Trgovci ne smiju zavaravati sniženjima cijena

Trgovci ne smiju zavaravati sniženjima cijena
N&P:D.A.

Svaki trgovac u EU koji oglašava sniženje cijena mora kao referencu navesti najnižu cijenu u zadnjih 30 dana – čak i ako je proizvod u međuvremenu bio skuplji. ECJ je to jasno stavio do znanja.

Diskont hrane Aldi Süd doživio je poraz u sporu oko obmanjujućih ponuda. Europski sud pravde (ECJ) presudio je da se popust, ako je naveden u brošurama, mora odnositi na najnižu cijenu u zadnjih 30 dana.

Banane kao cjenovni popust

U ovom konkretnom slučaju radilo se između ostalog o bananama: Aldi Süd ih je ponudio kao cjenovni vrhunac. Na reklamnoj brošuri lanca supermarketa uz novu cijenu (1,29 eura) navedena je i reklamno prekrižena prethodna cijena – 1,69 eura. Prikazana cijena je bila okružen podebljanim “-23%”.

Sve je izgledalo kao značajno sniženje cijene: umjesto 1,69, samo 1,29 eura. No, cijena banana nedavno je bila 1,29 eura, što je sada opet na snazi. 1,69 eura bilo je aktualno samo kratko vrijeme.

OGLAS

Najniža cijena u zadnjih 30 dana za referencu

Za savjetovalište za potrošače Baden-Württemberga to je bila obmana potrošača. Zakon EU-a propisuje da trgovci poput Aldija uvijek moraju navesti najnižu cijenu u zadnjih 30 dana kada snižavaju cijene. Aldi Süd je to također naveo u svojoj brošuri. Ali samo sitnim slovima – na dnu oglasa. Jasno vidljiva i šarena slika iznad bila je referenca na viših 1,69 eura koji su nedavno bili na snazi.

Slučaj je došao na sud i, upravo zato što se tiče zakona EU, sada je stigao i do sudaca u Luksemburgu. Ne ide to tako, odlučili su se za praksu Aldi Süda – i pozvali se na odgovarajuću regulativu u pravu EU. pri čemu trgovci moraju dostaviti najnižu cijenu od najmanje zadnjih 30 dana za usporedbu kada su cijene snižene.

ECJ je danas istaknuo da bi se time spriječilo trgovce u zabludi potrošača. U suprotnom, mogli bi “prije najave sniženja ponovno svjesno povećati izvornu cijenu i tako najavljivati ​​lažna sniženja”. Upravo to treba izbjegavati. Presuda je uspjeh za zastupnike potrošača iz Stuttgarta.

Ojačana prava potrošača

Primijenjena na Aldijevu brošuru, odluka znači: prema zakonu EU-a, Aldi Süd bi morao jasno naznačiti izvornu cijenu od 1,29 eura za banane. Međutim, bila je visoka kao i nova cijena. Dakle, sniženja cijene uopće nije bilo.

Iz perspektive potrošača moglo bi se formulirati i sljedeće: Svatko tko u reklamnoj brošuri pročita o sniženjima cijena ubuduće može biti siguran da ona nisu rezultat kratkotrajne “rokade” koja je provedena isključivo kako bi se moći tražiti sniženje cijene. “Sretni smo zbog presude,” kaže Heike Silber iz Potrošačkog centra Baden-Württemberg, “jer je stvorila jasnoću za potrošače i konačno postoji transparentnost cijena.”

Naravno, odluka iz Luksemburga ne odnosi se samo na Aldi Süd – svi trgovci u Europskoj uniji moraju se pridržavati ovih zahtjeva.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.