Kako je BGH odlučio? / 2.dio

Kako je BGH odlučio?
N&P:D.A.

Nije neuobičajeno da dođe do sporova ako stanodavac zadrži polog nakon što se stanar iselio.
Kada je to moguće i zašto je Savezni sud sada ojačao položaj stanodavaca?

Kada se depozit može zadržati?
Zastara zahtjeva za naknadu štete
Koji je slučaj bio u razmatranju?
Odluka BGH
Značaj presude za stanodavce
Značenje presude za stanare

Kako je BGH odlučio?

Savezni sud pravde presudio je da stanodavac može prebiti svoja potraživanja s depozitom. To također vrijedi ako se stanar iselio dulje od šest mjeseci, a potraživanja su zapravo zastarjela. Da bi se depozit prebio s depozitom, stanodavac ne mora prethodno tražiti od stanara da plati troškove popravka – niži sudovi odlučili su drugačije. Rekli su: bez zahtjeva za isplatu tijekom prvih šest mjeseci nakon iseljenja, bez prijebijanja depozita. Presuda BGH sada znači: Stanodavac se može pobrinuti za popravak štete u slobodno vrijeme ako to može dokazati.

Ako je to slučaj, on može nadoknaditi potraživanu odštetu s depozitom za najam tek nakon isteka roka zastare. Novčani polog služi “upravo za osiguranje stanodavčevih potraživanja”. Nakon isteka ugovora o najmu trebao bi se moći “na jednostavan način zadovoljiti prijebojem potraživanja za povrat pologa”.

No, tko će od koga dobiti novac u konkretnom slučaju još nije odlučeno. BGH je slučaj vratio regionalnom sudu. Sada je cilj utvrditi postoje li zahtjevi za naknadu štete koje potražuje stanodavac.

Kakav značaj presuda ima za stanodavce?

Pravni položaj stanodavaca u Njemačkoj koji se sa stanarima spore oko štete u stanu ovom je presudom iz temelja ojačan. Stoga mu je dopušteno nadoknaditi štetu u stanu uz depozit dulje vrijeme nakon što se najmoprimac iseli.

Zato je udruga vlasnika Haus und Grund pozdravila odluku BGH. Sud je privatnim stanodavcima dao praktičnu fleksibilnost. Udruga je ujedno apelirala na iznajmljivače da prilikom primopredaje stana dokumentiraju sva vidljiva oštećenja te da temeljem toga brzo podmire jamčevinu.

Kakvo značenje presuda ima za stanare?

Njemačka udruga stanara kritizirala je presudu BGH. To “nije bila dobra odluka za stanare, jer ova presuda zanemaruje njihov interes za brzom pravnom sigurnošću u vezi sa stanjem depozita za najam”, objasnio je predsjednik Udruge stanara Lukas Siebenkotten. Više niste mogli vjerovati da nakon više od pola godine više nećete biti suočeni s zahtjevima za naknadu navodne štete.

Izvor: tagesschau.de

One thought on “Kako je BGH odlučio? / 2.dio

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.