Firma Tesla pravi kućne posjete kod radnika koji se prijave da su bolesni (Krankgemeldet)

Firma Tesla pravi kućne posjete kod radnika koji se prijave da su bolesni (Krankgemeldet)
N&P:D.A:

Menadžeri u tvornici Tesla u Grünheideu često su kod kuće posjećivali zaposlenike na bolovanju.
Direktor tvornice brani akciju – sindikat IG Metall govori o “apsurdnoj akciji”.

Zaposlenici Tesle u tvornici u Grünheideu u blizini Berlina moraju i dalje očekivati ​​nenajavljene kućne posjete zbog čestih bolovanja. Direktor André Thierig branio je ovaj pristup njemačkoj tiskovnoj agenciji: “Željeli smo apelirati na radnu etiku radne snage.” Kućni posjeti nisu ništa neobično – “mnoge tvrtke to rade.”

Zaposlenici s velikim brojem izostanaka s posla “nisu časni”?

IG Metall ima potpuno drugačije mišljenje: kritizira vrlo veliko opterećenje u tvornici automobila i opisuje kućne posjete kao “sljedeću apsurdnu akciju protiv stope bolovanja u Gigafactoryju, koja je dugo bila značajno iznad prosjeka”.

“Handelsblatt” je ranije izvijestio o kućnim posjetima zaposlenicima na bolovanju. Novine su se pozvale na kasetu s radnog sastanka prošlog tjedna. U skladu s tim, upravitelj tvornice André Thierig i voditelj ljudskih resursa Erik Demmler uvrijedili su zaposlenike s visokim razinama izostanaka s posla kao “nečasno”.

“Nova izvješća o bolesti svakih šest tjedana”

Prema Teslinim riječima, okidač za nenajavljene kućne posjete bila je natprosječna razina bolovanja u ljetnim mjesecima. “Ponekad je dosegao 15 posto ili više”, rekao je Thierig. Na radnom sastanku zaposlenici su upoznati s kućnim posjetima te im je objašnjen postupak. Prema riječima upravitelja pogona, to je naišlo na veliko odobravanje zaposlenih. Već je bilo povratnih informacija da su zaposlenici frustrirani zbog visoke razine izostanaka s posla među svojim kolegama.

“Identificirali smo dobrih 200 zaposlenika koji još uvijek primaju plaću, ali uopće nisu radili ove godine. Oni prijavljuju nove bolesti najmanje svakih šest tjedana”, rekao je Thierig. “Odabrali smo dva tuceta slučajeva.” Ne on sam, nego voditelj proizvodnje i voditelj ljudskih resursa potom su nenajavljeno posjetili zaposlenike. “Većina nije pronađena, primjetna su neka vrlo agresivna ponašanja.”

IG Metall krivi upravu tvornice za bolovanje

Sindikat IG Metall također je bio zabrinut zbog izuzetno visoke razine oboljevanja među zaposlenicima Tesle – iako krivnju za to vidi manje na pojedinačnim zaposlenicima nego na upravi tvornice. Zaposlenici iz gotovo svih dijelova tvornice prijavili su “ekstremno veliko radno opterećenje”, rekao je Dirk Schulze, okružni upravitelj IG Metall Berlin-Brandenburg-Saxony.

Ako nedostaje osobolja, Tesla bolesne stavlja pod pritisak, a one koji su još zdravi opterećuje dodatnim poslom. “Ako uprava tvornice stvarno želi smanjiti bolest, trebala bi prekinuti ovaj začarani krug”, rekao je Schulze.

Voditelj pogona: Radni uvjeti nisu razlog

Sa stajališta uprave tvornice Tesla, razlog bolovanja nisu uvjeti rada. “U našim analizama prisutnosti fenomeni su postali očiti: petkom i kasnim smjenama, oko pet posto više zaposlenika prijavilo je bolest nego ostalim danima u tjednu,” rekao je Thierig.

“To nije pokazatelj loših radnih uvjeta, jer su radni uvjeti isti svim radnim danima i u svim smjenama. To sugerira da se njemački društveni sustav donekle iskorištava.” Tesla ima više od 1500 radnika na određeno vrijeme koji rade pod istim uvjetima. Ovdje je stopa bolovanja dva posto.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.