NON EU / Koji oblici viza postoji u Njemačkoj?

NON EU / Koji oblici viza postoji u Njemačkoj?
N&P:D.A.

Kao i uvijek se morate dobro informirati u vezi zivota u Njemackoj, morate vidjeti koje znanje imate, znanje njemackog jezika, znanje trazene struke ili na kojem podruciju se traze novi radnici.

Viza preko Aupair
Au pair je pojam koji se koristi za opisivanje mladih ljudi koji žive u obitelji domaćina određeno vrijeme i pomažu u brizi o djeci. Za strane au pair osobe fokus je na stjecanju kulture i produbljivanju znanja njemačkog jezika. Zauzvrat, au pair pomaže roditeljima domaćinima u brizi o maloljetnoj djeci. Propisi kojih se morate pridržavati prilikom preuzimanja au pair ovise o vašoj nacionalnosti: Au pair osobe iz država Europske unije, Europskog gospodarskog prostora (EU/EEA) i Švicarske za svoje zapošljavanje ne trebaju dopuštenje zavoda za zapošljavanje. Au pair iz trećih zemalja treba boravišnu dozvolu. To se mora podnijeti u obliku vize u nadležnom njemačkom diplomatskom predstavništvu prije ulaska u zemlju. Konzulat ili veleposlanstvo će izdati vizu samo ako je Federalni zavod za zapošljavanje prethodno odobrio zapošljavanje. Nakon ulaska, lokalna imigracijska uprava izdaje boravišnu dozvolu. To se mora podnijeti zahtjev prije isteka vize.
Ovo je novo od svibnja 2023
Sljedeće promjene primjenjuju se na ugovore o au pair uslugama sklopljene od 1. svibnja 2023.:
Financijski doprinos roditelja domaćina stvarnom tečaju jezika povećava se s 50 eura na 70 eura mjesečno (najmanje 840 eura u 12 mjeseci).
Roditelji domaćini plaćaju troškove putovanja na tečaj jezika uz gore navedenih 70 eura.
Au pair ima pravo na 1,5 dan odmora tjedno (ranije: 1 dan tjedno)

Plava karta
Viza u obliku plave karte za visoko obrazovane specijaliste (npr. IT-područije).
Što je EU plava karta/EU plava karta? Tko ih može dobiti? Gdje ih mogu nabaviti?
Plava karta EU je boravišna dozvola koju izdaje država članica Europske unije u svrhu zapošljavanja u dotičnoj državi članici za državljane trećih zemalja.

Osnova za plavu kartu EU je Direktiva EU 2009/50/EC. Plava karta EU-a namijenjena je posebno visokokvalificiranim državljanima trećih zemalja da ostanu u EU-u kako bi se riješio očekivani ili postojeći nedostatak kvalificiranih radnika u mnogim sektorima zapošljavanja.

U Njemačkoj je plava karta EU-a središnja boravišna dozvola za akademske stručnjake iz inozemstva od 1. kolovoza 2012. Izdaje se po pojednostavljenom postupku bez sudjelovanja Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Zahtjevi:

Pristupnik mora priložiti dokaz o završenoj visokoj stručnoj spremi. Mora se poštovati minimalna granica plaće od 58.400 eura bruto (2023.).

U takozvanim deficitarnim zanimanjima, u kojima u Njemačkoj postoji veliki broj nepopunjenih radnih mjesta, donja granica plaće je 45.552 eura (2023.). Ovo se odnosi npr. B. za liječnike, inženjere, ali i za znanstvenike, matematičare i informatičare. Kako bi se isključila zlouporaba, u ovom slučaju Savezna agencija za zapošljavanje provodi provjeru usporedivosti s obzirom na radne uvjete kao što su radno vrijeme i plaća.

Plava karta EU nudi brojne povlastice za useljenike i njihove obitelji. To omogućuje rano pravo na stalni boravak omogućuje potencijalnim podnositeljima zahtjeva da dugoročno planiraju svoju budućnost u Njemačkoj: nakon boravka od samo 33 mjeseca može se dobiti stalna dozvola za nastanjenje. Ako se znanje njemačkog jezika može dokazati na razini B1, dozvola za nastanjenje bit će izdana nakon samo 21 mjeseca.

Plavu kartu EU izdaju samo imigracijske vlasti u Njemačkoj. Trećim zemljama za koje je potrebna viza odgovarajuća njemačka diplomatska misija izdat će nacionalnu vizu za ulazak u službu radi ulaska u zemlju u slučajevima kada imaju pravo na izdavanje EU plave karte. Nakon ulaska, odgovorno imigracijsko tijelo će vizu zamijeniti plavom kartom EU-a.

Viza za stručnjake SSS
Radna viza za strucnjake (sa priznatom diplomom srednje skole)

Viza za NKV radnike
Pravilo za Zapadni Balkan tj viza za NKV radnike (poslovi za koje nije potrebno nikakvo školovanje ili profesionalno zanimanje)

Viza preko spajanja porodice
Viza za spajanje porodice (kada je jedan supružnik ili roditelj deteta vec u Njemačkoj)

Viza za traženje posla u struci
Viza za traženje posla (dolazite u Njemačku i tražite posao za zanimanje za koje ste se školovali)

Viza za školovanje ili usavršavanje njemačkog jezika
Viza za školovanje ili usavršavanje njemačkog jezika u Njemačkoj

Viza preko FSJ (FSJ= freiwillige soziale Jahr)
Dobrovoljna socijalna godina (FSJ) je socijalna volonterska služba u Njemačkoj koja se provodi u ustanovama usmjerenim na opće dobro, posebice u ustanovama za socijalnu skrb, u ustanovama za skrb o djeci i mladima, uključujući ustanove za izvanškolsko obrazovanje mladih i ustanove za rad s mladima, u zdravstvenim ustanovama, kulturnim i spomeničkim ustanovama ili sportskim objektima. Za razliku od Federalnog volonterskog servisa, provode ga mladi od 16 do 26 godina [2] kao pretežno praktičnu pomoćnu aktivnost usmjerenu na ciljeve učenja. U protestantskoj crkvi također je poznata kao dijakonska godina.

Detašman
Detašman (viza za upučivanje na rad od strane inostrane kompanije u Njemačku)

Izvor: Internet

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.