Stečajeva kao u 2010

Stečajeva kao u 2010
N&P:D.A.

U posljednjem tromjesečju više je njemačkih tvrtki podnijelo zahtjev za stečaj nego 2010. godine, nedugo nakon financijske krize. Financijska pomoć iz razdoblja Corone omogućila je ovu visinu.

Broj stečajeva poduzeća nastavio je rasti iu rujnu. Ukupno je bilo 1.303 nesolventnosti partnerstava i korporacija, prema brojkama koje je danas objavio Leibniz Institut za ekonomska istraživanja Halle (IWH).

To je dva posto više nego u prethodnom mjesecu i istovremeno 28 posto više nego u rujnu 2023., objavio je i Institut za ekonomska istraživanja (IWH) u Halleu. Samo nelikvidnost većih poduzeća uzrokovala je gubitak 23.000 radnih mjesta u rujnu.

Zadnji put je toliko stečajeva bilo nakon financijske krize

Od srpnja do rujna ukupno je 3991 tvrtka podnijela zahtjev za stečaj, što je najveći broj stečajeva zabilježen u jednom tromjesečju u posljednjih 14 godina.

Posljednji put, kako su objasnili istraživači iz Hallea, u drugom kvartalu 2010. zabilježen je 4071 bankrot. U to vrijeme velika gospodarska i financijska kriza iz 2008./2009. još uvijek je imala utjecaja.

Najviša razina može se pripisati i pandemiji korone

“Stečajna aktivnost trenutno je na znatno povećanoj razini”, rekao je stručnjak IWH-a Steffen Müller. Trenutna vrijednost je 44 posto iznad rujanskog prosjeka za godine 2016. do 2019., dakle prije pandemije korone.

To igra ulogu zbog učinaka sustizanja, uz trenutnu slabu fazu njemačkog gospodarstva. Tijekom korona krize mnoge su tvrtke dobile državnu potporu, zbog čega su bankroti “umjetno održavani na niskoj razini”, objasnio je IWH.

Prema IWH-u, mnoge tvrtke koje su tada imale podršku sada se nalaze u poteškoćama. Istaknuti primjer u rujnu bilo je otvaranje stečajnog postupka nad turoperatorom FTI Touristik. Tvrtka je privremeno spašena od bankrota tijekom pandemije državnom pomoći od gotovo 600 milijuna eura.

Prvi pokazatelji pokazuju da se trend nastavlja

IWH stručnjak Müller očekuje da će broj stečajeva nastaviti rasti u nadolazećim mjesecima. On se poziva na znakove iz ranih pokazatelja koje IWH promatra.

Institut iz Saske-Anhalta za svoje analize ocjenjuje trenutne objave stečaja njemačkih registarskih sudova i povezuje ih s bilančnim brojevima pogođenih poduzeća.

Izovr: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.