Zaboravljena srednja klasa

Inflacija
Zaboravljena srednja klasa

Svakodnevni život je znatno poskupio. Cijene rastu sporije, ali rastu.
Osobito to osjećaju obitelji sa srednjim prihodima.

Trgovački centar poput tisuća drugih u Njemačkoj: King Park Center u četvrti Hartenberg u Mainzu. Osim restorana, krojačke radnje i slastičarne, ovdje se nalazi i trgovina namirnicama. Isa je upravo došla iz kupovine sa svoje dvoje djece. Ona stavlja jaja i povrće u prtljažnik svog automobila. “Cijene su definitivno porasle. Također pažljivo gledam gdje kupujem”, kaže 40-godišnjak. “Ne ograničavamo se masovno, ali pokušavamo uštedjeti novac. Ne jedemo vani jer je postalo preskupo u supermarketu.”

Nekoliko parkirnih mjesta dalje iz auta izlazi Barbara Saday sa svoje dvoje djece. “Mislim da su cijene izuzetno preskupe. To je jednostavno previše. Sve je postalo tako skupo. Ako se ovo nastavi, morate se brinuti.” Na pitanje jesu li joj na bilo koji način pomogle mjere potpore savezne vlade za obitelji protiv inflacije, Saday je odgovorila: “Nisam primijetila ništa o tome. Ali možda je to zato što sam samozaposlena?”

Druga mušterija sjedi na ulazu u shopping centar sa svoje dvoje djece i odmara nakon kupovine. Povećanje cijena zabrinjava i 33-godišnjaka koji ne želi biti imenovan: “Što da radimo? Moramo jesti, zato moramo kupovati. Puno pazimo na cijene i sve više odlaze u diskontne trgovine “Kao obitelji, sada je skup pothvat da svi budu siti.”

Studija: Srednja klasa loše stoji kada je u pitanju inflacija

Raspoloženje iz Hartenberga u Mainzu ne vara. Institut za makroekonomiju i istraživanje poslovnog ciklusa (IMK) Zaklade Hans Böckler došao je do sličnih rezultata u studiji: Kupovna moć obitelji sa srednjim primanjima pala je posljednjih godina – iako je bilo nekoliko paketa pomoći od savezne vlade.

Između ostalog, smanjen je porez na dohodak, a poduzetnici su svojim zaposlenicima omogućili neoporezivu premiju za naknadu inflacije. Semaforom su se htjele kompenzirati posljedice tzv. Problem je ovdje u tome što povećanja plaća pojede inflacija, ali na veću plaću morate platiti veće poreze; smanjuje se vaša vlastita kupovna moć.

Određene skupine su imale koristi

Rezultat istrage IMK-a: osobe s niskim primanjima, parovi bez djece i obitelji s visokim primanjima imali bi koristi od odluka savezne vlade. “Bilo je velikih povećanja cijena, posebno 2022. i 2023.”, kaže Silke Tober. Suautorica je studije IMK. “Dobra vijest: većina kućanstava sada gotovo da nema razlike u kupovnoj moći zbog rasta plaća i popusta na poreze i doprinose.”

Obitelji sa srednjim primanjima, pak, bilježe pad, navodi se u studiji. Konkretno to znači: Obitelj s dvoje djece, u kojoj oba roditelja rade i koji zajedno imaju godišnji bruto prihod od 58.990 eura, morala je prihvatiti gubitak kupovne moći od 492 eura godišnje. Visoka inflacija stoga nije nadoknađena.

Prema podacima IMK-a, manje ima i samohrani roditelj s jednim djetetom koji ima bruto prihod od 43.693 eura. Tober navodi razloge: “Obitelji sa srednjim prihodom nisu imale toliko koristi od smanjenja poreza na dohodak. Dječji doplatak također nije toliko povećan.” Osim toga, glavni pokretači cijena posljednjih godina bili su hrana i energija. I ovdje vrijedi pravilo: što je prihod niži, to su ove dvije stavke važnije. Ovdje su veće olakšice dobili niži prihodi, ali ne i srednji sloj.

Je li veći dječji doplatak rješenje?

Studija IMK govori o “socijalnoj neravnoteži”. Zato znanstvenici pozivaju na izravniju pomoć – posebno kada je u pitanju dječji doplatak. To nije dovoljno povećano posljednjih godina da kompenzira inflaciju. “Najviše ciljana stvar za obitelji bilo bi povećanje dječjeg doplatka”, objašnjava Tober.

Savezna vlada bi također trebala razmišljati o povećanju doprinosa za socijalno osiguranje. “Doprinosi se ovdje ne mogu dalje povećavati morali bi se sve više financirati kroz poreze iz saveznog proračuna.” Dječji doplatak trebao bi se povećati za pet eura na 255 eura mjesečno na prijelazu godine. IMK-u to nije dovoljno.

Nadležno federalno ministarstvo financija to vidi potpuno drugačije. Na pitanje tagesschau.de, glasnogovornik objašnjava: “Dječji doplatak povećan je na 250 eura od 2023. (…). Uz to je povećan dječji doplatak. U srpnju 2022. savezna vlada također je uvela neposrednu dječji doplatak za djecu pogođenu siromaštvom.” Uz to, povećana je i osnovna porezna olakšica za djecu.

Bundesbank: Inflacija uporna

Prema Bundesbank, inflacija neće dalje padati u sljedećih nekoliko mjeseci. Bundesbank je u svom tekućem mjesečnom izvješću objavila da će inflacija fluktuirati, ali da neće sveukupno dalje padati. “To je također zbog velike volatilnosti cijena nafte prošle godine”, kaže se.

Osim toga, plaće su nedavno značajno porasle u uslužnom sektoru. To je još jedan razlog zašto ne treba očekivati ​​pad inflacije, smatraju u Frankfurtu. Europska središnja banka (ECB) također vidi razvoj na sličan način – to vrijedi i za eurozonu. Financijski izgledi za obitelji sa srednjim prihodima vjerojatno će ostati sumorni. Federalno ministarstvo financija u svom odgovoru zaključuje: “Olakšice za srednje imovne i obitelji ostaju (…) poseban prioritet Federalne vlade.”

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.