BER još ne mogu ponovno koristiti samoposlužne prijave. Zbog jučerašnje iznimne situacije, mnoge zrakoplovne kompanije također imaju svoje zrakoplove i osoblje na krivom mjestu, što privremeno dovodi do pojedinačnih kašnjenja u procesima.

Potraga za alternativom

U Velikoj Britaniji slom prvog dana odmora za mnoge studente potaknuo je mnoge ljude da razmisle o alternativnim putovanjima. U luci Dover rano ujutro zabilježene su stotine putnika koji su pokušavali doći do Francuske preko najvažnije trajektne rute iz Velike Britanije.

Uprava okruga Kent upozorila je da se ne putuje u trajektnu luku ili Eurotunnel bez rezervacije. “I trajekti u Doveru i auto-vlak danas ne primaju nenajavljene putnike. Rezervirajte unaprijed prije odlaska u luku”, stoji u poruci na X-u.

Pogođeno je oko 8,5 milijuna Microsoftovih uređaja

Greška je u petak pogodila tvrtke diljem svijeta koje koriste Microsoftov operativni sustav Windows. Prema američkoj tvrtki za kibernetičku sigurnost Crowdstrike, uzrok je bilo pogrešno ažuriranje sigurnosnog programa Falcon. Microsoft je nakon analize objavio da je pogođeno oko 8,5 milijuna uređaja. Američka softverska tvrtka naglašava da je to manje od jedan posto svih Windows uređaja.

No utjecaj je bio golem: zračne tvrtke i zračne luke diljem svijeta imale su IT problema, tako da su neka polijetanja i slijetanja morala biti otkazana. Bolnice su morale odgoditi operacije, televizijske postaje nisu mogle emitirati, a sustavi blagajne u supermarketima nisu uspjeli. Puni opseg utjecaja poremećaja još nije poznat. Upozorenje o prevarantima

Kao odgovor na globalni IT slom, stručnjaci sada očekuju da će mnogi ljudi htjeti bolje zaštititi svoja računala. Međutim, to bi također mogli iskoristiti kibernetički kriminalci. Savezni ured za informacijsku sigurnost (BSI) upozorio je na porast lažnih pokušaja krađe identiteta i prijevara.

Osim BSI-a, britanske i australske vlasti također su upozorile da bi kriminalci mogli iskoristiti neizvjesnost uzrokovanu kvarom.

“Kvar odlazi u povijest”

Tvrtka Crowdstrike rekla je da je pronašla rješenje za problem. Šef tvrtke George Kurtz rekao je za američki informativni kanal CNBC da se želi “osobno ispričati svakoj organizaciji, svakoj grupi i svakoj osobi koju je ovo pogodilo”. Može proći nekoliko dana dok se rad ne vrati u normalu.

Prema stručnjaku za kibernetičku sigurnost Junadeu Aliju iz British Engineering and Technology Association, razmjeri ispada su “bez presedana”. Kvar će “bez sumnje ući u povijest”. Prema njegovim riječima, zadnji put se sličan ozbiljan poremećaj dogodio 2017. godine.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.