Više birokracije u vrijeme smanjenja birokracije

Više birokracije u vrijeme smanjenja birokracije
N&P:D.A:

Vlada je odobrila nacrt zakona koji će zahtijevati od tvrtki podnošenje godišnjih izvješća o održivosti. Savezna vlada želi implementirati direktivu EU.

Savezni ministar pravosuđa Marco Buschmann nije bio posebno oduševljen prošle srijede. “Nije tajna da nisam sretan zbog toga”, rekao je političar FDP-a.

Buschmann je mislio na prijedlog zakona koji je savezna vlada predstavila u srijedu. Njime bi se trebala implementirati takozvana CSR direktiva EU-a u njemački zakon. To znači da će znatno više tvrtki nego prije morati pripremati sveobuhvatna izvješća o održivosti u budućnosti – kako bi investitori i banke mogli steći bolji uvid kako bi mogli održivo ulagati.

Kritika iz gospodarstva

Jasna kritika ovoga dolazi iz gospodarstva. Marie-Christine Ostermann, predsjednica Udruge obiteljskih poduzeća, govori o birokratskom čudovištu. “Trošak je jednostavno prevelik”, kaže Ostermann. “Nije proporcionalno kako moramo dokazati da radimo održivo.” To uzrokuje visoke dodatne troškove.

Njemačka trgovačka i industrijska komora (DIHK) također poziva na reviziju EU direktive. Zamjenik direktora DIHK-a Achim Dercks govori o velikim opterećenjima za pogođene tvrtke koje treba smanjiti.
Značajni troškovi za tvrtke

Prema saveznoj vladi, oko 14.600 lokalnih tvrtki bit će izravno obuhvaćeno novim zahtjevom za izvješćivanje postupno do 2028. To je znatno više od onih na koje utječe njemački zakon o opskrbnom lancu, koji je također kritiziran zbog previše birokracije.

Prema Saveznom ministarstvu rada, zahtjev za izvješćivanje iz Zakona o opskrbnom lancu prošle je godine utjecao na oko 5200 tvrtki koje su imale barem jednu podružnicu u Njemačkoj.

A troškovi za gospodarstvo zbog izvješća o održivosti su značajni. Savezna vlada od 2028. godine očekuje 1,58 milijardi eura godišnje, što je u prosjeku 100.000 eura godišnje po poduzeću.

Potrebna su kompleksna izvješća

Budući da su potrebna izvješća složena. Tvrtka Planted iz Kölna razvila je softver koji je namijenjen pomoći pri izradi izvješća. Riječ je o kategorijama okoliša, društvenih pitanja i korporativne politike, objašnjava Jan Borchert iz Planteda.

“U sektoru zaštite okoliša, na primjer, mnogo je o zaštiti klime,” kaže Borchert. Pitanje je ima li tvrtka ugljični otisak, kako on izgleda i ima li tvrtka strategiju kako može smanjiti CO2.

“U području socijalnih pitanja puno se vrti oko zaposlenika – na primjer, tretiraju li se svi spolovi jednako u daljnjim tečajevima.” A kad je riječ o korporativnoj politici, poslovanje s dobavljačima igra važnu ulogu, kaže Borchert.

Udruge za zaštitu okoliša pozdravljaju zahtjev za izvješće

Upituje se do 1200 podatkovnih točaka – a ovisno o profilu tvrtke, mnoga se pitanja mogu razvrstati u prvom koraku. Kroz takozvanu dvostruku analizu materijalnosti. “Tvrtci je potrebna oko četvrtina da to učini”, izračunava Borchert. Dvostruka analiza materijalnosti tada čini osnovu za to što zatim pomnije promatramo. Na kraju revizije izvješće treba potvrditi revizor, što čini veliki dio troškova.

Razne ekološke udruge općenito pozdravljaju direktivu EU i zahtjeve za izvješćivanjem. To će osnažiti pitanje održivosti. WWF govori o smjernici za konkretne klimatske ciljeve u poduzećima, Germanwatch je uvjeren da uz podršku mala i srednja poduzeća također mogu imati koristi od smjernica DOP-a.

Obveza izvješćivanja o održivosti za tvrtke: S jedne strane, postoji povećanje transparentnosti, ali s druge strane, postoje visoki troškovi i puno vremena. Ministar pravosuđa Buschmann priznaje “drastično dodatno opterećenje za tvrtke”.

Dvostruku birokraciju treba izbjegavati

Savezna vlada postavila je kao svoju misiju smanjenje birokracije – cilj je smanjiti obveze izvješćivanja umjesto više. Međutim, poslovni predstavnici opetovano sumnjaju da će to doista uspjeti. Obveza izvješćivanja o održivosti stoga nije posebno pogodna za saveznu vladu.

Prema Buschmannu, EU direktiva će se provoditi “što je minimalno invazivno i sa što manje birokracije”. “Smanjenje birokracije ostaje hitan, tekući zadatak”, rekao je političar FDP-a. “Smanjenje birokracije ne može se postići samo u Berlinu – Bruxelles je također tražen.”

Savezna vlada barem želi izbjeći dvostruku birokraciju. Svatko tko podnese izvješće o održivosti u budućnosti trebao bi se moći odreći zasebnog izvješća o opskrbnim lancima.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.