“New Adult” veseli izdavače knjiga

Sajam knjiga u Frankfurtu na Majni
“New Adult” veseli izdavače knjiga
N&P:D.A.

Knjige u žanru “New Adult” prodaju se bolje nego ikada prije. Pompa se podigla oko “laganih” ljubavnih romana za mlade. Postoji li tu nešto više od dobrog marketinga?

“Ludo. Sve je bilo jednostavno previše ludo – kad sam stao na semaforu morao sam se uštipnuti za ruku.” Ovako počinje najnoviji “New Adult” roman “Everything I Feel For You” austrijske autorice Alexandre Zwölfer, koja objavljuje pod pseudonimom Sarah Saxx. Knjiga govori o Richieju, basistu alternativnog rock benda “Mighty Bastards”. Richie je unajmio vilu u Malibuu za svoj odmor – ali nažalost postoji dvostruka rezervacija kod drugog stanara koji pliva gol u bazenu kad on stigne…

“Postoje neki ekskluzivni i vrcavi trenuci između njih dvoje”, opisuje autor. To je jedna od onih priča koje su trenutno vrlo popularne, posebno među mladim ženama. “New Adult” su romantični romani za mlade, obično s dozom erotike i ponekad pomiješani s drugim podžanrovima poput fantazije. Ciljana skupina kreće se od oko 16 godina do ranih 30-ih.

“New Adult” privlači nove, mlade čitatelje

Ono što je posebno posebno jest visok stupanj identifikacije čitatelja s glavnim likovima knjiga. “Svi moji protagonisti su između ranih 20-ih i ranih 30-ih”, objašnjava Alexandra Zwölfer. Svih njezinih 57 dosad objavljenih romana pripadaju žanru “New Adult”. Zwölfer jaše na valu uspjeha velikog trenda. “Postalo je jasno da mladi više čitaju kada se osjećaju upućenima”, objašnjava 42-godišnji Austrijanac. “New Adult” govori o mladim odraslim ljudima “koji tek grade svoje živote”, o ljubavi i odrastanju. I to je dobro prihvaćeno, jer se knjige dobro prodaju. “Od toga mogu dobro živjeti”, kaže Zwölfer.

Na sajmu knjiga u Frankfurtu, procvat “New Adult” osigurao je stvaranje dodatnih 8.000 četvornih metara prostora u novoj hali. Na velikim pozornicama pojavljuju se zvijezde scene kao što su Julia Quinn i Jane S. Wonda. Sajam knjiga želi ponuditi izlagačima prostor da predstave svoju sve veću ponudu. “Naravno da to radimo jer se isplati”, kaže glasnogovornik sajma knjiga Torsten Casimir. “Ovo je područje u razvoju u industriji knjiga. ‘New Adult’ gotovo eksplodira”, kaže Casimir. Važno je da najveći sajam knjiga na svijetu odražava taj razvoj.

Knjižare i izdavači profitiraju

Prava kultura obožavatelja pojavila se oko autora “novih odraslih” poput Sarah Saxx. Čitatelji žele biti blizu autora kojima se dive, žele selfije i potpisane knjige. Formirane su zajednice na ovu temu na društvenim mrežama pod hashtagom #Booktok. Korist ima i knjižarstvo. Nezavisni podaci o prodaji za “New Adult” još ne postoje, ali trend je previše svjež za to, prema njemačkom udruženju knjižara. Ali prodajne brojke za grupe proizvoda “beletristika” i “nefikcija za djecu i mlade”, koja također uključuje “New Adult”, već su jasno pokazivale prema gore 2023. godine.

„Ako su mladi ljudi oduševljeni knjigama, to je sjajno i dobar razvoj – bez obzira na to što čitaju“, kaže Karin Schmidt-Friderichs iz Njemačkog udruženja knjižara. „Knjižare i nakladnici prirodno se prilagođavaju potrebama mlade ciljne skupine u obraćanju kupcima te u planiranju programa i asortimana“, kaže Schmidt-Friderichs.

Knjižare i izdavači “stvorili su nove formate događaja i brendove događaja” oko “New Adult”, izvještava Torsten Casimir s Frankfurtskog sajma knjiga. Međutim, Karsten Kredel, direktor Ullstein Buchverlage, žestoko se brani od kritika da izdavači žele ostvariti profit čistim marketingom. Vaša izdavačka kuća Forever by Ullstein – usmjerena upravo na ovu ciljnu skupinu – već slavi desetu obljetnicu. “Učinili smo to prije nego što je rast postao tako snažan”, kaže Kredel. “Naravno da smo sretni što možemo sudjelovati u uspjehu.” “New Adult” je trenutno žanr koji najviše raste.

Više od samog marketinga

“Mislim da u tome ne možete biti uspješni ako se ubacite u to jer mislite da ćete zaraditi novac”, objašnjava izdavač Karsten Kredel. “To nije nešto što samo koristite.” Unatoč ciljanim marketinškim mjerama, umješnost i talent autora jednako su važni u “New Adultu” kao iu bilo kojem drugom žanru. Mnogi su već dugo tamo i “polako su pripremali tržište”, kaže Kredel.

Spisateljica Alexandra Zwölfer, poznatija kao Sarah Saxx, već jedanaest godina punim radnim vremenom piše nove romane za odrasle. Uvrijeđena je zbog optužbi da je “New Adult” niska literatura. “Je li to smeće samo zato što se radi o ljubavi?” “Svatko bi trebao čitati ono što želi”, kaže Zwölfer.

U svakom slučaju, velika je navala na Frankfurtskom sajmu knjiga. Prodaja ulaznica uoči javnih dana od petka do nedjelje znatno je veća nego prošle godine. Jedan od razloga za to je “ogromno zanimanje, posebno iz ovog segmenta, za mlade ljude koji žele doći ovdje”, rekao je glasnogovornik Sajma knjiga Casimir. Iako knjige “New Adult” nisu u najužem izboru za književnu nagradu, imaju jasno opravdanje: “Riječ je o književnosti koja prati različite potrebe i koja se mora vrednovati prema različitim mjerilima”, rezimira Casimir.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.