Toliko štede Nijemci

Međunarodna usporedba
Toliko štede Nijemci
N&P:D.A.

Osobito mnogo štede njemačka kućanstva – u prosjeku 11,1 posto svojih prihoda prošle godine.
Čak ni visoka inflacija još nije uzrokovala pad stope štednje.

U usporedbi na međunarodnoj razini, Nijemci su posebno revni štediše. U prosjeku su prošle godine uštedjeli 11,1 posto svojih prihoda – što je visoka stopa u usporedbi s drugim industrijaliziranim zemljama. Do tog zaključka dolazi Federalni zavod za statistiku. Stopa štednje u Italiji iznosila je samo 2,1 posto, u SAD-u 3,7 posto, u Japanu 5,4, au Austriji 8,8 posto.

Samo je nekoliko zemalja imalo više stope štednje od Njemačke. Među njima je i Nizozemska s 12,7 posto. Švicarska vodi na ljestvici štednje sa stopom od 18,4 posto. Statističari su za svoje izračune koristili podatke Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Uštedjeli u prosjeku 260 eura mjesečno

U prvoj polovici tekuće godine stopa štednje u Njemačkoj ponovno je blago porasla na 11,3 posto. To znači da su privatna kućanstva u prosjeku uštedjela 11,30 eura na svakih 100 eura raspoloživog dohotka. To odgovara prosjeku od 260 eura po stanovniku mjesečno. Međutim, velike su razlike među kućanstvima – ovisno o visini prihoda, životnoj situaciji i individualnoj sklonosti štednji. To ističu statističari.

“Dok neka kućanstva mogu ostaviti puno novca sa strane, drugima na kraju mjeseca ne ostane ništa, što je za mnoga kućanstva vjerojatno pogoršano kontinuiranim visokim rastom cijena robe svakodnevne upotrebe”, objasnili su iz nadležnih tijela.

Povijesni rekord zbog Corone

Trajno visoka inflacija još nije smanjila prosječnu stopu štednje. To je trenutno na sličnoj visokoj razini kao 2018. ili 2019. U prvoj polovici 2021. stopa štednje u ovoj zemlji dosegla je povijesni maksimum: tada su njemački potrošači uštedjeli 18,2 posto svojih prihoda – više nego ikad prije.

Pozadina je bila izbijanje pandemije korona početkom 2020. godine. S obzirom na brojna ograničenja povezana s pandemijom, privatna su kućanstva trošila znatno manje nego inače – a time i više štedjela. U drugoj polovici 2021. godine ukidanje brojnih ograničenja dovelo je do značajnog povećanja potrošačke potrošnje. Stopa štednje dramatično je pala na 12,1 posto.

Stopa štednje odražava udio štednje u raspoloživom dohotku. Zahtjevi za mirovinu poduzeća također se računaju. Međutim, dobici ili gubici na cijeni dionica i promjene vrijednosti nekretnina nisu uzeti u obzir jer nisu proizašli iz ostvarenog prihoda.

Amortizacija – u privatnim kućanstvima, posebno na stanovima koji se sami koriste i iznajmljenim stanovima – smanjuje raspoloživi dohodak. Takve podatke nakon amortizacije OECD objavljuje samo za neke zemlje.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.