Slobodno putovanje za autonomnu vožnju?

Slobodno putovanje za autonomnu vožnju?
N&P:D.A.

Od siječnja je samovozećim automobilima dopušteno voziti do 130 km/h – uključujući i autocestu. No, vjerojatno će proći neko vrijeme dok autonomni automobili budu u većem broju na cestama. Zašto?

Od ove godine njemačkim je autocestama dopušteno voziti samovozeće automobile brzinom do 130 km/h. To je dvostruko brže nego što je prije bilo dopušteno. Međutim, i dalje vrijede strogi zahtjevi za ljude i strojeve.

Četiri puta duži put kočenja

U autu mora biti vozač, koji možda ne spava, ali može čitati mailove na mobitelu ili primjerice novinske članke. Autonomni automobili također bi se mogli kretati na sličan način kao oni koje voze ljudi, uključujući mijenjanje traka. Postoje prototipovi koji to mogu učiniti, kaže Steven Peters, profesor strojarstva na Tehničkom sveučilištu u Darmstadtu. Ali to ne znači da je već tehnički i ekonomski izvedivo za proizvođače vozila.

Ono što je prije svega potrebno je senzorska tehnologija koja može vidjeti vrlo daleko. Jer svaka pogrešna procjena ima znatno veći utjecaj pri 120 km/h nego pri 60. Jedan od razloga je taj što je put kočenja pri 120 km/h otprilike četiri puta dulji nego pri 60. “Ako želim promijeniti trak na autocesti, onda moram “Moram moći pogledati jako, jako daleko unatrag kako bih ovo učinio sigurno. Moram biti u stanju vrlo precizno procijeniti brzinu. Ovaj sustav će vjerojatno raditi samo po najboljem vremenu.”

Gospodarska vozila su na prvom mjestu

Peters također sumnja da će sustavi prvo doći na tržište kao gospodarska vozila. “Dakle, teški kamioni na dugim rutama. Posebno u SAD-u, jer tamo imam jako, jako duge rute.” Ali samovozeći kamioni zanimljivi su špediterima ne samo u SAD-u, već iu Europi. Jer nedostaje vozača. “To znači da automatizacija ima ekonomskog smisla. Dakle, drugim riječima: sustav definitivno može puno koštati.”

Potrebno je mnogo podataka

Peters sumnja da će se samovozeći automobili u središnjim gradovima vjerojatno prvi put vidjeti u Kini. Osobito u gradu, putna računala trebaju mnogo podataka za donošenje odluka – to je dostupno u Kini jer postoje kamere na mnogim raskrižjima. Kineska vlada također je spremna uložiti novac u infrastrukturu za autonomne automobile. U Njemačkoj će to ipak potrajati nekoliko godina. Prometna znanstvenica Meike Jipp iz Njemačkog svemirskog centra također to vidi slično: neka vrsta automobila duhova u kojem više nitko ne sjedi ili šatl koji vozi ljude od točke A do točke B poput robot-taksija – to će se dogoditi još neko vrijeme. “Postupno će dodavati sve više i više funkcionalnosti sustava dok ne dođemo do ove faze proširenja.”

Potpuno autonoman ne prije 2030

Jipp je postao oprezan s prognozama jer razjašnjavanje tehničkih pitanja često traje dulje od očekivanog. Ona stoga pretpostavlja da se autonomni automobili bez čovjeka za volanom u Njemačkoj neće vidjeti prije 2030. godine.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.