Zašto je maslac skuplji nego ikada prije

Zašto je maslac skuplji nego ikada prije
N&P:D.A.

Inflacija je pala na najnižu razinu u posljednje tri godine. Ali maslac gotovo postaje luksuzna roba.
Visoke cijene imaju nekoliko razloga – i posljedica izvan police u hladnjaku.

Dok inflacija sveukupno pada, cijene maslaca dosegnule su rekordne razine: pakiranje maslaca od 250 grama stoji od 2,39 eura u supermarketima i diskontima. To je deset centi više od prethodne visoke cijene, koja je dosegnuta u kolovozu 2023. godine.

Premalo vrhnja

Hans Jürgen Seufferlein iz Bavarske udruge proizvođača mlijeka objašnjava jedan od razloga: manji udio masti u mlijeku. Uglavnom, sadržaj masti u mlijeku varira ovisno o sezoni. Ali činjenica da je sadržaj masti ostao dosljedno ispod normale od veljače je “netipična”, kaže Seufferlein. Udruga bilježi smanjenje udjela masti između 0,01 i 0,04 posto – u cijeloj zemlji. “Ako sve zbrojite, to je mnogo”, objašnjava Seufferlein. Što je mlijeko ima manje masnoće, potrebno je više mlijeka za istu količinu maslaca, a cijene rastu.

Burza za maslac

Ali nije samo kvaliteta ta koja utječe na cijenu koju potrošači plaćaju za maslac, već i ponuda i potražnja – pa čak i globalni politički događaji. Sve su to čimbenici važni za tzv. razmjenu maslaca i sira. Dva su u Njemačkoj, jedan je u Kemptenu u Allgäuu. Već 100 godina komisija sastavljena od predstavnika prodavača i kupaca svake je srijede dogovarala raspon cijena. Unutar toga, mljekara prodaje maslac veletrgovcu. “Cijene tada služe kao vodič za sve sudionike na tržištu”, kaže direktor burze Clemens Rück i naglašava: “Burza ne postavlja cijene, ona ih određuje.”

Cijene maslaca su usporedive u trgovinama

Točnu cijenu u rashladnom dijelu određuje trgovac. No potrošači su vrlo osjetljivi jer maslac u maloprodaji ima posebnu ulogu. U pakiranju je gotovo uvijek 250 grama – to stvara usporedivost za svakog kupca. To je teže s drugim proizvodima. Maloprodajni stručnjaci poput Eve Stüber iz Instituta za istraživanje maloprodaje u Kölnu stoga također nazivaju maslac takozvanim “artiklom na uglu”. Kao rijetko koja druga hrana, maslac je pokazatelj općeg osjećaja o cijeni. “Ako je skupo, onda se druge ponude često percipiraju kao skupe”, kaže Stüber.

Ostale cijene hrane padaju

Sniženja su zabilježena i kod ostalih namirnica: uljane repice u odnosu na prethodnu godinu pojeftinilo je 6,4 posto, brašno 8,8 posto, a tjestenina 3,2 posto. To je jedan od razloga zašto stopa inflacije pada. Trenutno iznosi 1,6 posto. Maslac je u nešto više od godinu dana poskupio gotovo 40 posto, no to je malo statistički značajno. Zauzima samo 0,18 posto u košarici za izračun inflacije. Ali percipirana inflacija nastavit će rasti. Jer nema olakšanja kad su cijene maslaca u pitanju.

Sve manje i manje muznih krava

Osim niske masnoće u mlijeku, postoji još jedan razlog za visoke cijene, kaže Hans Jürgen Seufferlein: pad proizvodnje. Mnoga su gospodarstva odustala od uzgoja mlijeka. Broj mliječnih krava i mliječnih farmi u Njemačkoj već godinama opada. Svake godine Njemačka gubi četiri posto svojih poslova, kaže Seufferlein. Farmeri bi danas morali mnogo uložiti kako bi zadovoljili zahtjeve dobrobiti životinja. Ovakvo mjesto za krave stoji od 18.000 do 20.000 eura, a mnogi si to ne mogu priuštiti.

Mnogi farmeri prelaze na novu proizvodnju

Farmer Georg Rott također je odlučio protiv takvog ulaganja. Na njegovoj je farmi u Untergriesbachu blizu Passaua u Donjoj Bavarskoj kroz šest generacija bilo oko 50 krava. Ali rad sa životinjama postajao je financijski sve teži: zbog visokih zahtjeva za dobrobit životinja, morao bi izgraditi veću štalu za slobodnoe hodanje – za 1,2 milijuna eura. Povukao je tu investiciju. Zajedno s nećakinjom Veronikom Bauer, koja želi nastaviti voditi farmu, prebacio se na konje. Obje su sretne što sada mogu same određivati ​​cijene i više ne ovise o fluktuirajućim cijenama mlijeka. Ovo nije izoliran slučaj: broj mliječnih krava diljem Njemačke smanjio se za gotovo 100.000 u usporedbi s prethodnom godinom.

Što će biti s božićnim kolačićima (Weihnachtsgebäck)?

Ali baš sada treba puno maslaca: bliži se Božić. Sascha Brey iz pekare Hessian Schaan odgovoran je za nabavku sirovina. Stollen i kolačići s maslacem posebno mu zadaju glavobolju. Povećanja cijena do 25 posto su neizbježna, rekao je Brey. A jedno je jasno i za njegovu tvrtku: ponuda će ove godine biti manja.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.